Trabant Postat Martie 31, 2010 Autor Partajează Postat Martie 31, 2010 Sa zic asa, un tub EL500/6P36S, sau orice tub de deflexie fie H fie V, va suporta mult mai usor regimul de audio, care este destul de bland, in copmparatie cu cel de baleiaj. Dau un exemplu: TEMP6,7, Cosmos, care aveau in audio si in BV acelasi tip de lampa 6F3P respectiv PCL82. Cea de pe Baleiaj se defecta mult mai repede, comparativ cu cea de pe audio. Avantajul e ca se puteau inversa ( interschimba), si de regula se inlocuiau impreuna. Totusi, despre PCL805 pot sa zic ca nu avea o fiabilitate excelenta. Mult mai fiabil era PCL85. Este insa o mica diferenta intre ele.Apropo de utilizarea lui PCL85 in audio, eu am vazut un TV PHILIPS pe tuburi de prin 1963, care folosea acest tub alaturi de un PCL86 , pentru a construi un amplificator gen VENUS-MIRAJ, cu iesire directa pe difuzor. In cazul asta pentoda lui PCL85 lua locul lui PL84 , facand analogia intre cele 2 aparate. Si pot spune ca suna destul de bine. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 31, 2010 Partajează Postat Martie 31, 2010 Referitor la tuburile care se puteau folosi si in baleiaj si in audio: in datele de catalog se recomanda adoptarea unui regim in asa fel incat puterea disipata anodic sa fie mai mica daca tubul e folosit in baleiaj fata de situatia in care e folosit in audio.Exemplu PCL82 (pentoda):-Pda max: 5W - baleiaj-Pda max: 7W - amp. audio.Cu toate acestea se uzau mai repede pe baleiaj, ceea ce inseamna ca acest regim este foarte dur comparativ cu cel audio sau nu se tinea cont de recomandarile din catalog (nu m-ar surprinde).PCL85 are cacaracteristicile foarte neliniare, pur si simplu serpuite, nu are cum sa fie HI-FI in audio. Probabil ca in TV nu se punea accent prea mare pe distorsiuni ori pe calitatea sunetului pe vremea aceea. Poate in SRPP functiona mai bine.O lampa interesanta ar fi PFL200. Chiar o sa experimentez un miniamplificator cu ea. Desi pentoda mica (F) are panta variabila, cred ca la semnal mic si cu ceva reactie negativa nu ar fi probleme. Pentoda mare (L) poate fi atacata cu semnal mic deoarece este FOARTE NERVOASA, are panta S = 22mA/V !!! Avand 5W disipati pe anod voi scoate vreo 2 ... 2.5W audio in SE. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Tuburile de tipul EL500, PL500 (504) nu au dispersii exagerat de mari ,iar afirmatia ca lucreaza la tensiuni anodice mici si curenti mari nu este prea corecta pe simplul motiv ca in AF se comporta ca orice EL34, EL84, 6P3S etc adica pt obtinerea excursiei de tensiune alternativa dorita ,este nevoie de o tensiune de negativare adecvata si de regula tensiunea anodica este mai mare de 250v pt a putea exploata puterea disponibila a acestora Avantajul acestor tuburi concepute pt deflexie TV este liniaritatea excelenta pt configuratia trioda (pseudotrioda), capabilitatea de a suporta suprasarcini importante, rezistenta anodica redusa si pretul...mic. Legat de soundul lor, depinde foarte mult de adaptarea corecta pe sarcina, nimeni nu ma va convinge ca un KT88 suna mai bine ca un PL519 de pilda, exploatat corect, chiar vechile PL36 sint tuburi de virf pt AF si a-s mai putea duce argumente in favoarea acestor tuburi...la tensiuni mici si curenti mari ,aceste tuburi lucreaza in tv,la asta ma refeream,nu la lucrul in audio Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 1, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Alte cazuri de televizoare care foloseau tub audio pe blocul de BV: Temp 2 folosea 6P6, TEMP3 6P1P, REKORD 6P14P ( desi se zice ca e identica cu EL84, daca bag EL84 se incinge la rosu, daca las 6P14P merge perfect ), RUBIN 102 ( unele aveau 6P14 altele 6P18), Stassfurt PL84, mai era un model ZENITH american care folosea 6L6. Stau acum in mana cu un 6F5P simetricul lui ECL85, si as incerca sa fac un amplificator in clasa A. in B, nu am trafo audio si nu ma apuc sa fac unul. Am un trafo audio ( nu stiu de pe unde) cu 3k in primar, si as incerca o alimentare la 150V. Am mai auzit odata pe cineva ca zicea cum ca PL36/EL36 este de fapt un EL34 cu anod in cap . Singura asemanare a lor o reprezinta baza OCTAL....altfel nu vad asemanare. In concluzie, tuburile de baleiaj merg folosite mai repede in push pull clasa B decat in clasa A. Un articol referitor la asta http://home.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm . Cititi toate linkurile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 ... In concluzie, tuburile de baleiaj merg folosite mai repede in push pull clasa B decat in clasa A. Un articol referitor la asta http://home.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm . Cititi toate linkurile.__"Dau" eu "scutire"(in sensul sa mearga bine mersi in clasa A) pt "tuburile de baleiaj" in special "linii" si clasa A !,atit PP cit si SE ! ..., sau clasa A/PP(impreuna cu derivatele ei) o excludem ?!.__Tuburile electronice pot fi folosite si de o altă manieră(in audio)...,Nu trebuie sa realizam musai/mai mereu__"doar-buzăre" !(fara referire la persoane ,asocierea "buzărului" in aceasta situatie trebuie tratată in mod umoristic)... Link spre comentariu
iulidan2 Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Daca exista "scutire", rog pe cei care au facut, sa faca publica o schema, pentru El 36, pentru ca am 4 bucati, care asteapta sa fie folosite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 ... sa faca publica o schema, pentru El 36, pentru ca am 4 bucati, care asteapta sa fie folosite.Vezi aici la model "Sansui 1000"(firma "consacrata") http://www.tube-amps.net/Sansui_Tube_Era_Products.htm ,adica http://www.tube-amps.net/images/1000/1000_DSC00141.jpg (patru "belmeuje" de lampi finale cu anodul in "cap" !) care a fost realizat chiar cu PL36(Japoneza 25E5)...,6AN8(prefinala+defazor) fiind apropiata de ECF80(atentie !, intre 6AN8 si ECF80 sint diferente de numerotare electrozi).Desigur g2 in cazul 25E5 sau PL36 "SERVESTE alt potential ca sa_i fie bine !"=adica tensiunea anodica finale NU este una si aceasi(ca valoare) cu tensiunea g2 finale !.__In rest ai putea sa faci cam orice config mai ales ca PL36 este o finala "nervoasa"(panta mare-14mA/V=se impinge/ataca/excita-usor/necesita tensiuni mici de atac pe grila de comanda din etajul defazor. Poti sa_i dai si 500V la anod ca "NO-doare capul" si NU i se face rau , daca tii tensiunea pe g2 "la respect" desigur si -Ug1...).__De pret ce sa mai zic !?... http://www.tubedepot.com/nos-25e5.html ,aproape "MOCA" Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Salut, @Trabant,Ca o curiozitate , sovieticii au fabricat pe langa 6F5P ( 6 Fi 5 Pi ) care asa cum spuneti este ECL 85 , tubul 16F5P ( 16 Fi 5 Pi ) care este interschimbabil cu PCL 85 . Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 1, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Eu n-am vazut in veci tuburi rusesti pentru alimentare in serie afara de cele prntru rekord 47 ( 30P1S si 30T5).In plus PCL85 are 18V ( 17,7 dupa alte fise tehnice) pe filament . Eu personal nu am vazut astfel de tuburi rusesti destinate alimentarii inseriate a filamentelor deoarece TV rusesti aveau alimentarea in paralel atat a filamentelor din transformator cat si anodica, tot din transformator preluata) . Si deci nu este 16F5P ar fi 18F5P, care eu nu am vazut. In cod american/japonez este 18GV8. Am un tub ,TELSTAR se numeste pe care scrie 18GV8/PCL85/PCL805. Pe tub scrie 1975 ceea ce imi sugereaza anul. Productia, habar nu am, probabil TELAM sau POLAM dupa stilul de scriere , cred ca erau tuburi ce mergeau la export ca versiuni OEM. Kripton: Poti pune o poza cu 18F5P, nu de alta dar mi se pare ciudat sa aud tub TV de alimentare in serie de productie sovietica. Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Am gasit . este 16F3P deci PCL82 si nu 16F5P . Este insa cu alimentare serie . Posibil sa am si alt tip dar pe acesta l-am gasit . Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 1, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Interesant....zic ca totusi tubul ala ar fi o raritate. Tub TV sovietic pentru 300 mA. Nu ca ar fi rar PCL82, se gasesc gramezi, insa varianta sovietica este rara. Ar fi interesant daca exista si 27P36S , sau alte tuburi din astea. Probabil ca sovieticii le faceau si pentru export ( unguri, cehi, si de ce nu si pentru capitalisti).Oricum ECL82 se afla inca in productie deci e bine. Chiar si eu am cumparat cateva noi, 6 bucati la 10 euro/bucata, electroharmonix, insa parca mai bine suna 6f3p si 6BM8 ale matsushita si valvo decat EHX. Am dat si un car de bani pe ele Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Aici, un alt tub interesant , PL805 ( stanga , cutia ii apartine ) langa un PCL805 ( pentru comparatie ). Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 2, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2010 PL805 este tub de cadre (BV). Am si eu cateva , 3 bucati, 2 PHILIPS ( una din ele e valvo) si un TELEFUNKEN. Recuperate din TV SH aduse in anii 90 din Germania. Mi-au picat si cateva TV pe lampi , atat Color cat si alb-negru. TELEFUNKEN a fost pana in 1988-1989 sub AEG. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 7, 2010 Partajează Postat Aprilie 7, 2010 PL36. 12V la filament...???... Link spre comentariu
Trabant Postat Aprilie 7, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2010 PL36. 12V la filament. L-am bagat intr-o doina delta cand aveam pe etaj o gasca de chitaristi si n-aveam EL34. Roacherii aia erau in limba cand bagau chitara pe statie. Spuneau ca are un sunet mai cald.Tensiunea de filament a lui PL36 e dubla si un pic. La 12V nici nu are emisie electronica ci doar asa o preincalzire, si doar ce mai scapa un electron, 2. Eu am vazut un amplificator MARSHALL de chitara cu 2 X EL504, si de concert cu EL519. Ai grija cu subvoltarea la filament ! Nu face bine lampii ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum