Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joystik

Vizitator sandumib

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

3

"joc vechi pe TV", inseamna ca n-au logica-n ele. Doar contacte. Adica au un fir comun, si la apasarea unui buton, inchid circuitul intre firul comun si firul corespunzator contactului. Intrebarea e prea generala; se pot face multe, depinde de ce vrei de la el. Telecomanda pentru ce? Fii mai concret. Si vezi c-ai postat de doua ori.

Link spre comentariu
Vizitator sandumib

Scuze ca am postat de mai multe ori ,dar cred ca am postat undeva unde nu trebuia si m-am gandit sa mai postez inca o data.Ma gandeam sa fac un fel de telecomanda pentru a apride -stinge un bec.

Link spre comentariu

IN primul rand desfa-l si vezi daca n-are vreun integrat. Daca n-are, e ok. Daca are, trebuie sa-l "bypassezi"; desfaci firele, iar 3 dintre ele le legi unul la butonul de la care vrei s-aprinzi becul, unul la cel de la care-l stingi, si unul la un traseu comun celor 2 butoane. Cauti cu multimetrul la ce pini de la mufa ajung firele astea.

Cel mai simplu s-ar face cu un releu "latched". Sunt niste relee cu 2 bobine. Daca aplici curent uneia, inchide contactul, si ramane inchis chiar si dupa ce i-ai luat tensiunea de la bobina. Daca aplici curent celeilalte bobine, la fel, ramane deschis. Asa ca poti lega un capat al ambelor bobine la masa, iar celalalt terminal la pinii care vin de la butoane. Comutatorul releului va intrerupe circuitul becului.

Daca merge bine, apesi pe un buton si se stinge. Apesi pe celalalt si se aprinde.

Daca nu gasesti releu latched, se poate face cu un bistabil (s-ar putea cu orice tip; multivibrator, D, JK, RS etc; aleg D ca se face mai repede.) Folosind un integrat CD4013 faci urmatorul montaj:

Posted Image

care se comporta ca un releu latched, si va lucra cum am descris mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări