Jules00 Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 Dar nu e sinus...e aproape dreptunghiular. Apar spike-uri...hmm...voi continua ideea (ma duc sa ma documentez ca nu cumva sa scriu prostii)! Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 26, 2005 Partajează Postat Iulie 26, 2005 Jules,Relatia trebuie sa se pastreze si daca aplici semnal dreptunghiular. In fond semnalul dreptunghiular nu este altceva decat o suma de sinusoide. Cum traful e folosit in zona liniara, se aplica principiul superpozitiei. Bagi o suma... iese aceeasi suma de componente sinusoidale cu amplitdinea afectata de N2/N1. Presupun ca ne mentinem in banda de trecere a trafului.Atentie, toata vrajeala de mai sus e valabila daca traful lucreaza ca traf nu ca bobina de acumulare. Acolo e alta mancare de peste.Cirip Link spre comentariu
Vizitator smara2001 Postat Octombrie 12, 2005 Partajează Postat Octombrie 12, 2005 Salut toti "combatantii" de pe acest forum ! Fiind mai nou in ale electronicii , va cer scuze anticipat pentru eventualele "idei trasnite ". acum vine si cererea : Va rog sa ma ajutati sa calculez un trafo pe ferita pentru un invertor la 12 V ( auto ) pentru un tub fluorescent cu puterea de 14 - 18 W . Traful are codul EE 30 -A5 - 1800 - R ( conform Agendei Electronistului , pag 332 ) , iar invertorul as vrea sa-l fac cu un oscilator cu 555 ( ceva in genul http://www.aaroncake.net/circuits/flampdrv.gif. Ideea este ca as vrea sa folosesc un " neon " de la un bec economic 14 - max 22 W , iar montajul sa imi incapa in soclul becului . Va multumesc ! Link spre comentariu
junior Postat August 30, 2006 Partajează Postat August 30, 2006 Ia uitati aici : si practic : .Mai multe delatii in threadul de aici (poloneza) : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... order=asc& Link spre comentariu
Jules00 Postat August 30, 2006 Partajează Postat August 30, 2006 ce misto! :supz: foloseste un 494 pt PWM si 2 mosfeti pt. comutatie....is curios cum merge... :smt004 Link spre comentariu
junior Postat August 31, 2006 Partajează Postat August 31, 2006 Am probat-o eu .Merge destul de bine.Este neaparata nevoie sa folosesti un balast de 2-4mH in serie cu neonul si conndesatorl ala intre filamente.Fara ele consumul neonului (si lumina produsa) variaza puternic cu tensiunea de alimentare .Bobina creeaza la punerea sub tensiune un tren de pulsuri de amplitudine mai mare care trec prin filamente incalzindu-le si determina aprinderea tubului .Dupa aprindere tensiunea de alimentare a tubului scade la valoarea de ~130-160V , deci o valoare redusa care nu determina inegrirea tubului la capete (prin electroforeza) .Schema poate fi complletata si cu un circuit de preheat si unul de soft-start ca in figurile urmatoare : preheat schema finala realizata de mine : sau o varianta pentru tub de 40W : Chestia e ca folosirea mosfetilor determina un randament ridicat (peste 85%) in timp ce tranzistorii nu necesita radiator .Din lipsa de altceva mai bun am incercat cu niste 2SC1507 cu Rds=1 ( fata de IRFZ44N Rds 0.02) dar nici astia pusi de mine nu se incalzeau cine stie ce . Link spre comentariu
Vizitator ViorelX Postat Noiembrie 15, 2008 Partajează Postat Noiembrie 15, 2008 Mai baieti, se poate una ca asta? Multi din voi ati ignorat un lucru elementar: tuburile cu descarcare in gaz nu se alimenteaza direct, fiindca ele au caracteristica curent-tensiune puternic neliniara. Dupa amorsare curentul creste in avalansa si trebuie sa fie un element de balast legat in serie care sa limiteze curentul. Poate sa fie o rezistenta, dar aceasta e disipativa (consuma curent) si atunci se pune o reactanta (bobina de balast sau condensator). Asta am invatat inca in clasa a 10-a la orele de atelier electrotehnic, la liceul industrial pe care l-am absolvit candva.Noroc cu polonezii astia care au introdus in schema acea bobina de balast indispensabila. Link spre comentariu
Jules00 Postat Noiembrie 15, 2008 Partajează Postat Noiembrie 15, 2008 ViorelX las' ca mere si fara bobina de balast...In varianta cu aprindere la 'rece' (prin care filamentele neonului nu sunt preincalzite) inseriam cu un capacitor de 30pF/2kV si era ok....mergea si fara capacitorul ala dar randament mai slab...L.E. ups.....am vazut asta prea tarziu '(bobina de balast sau condensator)' deci, confirm treaba cu condensatorul Link spre comentariu
kinderu56 Postat Ianuarie 2, 2009 Partajează Postat Ianuarie 2, 2009 are cineva o schema in cre sa se foloseasca direct trtafu de ferita sau toru din sursele ATX fara sa fie modificate.Pentru 12V-14VMultumesc. Link spre comentariu
junior Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 PAi schema de mai sus merge direct cu transformatorul din sursa AT-200W.Nu mai tb modificat. Link spre comentariu
kinderu56 Postat August 22, 2010 Partajează Postat August 22, 2010 salut am doua module de alimentare de la neoane de pus sub masina, neoanele find din acelea cu protectie metalica in capete pentru a nu se inegri, si vreu sa montez neoane normale cu fac sa nu se mai inegreasca in capete, neoanele find undeva intre 16-25W bucata in multe schema am vazut ca se monteaza un condesator in capetele filamentului care raman libere, cum calculez acel condensator? cara ar fi pentru marirea duratei de viata a tubului? Link spre comentariu
junior Postat August 23, 2010 Partajează Postat August 23, 2010 In principal ca sa maresti durata de viata a tuburilor trebuie ca tensiunea se alimentare a lor sa fie cat mai sinusoidala iar aplicarea acestea sa nu fie brusca ci sa apara progresiv [ana la nivelul nominal .Schema de mai sus face exact asta .Valoarea condensatorului depinde de valoarea bobinei de filtrare (2mH) .Cele doua componente alcatuiesc un filtru LC acordat pe frecventa de rezonanta /oscilatie a circ. TL494 .Deci daca maresti L ( scade curentul prin tub ) trebuie sa cresti C . Link spre comentariu
kinderu56 Postat August 23, 2010 Partajează Postat August 23, 2010 schema este ca exemplu eu nu stiu cat este L si nici cum calculez condesatoru Link spre comentariu
kinderu56 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 nu stie nimeni ??? Link spre comentariu
junior Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 Formula de calcul ar fi asta insa cred ca ai sa preferi metoda "trial and error" Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum