Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor la repararea unui amplificator

Vizitator Gabi_Craiova

Postări Recomandate

Vizitator Gabi_Craiova

Salutare tuturor.Am dat zilele astea peste un amplificator de a carui existenta uitasem.Ampf are 2n3055x2+bd140+bd139 pe fiecare canal.Finalul are practic 2 placute identice lipite intre ele.Amplifiactorul este construit de bunicul meu si tind sa cred ca eu si ampf suntem de aceasi varsta deoarece pe unul dintre conzi din final scrie 1988 respectiv 1982.Am cautat prin schemele lui si am gasit cateva cu, comp enumerate mai sus dar nici una nu seamana cu ce este de fapt in statie.Problemele pe care vreau sa le rezol sunt:1-Condesatorii de filtraj sunt de valori diferite si anume primul din stanga este de 680uF-25Vcc,iar cel din dreapta 470uF-40Vcc si din ''vasta'' mea experienta tind sa cred ca nu are cum sa se auda pe amandoua canalele la fel.(Cu ce conzi de alta valoare pot sa-i schimb?)2-Despre acest corector nu am gasit absolut nici o schema si problema este ca o intrare a lui este direct de la pontentiometre iar alta de la un selector la care sunt legate mufele de intrare a semnalului si care are patru butoane despre care tin eu minte ca le apasai in fct de unde luai semnalul pt statie radio,magnetofon..Sunt 3 fire care se duc direct de la potent la corector si sunt dezlipite de la potent,intre potent. cred ca trebuia sa aiba ceva rezistente,condesatori care nu mai sunt si nu stiu motivul(Recunoaste cineva acest corector pt a ma lamuri cu privire la piesele care lipsesc dintre potentiometre?)Multumesc anticipat si sper sa ma puteti ajuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

2

• lucione_cip

2

• vio2007

1

• davidut5

1

Top autori în acest subiect

Desenezi schemele corectorului si ale amplificatorului de putere, privind cu atentie atit fata plantata cu componente cit si partea cu traseele de cablaj. In anii aia s-au utilizat multe configuratii de scheme asa ca nu se poate sa ne dam seama, doar privind o fotografie, ce schema a folosit bunicul tau atunci cind a realizat cablajele! :49

Link spre comentariu

Ataseaza si o poza cu partea placata (cu traseele pcb-ului).Se pare ca preamplificatorul + corectorul este realizat dupa o schema de amplificator din revista Tehnium,(M.Chirita).

Link spre comentariu
Vizitator Gabi_Craiova

Vio2007 astazi plecai in vizita pe la socrii si nu pot sa ii fac o poza.zi daca stii in ce nr si anul in care a aparut schema ca gasii arhiva cu toate revistele Tehnium si sa ma uit daca seamana cu a mea

Link spre comentariu
Vizitator Gabi_Craiova

Multumesc pt schema Lucian si multa sanatate pt ca meriti tot respectul :aplauze .Tind sa cred ca aceasta este schema la prima vedere deoarece zicea bunicul ca alimentat la 60v ar avea 100w dar cutia in care este finalul este de dimensiuni reduse si nu ar fi avut loc un asemenea transformator.Ampf este alimentat la 20v daca imi aduc eu bine aminte.Ii fac maine seara poza si cablajului,nu zise nimeni despre acei conz nepolarizati despre care intrebai pt ca vreau sa-i schimb deoarece sunt de valori diferite si au 22 respectiv 28 de ani de viata.Multumesc tuturor pt ca ma ajutati deoarece vreau sa repar acest ampf dintr-un singur motiv: pt mine inseamna o mostenire lasata de bunicul a carui singura dorinta a fost sa invat electronica,dar cum gandul meu zbura numai la bazaconii nu prea am invatat nimic.Acum tare asi vrea sa invat electronica sau sa intorc timpul inapoi cand puteam sa o fac dar nu se poate...

Link spre comentariu

Daca sunt condensatori de filtraj in paralel cu alimentarea poti pune uni de 1000-10.000uf cu cat mai mari cu atat mai bine :da asteptam pozele pentru a putea da niste sfaturi la subiect.

Link spre comentariu
Vizitator Gabi_Craiova

Mc pt raspuns Davidut dar finalul din ampf meu este mai simplu decat cel din schema ta.Lasati-ma pana maine sa-i fac poze si fata si cablaj.Numai bine

Link spre comentariu

Sincer, nu văd rostul chinului de a depana aşa ceva, poate doar ca exersare. Practic trebuie înlocuiţi toţi cond electrolitici, poate şi ceilalţi, ceramicii, semireglabili, puţometrii... E din perioada cînd se visa la 100W cu 2N3055.

Link spre comentariu

Sincer, nu văd rostul chinului de a depana aşa ceva, poate doar ca exersare. Practic trebuie înlocuiţi toţi cond electrolitici, poate şi ceilalţi, ceramicii, semireglabili, puţometrii... E din perioada cînd se visa la 100W cu 2N3055.

Sunt perfect de acord cu ceea ce spui..exact asta vroiam sa spun si eu...nu te mai chinui..iti fac eu cadou 2 module de amplificator la care mai trebuiesc doar finalii..schema este pe aici prin forum..
Link spre comentariu
Vizitator Gabi_Craiova

Salut!Revin cu poze ale finalului precum si al corectorului.Si pt Dl Zal si Dan:Am spus mai sus pt mine inseamna mult mai mult decat o cutie de tabla.100W :rade: nu are cum ca e alimentata la 20v.In afara de probe nu o sa ascult la ea,o s-o pun intr-o cutie si peste vreo 40 cand voi avea stranepoti poate o sa le placa sa vada ceva ''clasic" :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări