Vizitator zoliman Postat Martie 27, 2010 Partajează Postat Martie 27, 2010 Salutare am o mic gand ce ma chinuie de ceva vreme si anume, ma gandesc sa fac un mic proiect adica sa fac un aparat de masura care sa fie conectat la calculator si tot cea ce masor sa imi afiseze mie pe un program si de acolo sa pot jongla cu masuratorile cum vreau eu adica sa salvez, sa compar etc si datorita numerelor in virgula flotanta as putea obtine o masuratoare mai precisa decat imi afiseaza un aparat normal care are 3 cifre dupa virgula. Ce ziceti de idee?eu m-am gandit sa folosesc un aparat de masura obisnuit si iesirea (adica "firele" ce intra in afisaj) sa folosesc drept intrare in pc si sa decodez informatiile care vin.aveti vreo idee mai buna?asta ce am scris e doar o mica parte m-am gandit mai bine si am ajuns mai departe cu idea astept si din partea voastra idei Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Ce vrei tu se numese placa e achizitie.Daca dupa convertorul A/D care joaca si rol de voltmetru , iei semnal de la decodificatoare,tot atatia digit o sa ai ca multimetrul.Exista convertoare A/D dedicate pentru ce vrei tu. Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Cum a zis si Dl yo9hsf,iti trebuie placa de achizitii de date...f complicat...programe se mai gasesc chiar facute de romani...cam greu de facut ce vrei u... Link spre comentariu
Vizitator zoliman Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 pai la iesire cea ce vreau eu este sa maresc, "cantitatea" de informatii sa extind undeva la un cuvant de 1 byte adica sa am la iesirea multimetrului 1 octet de informatie (la un aparat de masura normal ai doar half word adica 4 biti si asta ma refer cu tot cu cifrele dupa virgula).dati-mi mai multe informatii despre placa de achizitie va rog Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Cauta datasheetul lui ICL7106 pe net si vez ce scrie acolo, cum are iesirile. Link spre comentariu
Vizitator zoliman Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 m-am uitat la iesiri si tot 4 digiti am la ce sa ma uit mai exact? Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Exact la alea 4 iesiri a,b,c,d,e,f,g sa te uiti !Sunt 4 digiti....Cum poti face tu mai multi daca convertorul A/D decat atat poate ? Plus ca integratul este specializat si are iesirile facute expres pentru 4 digiti .Cauta pe google sau pe forum despre placile de achizitie sau despre osciloscop pe PC. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Sa nu se creada ca avand 3 1/2 digiti e echivalent cu un convertor A/D pe 4 biti sau asa ceva . De fapt e echivalent cu unul de 9-10 digiti cu avantajul partii analogice integrate . Nu obtii usor precizia unui ICL7106 cu un convertor A/D discret din cauza partii analogice de intrare . Link spre comentariu
Vizitator zoliman Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 pe mine ma intereseaza precizia ce pot obtine in urma masuratorii spre exemplu masor o rezistenta de 100 de ohmi si un aparat imi indica sa zicem 99,1 eu as vrea sa fie ceva mai precis spre exemplu 99,197 sau 99,1097 am dat un exemplu. problema mai apare si cand masurarea iese in afara domeniului de valori si cine stie, stie ca apare overflow si atunci apar valori aiurea adica apare un grad de imprecizie cea ce nu se stie cat va fi diferenta intre cea reala si cea masurata.si pe de alta parte ptr un calculator este imposibil sa reprezinte intotdeauna cu exactitate o valoare dau exemplu un numar oarecare 0,4 calculatorul intelege ca 0.39999999 sau 0,1 ca 0,099999 deci concluzie calculatorul se poate face sa faca o precizie x sau xx in functie de programator, de aceea am intrebat de un integrat care are o anumita precizie sau o iesire pe vreo 1 byte Link spre comentariu
florincccc Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Nu vreau sa-ti stirbesc entuziasmul dar trebuie sa stai cu picioarele pe pamant.Cand vrei sa construiesti orice aparat de masura cu o precizie mai buna de 5% incep sa apara probleme de unde nici nu-ti inchipui: temperatura mediului, testerele (sarmele de masura), sursa de alimentare, stabilitatea ei, filtrarea, felul sarmelor, aranjarea lor, mufe.... astea pe langa alegerea unei scheme care sa poata asigura precize, accesul la etaloane, reglaje.....Faptul ca nu pui problema in niste termeni concreti (marimea masurata, domeniul de masura, clasa de precizie, eroarea tolerata, conditiile de masurare....) arata ca esti la ani-lumina de rezolvarea ei.Degeaba poate calcula calculatorul ceva cu o precizie de n zecimale. Daca tu ii pui la intrare un senzor cu o precizie de 10%, erorile tot de 10% vor fi. Link spre comentariu
soi Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 pe mine ma intereseaza precizia ce pot obtine in urma masuratorii spre exemplu masor o rezistenta de 100 de ohmi si un aparat imi indica sa zicem 99,1 eu as vrea sa fie ceva mai precis spre exemplu 99,197 sau 99,1097 am dat un exemplu. problema mai apare si cand masurarea iese in afara domeniului de valori si cine stie, stie ca apare overflow si atunci apar valori aiurea adica apare un grad de imprecizie cea ce nu se stie cat va fi diferenta intre cea reala si cea masurata.si pe de alta parte ptr un calculator este imposibil sa reprezinte intotdeauna cu exactitate o valoare dau exemplu un numar oarecare 0,4 calculatorul intelege ca 0.39999999 sau 0,1 ca 0,099999 deci concluzie calculatorul se poate face sa faca o precizie x sau xx in functie de programator, de aceea am intrebat de un integrat care are o anumita precizie sau o iesire pe vreo 1 byteSant multimetre care se pot conecta la PC. In alta ordine de idei nu vad la ce ti-ar folosi in practica o asa mare precizie de masurare plus dificultatile de ordin tehnic care apar. Link spre comentariu
Vizitator zoliman Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 Nu vreau sa-ti stirbesc entuziasmul dar trebuie sa stai cu picioarele pe pamant.Cand vrei sa construiesti orice aparat de masura cu o precizie mai buna de 5% incep sa apara probleme de unde nici nu-ti inchipui: temperatura mediului, testerele (sarmele de masura), sursa de alimentare, stabilitatea ei, filtrarea, felul sarmelor, aranjarea lor, mufe.... astea pe langa alegerea unei scheme care sa poata asigura precize, accesul la etaloane, reglaje.....Faptul ca nu pui problema in niste termeni concreti (marimea masurata, domeniul de masura, clasa de precizie, eroarea tolerata, conditiile de masurare....) arata ca esti la ani-lumina de rezolvarea ei.Degeaba poate calcula calculatorul ceva cu o precizie de n zecimale. Daca tu ii pui la intrare un senzor cu o precizie de 10%, erorile tot de 10% vor fi.daca nu am pomenit de mediile de exterioare si fizice aia nu inseamna ca nu m-am gandit (temperatura, arabjare mufe, cablare etc), deocamdata aici pe forum am scris ideea mea si la ceea ce ma astept eu sunt sfaturi tehnice cum ar fi: cu ce si de unde sa incep macar ca idee poate intr-adevar e atat de greu incat nu se merita sa investesti timpi si bani intr-un astfel de proiect Link spre comentariu
Vizitator zoliman Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 Salut soi ai zis ca sunt multimetre pe piata ce poti conecta la PC chestia e ca in ziua de azi gasesti si "pisica in sac" ideea e ca vreau eu sa construiesc unul nu la fel de performant dar cat de cat, vreau sa fac asta ca si un proiect un challenge daca te apuci si iti bati capul la un proiect chiar si personal din hobby ai doar de invatat chiar daca iti ia mult timp si bani. decat sa stai prin tot felul de locuri cu prietenii la discutii aiurea mai bine faci ceva calumea (subliniez sa nu crezi ca am facut referire la tine am zis ca exemplu) Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 Pai daca vrei ceva destept si provocator te sfatuiesc sa lasi multimetrele bazate pe ICL7106 si fratii lui, si sa te duci pe siteurile producatorilor de convertoare A/D si sa cauti acolo "PRODUSUL" de care ai tu nevoie, prin "produs" intelegand acel integrat care-ti convine cel mai bine. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Se vede treaba ca cei care au raspuns in timp aici,au ceva experienta in domeniu,cand au pomenit de reglaje,etaloane,calibrari...mare dreptate au,acum ceva vreme am fost intrebat daca pot construi un nanovoltmetru,si am raspuns f repede "da" numai ca dupa asta am intrebat la fel de repede"cu ce o sa-l verificati"sau fata de care aparat etalon o sa-l comparati?La orice aparat de masura,cand se merge dupa a treia zecimala,deja lucrurile se complica pe scala logaritmica,nu vreau sa sune a descurajare,dar conditiile de etalonare pt asemenea domenii presupun dotari pe care putini amatori le au la indemana...Si vorba cuiva de mai inainte,la ce-ti foloseste sa stii valoarea unei rezistente la a sasea zecimala? asta in cazul ca reusesti asa ceva....poate noua ne scapa :rade:Am in dotare un picotester,care masoara voltul cu 4 zecimale,nu-ti spun ce enervanta e fluctuatia ultimelor 2 zecimale,pt ca putine surse de tensiune(surse la modul generic vorbind)au o asa stabilitate ca sa-ti permita sa si citesti acea valoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum