Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de masura

Vizitator zoliman

Postări Recomandate

Am in dotare un picotester,care masoara voltul cu 4 zecimale,nu-ti spun ce enervanta e fluctuatia ultimelor 2 zecimale

Aveti dreptate, eu am o nenorocita de sursa cu un voltmetru 3 digiti cu AD520 si datorita vitezei mari de prelucrare, vad numai cifre de 8 pe ultimul digit.imi si imaginez nanoohmetrul, cu niste clesti masivi si suruburi micrometrice.Am cunoscut multi care visau la astfel de aparate de masura, dar erau in general profesori de matematica sau fizica.Eu am luat un 7 la fizica intr-a zecea cand i-am spus profului de fizica ca factorul beta la tranzistoare are importanta mai mult teoretica si ca in practica schemele sunt facute sa nu depinda prea mult de el.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

4

• cnegrea0

3

• Depanatoru

1

• susanu_pisu

1

Acum niste foarte multi ani am facut ca productie industriala convertoare AD si surse de tensiune de referinta.Eu doar le lipeam, ca eram doar elev practicant, muncitor electronist...Nu va spun cum aratau schemele si mai ales calculele facute atunci manual, sau cu un calculator cu 4 operatii (+, -,* ,/) ca asta era tehnologia anilor 70-80. Toata documentatia era mai groasa decat o carte de telefon. Iar respectivii ingineri studiasera tot felul de abateri, dispersii, alocasera tot felul de valori -mimim garantate de fabricant - pt ca sa vada erorile care pot aparea. Era sigur ca la primul lot o sa fie trz BC107 cu sufixul A iar la urmatoarele o sa se gasesca altele echivalente, sau cu sufixul C..Cate versiuni de cablaje studiasera, pana sa cada pe optim, desi asta faceau de o viata, ei stiau...Rezistentele erau puse pe niste reglete mari, alimentate si apoi bagate in etuva la nu mai stiu cate grade Celsius, macar 8 ore, ca sa fie imbatranite artificial..Apoi erau masurate cu cele mai bune instrumente, care avea macar 8 cifre. Si in fiecare an fiecare aparat era trimis la verificare metrologica de stat, ca totul sa fie OK. Se grupau dupa ultima cifra si daca Dne fereste se rupea una la plantare -se mai intampla, mai ales cand veneau noi angajati- trebuia sa scoti totul si sa pui alt grup. Pt ca altfel se dadeau suturi mai mari la verificarea finala, cand se apareau erorile ...Iar dupa ce totul era OK montajul se baga intr-o rasina foarte prosta conducatoare de caldura. Jur ca m-am jucat punand-o pe varful unui letcon de 100W incins si am luat-o cu mana fara sa patesc nimic"Fabrica" avea si metrologii ei, cu care puteai discuta aproape orice. Pana cand ajungeai la precizie si inebuneau brusc. Sa le zici de mama....era mai bine decat iesirea din toleranta admisa. Faceau hartii ( de penalizare, evident) imediat...Asa se face(a) un adevarat intrument de masura...

Link spre comentariu

Faza cu rasina e interesanta. Eu am construit un mic termometru analogic dupa o schema de-a lu' Naicu si nu reuseam sa stabilizez nicidecum zecimala, apoi am vazut ca se schimba si daca incalzeam sau raceam montajul. La un moment dat am vrut sa il calibrez mai fin si am inlocuit semireglabilii cu altii de 10 ori mai mici, inseriati cu cate doua rezistoare atent selectionate si am vazut ca situatia scapase total de sub control, facand montajul total inutilizabil. In final m-am intors la schema originala si am plasat cablajul intr-o cutie de plastic la un loc cu transformatorul care devenea cald in cateva zeci de minute, facand montajul mai acurat. Stiu ca am incercat sa fac apoi montajul in format smd, dar am vazut cu stupoare ca piesele recuperate de prin hard disk-uri aveau tolerante de chiar 20 la suta, pe cand in montajul clasic folosisem rezistoare rusesti dintr-un casetofon care m-au impresionat prin precizia valorii lor.

Link spre comentariu

@zoliman, Succes cu proiectul , dar cum spuneau si alti useri mai sus , oricum pe piata rezistoare cu toleranta mai mica de 0,5% sunt aproape imposibil de gasit in comertul obisnuit asa ca 3 zecimale la o rezistenta de 10 ohm sau 1 ohm sunt prea mult pentru operatiuni comune in electronica , uzual mai toate multimetrele au 1 zecimala pe scala de 200 ohm. Scule profi cu iesire pentru PC si precizie mai buna de 0,1% sunt foarte scumpe si se preteaza in laboratoare industriale. Bafta

Link spre comentariu

@zoliman, oricum pe piata rezistoare cu toleranta mai mica de 0,5% sunt aproape imposibil de gasit in comertul obisnuit asa ca 3 zecimale la o rezistenta de 10 ohm sau 1 ohm sunt prea mult pentru operatiuni comune in electronica

in plus orice schema care se respecta foloseste valori standard 1, 1.2, 1.5, 1.8, 2.2, 2.7 si asa mai departe. Iar cine imperecheaza aceste valori ca sa scoata altele, e neprofesionist in cele mai multe cazuri.
Link spre comentariu

Valori standard de rezistoare pot avea valori nominale mult mai "exotice"...depinde din ce serie de valori sint...doua zecimale si toleranta de o,1 % nu sint "minuni"...vezi de exemplu seria ruseasca C2-49 , etc...desfa un aparat de masura serios si o sa ai mari surprize...la executia unui atenuator in trepte corect sau a unui divizor de intrare se pot observa valori si combinatii "neobisnuite"...Pretinsii "neprofesionisti" sint de fapt exact opusul ! Teoretic , orice serie de valori acopera prin jocul tolerantelor orice valoare din gama nominala de valori...este o simpla chestiune de aritmetica...difera doar stabilitatea si coeficientul termic al componentei respective !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări