Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare simetrica vs asimetrica TDA2030


DarthVader

Postări Recomandate

Salut. Am un prieten care are nevoie de un amplificator simplu si cat de ieftin (nici pe departe pretentii audiofile). Am eu doua integrate TDA2030 cu circuit aproape complet, ramas din experimentari mai vechi, i-am aratat cum se aude si a fost multumit. Ideea ii ca are un traf mai vechi (adica gasit in beci:)) ) functional (l-am testat) si scoate 12V AC dar e doar o infasurare. Intrebarea mea este: sunt diferente de calitate la sunet la alimentarea asimetrica 0-12V fata de +-12V? (inafara de putere). Si chiar, cam ce putere ar scoate cu 12V asimetric? (presupunand ca traful nu limiteaza putere ca e destul de marisor).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • catalinux2004

    9

  • remus68

    8

  • DarthVader

    8

  • Audio

    2

Top autori în acest subiect

Daca transformatorul are 12Vca, dupa redresare si filtrare vei avea 15...16Vcc. La alimentare asimetrica cu 16V si masa, elibereaza o putere de 4...5W/4 ohmi, dar pentru asta e suficient sa utilizezi un TDA2003.Amplificatorul suna destul de bine (fara pretentii audiofile!) atita timp cit nu ii supramodulezi intrarea, sa duci finalul in clipping.

Link spre comentariu

Intrebarea mea este: sunt diferente de calitate la sunet la alimentarea asimetrica

...parca ziceai ca nu are pretentii audiofileCa raspuns la intrebare eu nu am vazut nici o diferenta intre cele doua cu toate ca ma trag din neam de solisti si lautari...deci am ceva ureche muzicala...deci nu nu cred sa fie vreo diferenta.
Link spre comentariu

Da.... ma laud ca am discutat cu domnul niqro inca dinainte de a face acest blog si nu numai....am discutat si cu domnul Vasile si cu celalalt administrator al elforum care mi-au dat unda verde in folosirea schemelor, cablajelor, documentatiei si discutiilor pe propriul blog...uite aici ceva poate asa va apucati de ceva mai serios de facut nu de observatii aruncate in vant si in necunostinta de cauza.... :sparge: ....nu am chef sa ajung subiect de discutie intr-un post de amplificatoare audio...la bodega puteti sa ziceti ce vreti nu ma deranjeaza

Link spre comentariu

Am facut demult amplificatorul deja. L-am alimentat pana la urma dintr-un traf de 2x12V AC, ce-i drept un pic subdimensionat, dar ajunge puterea. De sunat pot spune ca am ramas si eu impresionat ca suna destul de bine.

Link spre comentariu

Intrebare de curios: cat de tare se poate incalzi un traf fara sa apara probleme? (asta se incalzeste la volum mai mare destul de tare dar se poate tine mana pe el, asa aproximativ as zice ca are cam 50 si ceva de grade maxim).

Link spre comentariu

Depinde si de calitatea trafului..daca ai spira langa spira si bine stranse pe carcasa ....daca e rebobinat de un nene cu "experienta", iar daca e cumparat de la magazinul de la coltul blocului sunt sanse mari sa se incalzeasca....nu cred sa fie probleme asa mari daca ajunge la 50 si ceva de grade....oricum din cate cunosc eu odata cu cresterea temperaturii creste si rezistivitatea si scade tensiunea...deci trage si tu concluziile....daca cineva stie mai bine sa ne zica si noua.

 

Asta scrie pe wikipedia : în cazul celor mai multe metale, conductivitatea scade cu temperatura, iar în cazul semiconductorilor conductivitatea creşte cu temperatura

Link spre comentariu

E cumparat de la magazinu de la coltu facultatii in cazu asta nu blocului, da tot acolo-i:)) Ii de-ala ieftin de tot, dar pana acuma presteaza bine serviciile:D. Mai tare de cat am zis mai sus nu prea se incalzeste.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu alta problema. Mi-am facut un amp cu TDA2050 si am folosit schema de alimentare asimetrica(aia din datasheet) cu 40V alimentare. Cand l-am pornit prima data a sunat bine, asta pana am dat mai tare sa realizez ca face clipping urat si foarte repede (nu ajung nici la jumatate volum). L-am luat la puricat si am gasit urmatoarea chestie: inainte de condensatorul de iesire am 3.8V tensiune continua, si la intrare, dupa condensatorul de intrare ala de 2.2u am tot 3.8V. Dupa logica mea ar trebuia sa fie 20V (jumatate din tensiunea de alimentare), si nu-mi explic cum de is numai 3.8V. Am verificat daca n-am lipit ceva aiurea, totul pare ok. Care poate fi problema ca deja devine frustrant? O singura modificare am adus schemei, am pus la iesire 2200uF nu 1000uF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări