Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulatori defecti ?

menthorul

Postări Recomandate

Este foarte importanta si formatarea dupa ce se cumpara acumulatorulDaca nu se formateaza cum trebuie,merg prost si putin

Din cate stiu formatarea si efectul de memorie sunt probleme specifice doar acumulatorilor NiCD.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• menthorul

7

• hugo

4

• The Stressmaker

3

• radusa

2

Top autori în acest subiect

Hm... Iti recomandam Sanyo... anul trecut Sanyo s-a faramitat... pe la Panasonic si FDK. FDK a preluat diviziile ce se ocupau de acumulatori, doar Eneloop a mai ramas la Sanyo. Vechii acumulatori Sanyo de 2700 sunt de fapt Fujitsu HR-3UX proaspat aparuti pe piata.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Eu folosesc un incarcator Sanyo, cumparat din Altex, doar ca nu e jucarie ca orice alte prostii de la rusi, am avut putin noroc totusi cu aparatul acesta, inauntru are un circuit logic si un controller de curent, e capabil sa incarce 2 perechi de AA sau AAA in acelasi timp, dar ce e misto e ca monitorizeaza fiecare acumulator in parte, nu cate 2 in serie direct cum fac altele. Are si recunoastere de baterii normale sau acumulatori defecti (care nu se mai incarca). Incarca in curent constant timp de 16 ore.Am luat cu el atunci (era in pachet) 2 acumulatori Sanyo de 1700 mAh. Acestia 2 inca functioneaza foarte bine de vreo 4 ani de cand ii am. Au o descarcare de curent instantaneu de aproximatix 9A incarcati, si nu au (inca) efect de memorie, se descarca pana la 0 A, si raman la o tensiune de 1.1 Volti.Ii folosesc in mouse.Ei bine, intre timp am mai cumparat o pereche de Duracell de 2300, care au avut efect de memorie inca de cand i-am cumparat. Descarcarea de curent instantaneu nu depasea 3A pe fiecare, asta inseamna o rezistenta interna mare. Si inca ramaneau pe la 1A si ceva si mouse-ul zicea ca sunt descarcati (efect de memorie), tineau cam de 2 ori mai putin decat vechii Sanyo de 1700.Alta pereche de Sanyo de 2700 mAh, care au prins efect de memorie dupa vreo 10 incarcari, dar acestia s-au distrus de tot, mi-a si parut rau ca i-am cumparat. Aveau rezistenta interna extrem de mare, curent instant sub 1A. Super prosti.Energizer de 2000, i-am nimerit buni, de vreo 2 ani functioneaza foarte bineSi in final am mai luat acum un set de Kodak de 2300, acestia nu au efect de memorie inca, dar au la fel rezistenta interna mare, au un curent instant de vreo 4A.Totusi, Eneloop de la Sanyo se lauda ca nu ar prinde niciodata efect de memorie si nici descarcare in timp, nu mi-am cumparat inca, dar planuiesc pe viitor.In concluzie, NiMH nu prea se poate reconditiona daca s-au stricat, poti sa le faci si slujbe, sa-i incarci cu ce curent vrei, pentru ca rezistenta interna nu mai poti sa o miscorezi. Eventualii acumulatori uitati prin dulap si descarcati se pot pune in miscare iar prin socuri de tensiune si apoi pusi la incarcat, dar daca dupa incarcare nu fac fata, poti sa-i arunci, altii noi. e regula.Calitatea conteaza cel mai mult, eu personal prefer un acumulator de 2000 mAh, nu mai mult, pentru ca au cicluri mai multe de incarcare/descarcare si nu e cine stie ce diferenta fata de 2700, care au sanse sa se strice mult mai repede.Tin sa zic ca acumulatorii NU TREBUIE sa se incalzeasca in timp ce ii incarci, asta inseamna ca nu decurge bine incarcarea si trebuie oprita imediat. Posibile cauze: curent prea mare de incarcare sau incarcator in tensiune constanta care intra in mod burst, acumulatorul refuzand sa se mai incarce si crescand prea mult curentul = acumulator permanent (partial sau total) defect

Link spre comentariu

@geogrig: o mica atentionare. De efectul de memorie real nu s-a mai auzit de pe vremea satelitilor cu acumulatori NiCd unde a fost prima oara observat fenomenul. Ceea ce ai patit acolo este denumit "overcharging" sau supraincarcare ((Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_effect ). Te-ai gandit ca toti acumulatorii ruinati in acelasi mod poate au ca si cauza un incarcator defect?

Acei acumulatori Sanyo nu cumva sunt NiCd? pentru ca un incarcator pentru NiCd poate ruina un NiMH foarte usor daca foloseste "saltul de tensiune" pentru detectia sfarsitului incarcarii, prin ratarea lui se depaseste limita maxima a incarcarii pentru NiMH, la care NiMH sunt foarte sensibili.

La orice acumulator pe nichel limita maxima de temperatura la sfarsitul incarcarii nu trebuie sa depaseasca 45 grade.

Lamureste-ma cei cu "A"-ul acela si cum ai facut masuratoarea tensiunii. Sa inteleg ca puneai ampermetrul direct pe bornele acumulatorului? Aceasta este calea sigura spre distrugere pentru ca tehnologia NiMH nu este conceputa pentru a debita curenti mari, cum sunt cei de scurtcircuit. Daca vrei curenti mari foloseste NiCd, pentru asa ceva sunt facuti (autofiletanta de exemplu).

La acumulatorii NiMH, odata cu cresterea capacitatii in acelasi spatiu, automat ca grosimea electrozilor scade, de aceea apare o densitate mai scazuta de curent concomitent cu incalzirea mai puternica a acumulatorului. Plus ca la cei de capacitate mare, degradarea elementului este mai accentuata, acest lucru vazandu-se in capacitatea pe care o poate stoca (2500mAh initial,2475mAh dupa primul ciclu de incarcare,2450mAh dupa al doilea ciclu de incarcare....).

LE: poti distruge un NiMH si in "trickle charging" (incarcare la curent redus) daca il lasi zile la rand in incarcator de NiCd chiar daca acesta nu se incalzeste.

Link spre comentariu

Foloseste intotdeauna un incarcator decent (incarcare separata per acumulator, detectie de sfirsit de incarcare - costa sub 100 de ron, incarca in 3-4 ore). Nu are sens sa-ti bati capul cu acumulatori terminati (in ziua de azi poti sa iei AA NiMh la 10-20 de ron bucata - uita de NiCd, sint piese de muzeu). Daca sint incarcati corect sint limitati de numarul de cicluri de incarcare (cca 500).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări