Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare neon 20w la 12V si nu numai....

margarit2001

Postări Recomandate

• Răspunsuri 146
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• margarit2001

22

• cirip

20

• Jules00

20

• Alinux

6

Top autori în acest subiect

salut margarit.Pai cum adica long time no see? :) Ca am mai postat, dar poate nu la intrebarile tale.Eu cred ca nu merge sa-l asculti in difuzor. Difuzorul are impedanta prea joasa ptr iesirea de 220 a trafului. Se va auzi f incet si poti sa prajesti si tranzistorul.Eu as osciloscopa intrarea si iesirea trafului, fara tub, doar cu o rez de 30-50Kohmi la iesirea de 220; e pos sa se incalzeasca. Ptr asta tre' sa pui unul dintre capetele secundarului la masa, ca sa ai o referinta comuna. Osciloscopeaza atat primarul cat si secundarul. Ar trebui ca raportul amplitudinilor la iesire si la intrare sa fie aproximativ egal cu raportul tensiunilor nominale ale trafului. Daca raportul e mult diferit, nu-i exclus sa se fi strapuns izolatia. Trafurile de retea se bobineaza in vrac, adica alandala, fara atentie speciala la izolatie si de asta strapung mai usor daca le bagi in impulsuri.Cirip

Link spre comentariu

cred ca ar merge la 10-20KHz. Oricum, nu exista o frecventa la care traful "nu mai merge". Pierderile cresc progresiv cu frecventa si exista un punct in care devin prea mari ca sa le mai accepte utilizatorul, dar punctul asta e arbitrar. Daca esti dispus sa accepti 50% pierderi, poti sa-l duci mai sus decat daca accepti numai 10% pierderi. Ai prins ideea?Cirip

Link spre comentariu

gata am terminat toata treaba asta cu neonuam desfacut un traf,l-am rebobinat ca tine ciripe si acu mergeam pus frecventa la 10K si merge okinca o data ai avut dreptate cirip :d

Link spre comentariu

Ca veni vb. de traf...Cum de mie mi-a mers? Si inca merge si dupa ce am mai realizat un model...lumea asta e cel putin curioasa.....Inca ceva...am patit-o si eu cu un traf obisnuit caruia i s-a strapuns infasurarea...culmea ca mai mergea neonul aproape la puterea maxima pe care i-ar fi dat-o traful nestrapuns. In locul unde se strapunsese se putea observa o flama de mici dimensiuni ce incepea incetul cu incetul sa topeasca plasticul infasurarii...weird!

Link spre comentariu

eh uite tu ai avut trafuri mai bune 8)yo am 3 facute de fabrica care nici in ruptul capului nu vor sa meargadaca vrei ti le trimit tie-poate la tine mergmai stii - o depinde si de proprietar ?!?!?! :d

Link spre comentariu

imi aduc aminte ca prin Tehnium-urile vechi se indica, in caz de nefunctionare sa se schimbe sensul uneia din bobine (secundar sau primar)... adica inceputul de bobinare cu cel de final... adica.. firele intre ele de la aceeasi infasurare

Link spre comentariu

niq_ro sa stii ca si yo am citit aceeasi idee in nus ce tehniumam incercat dar degeabaoricum yo zic ca trafurile au fost de vina-pt. ca partea electronica cu alt traf merge

Link spre comentariu

Schimbarea sensului uneia dintre bobine "ca sa mearga" se aplica numai in cazul in care invertorul este autooscilant. In cazul de fata, in care oscilatia este asigurata de un circuit extern independent, schimbarea sensului unei infasurari nu are nici un efect.In cazul invertorului autooscilant, trebuie sa ai reactie pozitiva ca sa oscileze. Cand nu merge, inversand sensul unei infasurari transformi reactia din negativa (nu merge, e amplificator) in pozitiva (se face oscilator). Cirip

Link spre comentariu

Eh...am incercat varianta de bobina prezentata pe site-ul acela http://www.aaroncake.net/circuits/40wflamp.htm si vreau sa spun ca merge extraordinar de bine. Nu-mi inchipuiam ca se poate asa ceva dintr-o bara de ferita de Neptun...dar se pare ca n-am avut dreptate. Am pus si un FET (IRF 840) si un BT (KU506) si se aprinde "saracul" neon de 8W la maxim! Am incercat chiar si cu unul de 18...la fel! Trebuie sa ma apuc de productie de masa :wink: :wink:

Am respectat nr. de spire, nebobinand insa bobina de feedback (13 sp. 0.4mm). Am si marit frecventa iesind din audio (peste 20KHz...mi-a fost cam lene sa masor :)) si am latit impulsul de iesire din 555 cu un cond. de 2.2 nF. Am castigat "ceva luminozitate". Alimentatorul abia face fata: la 10V montajul "suge" 5A...Cam multishor dar cred ca pot aprinde chiar neoane de 36W (e drept n-am incercat inca dar sper cat de curand)...Bafta multa in continuare...

Inca o chestiune...nu incercati varianta de inverter prezentata acolo! Pe mine m-a costat 1x 2N3055 si 2x 2N3442...Mai bine un 555!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări