Vizitator tyc Postat Mai 18, 2010 Partajează Postat Mai 18, 2010 Atentie la praf,noroi,apa...suprafata exterioara sa fie cat mai neteda. Link spre comentariu
florinellll Postat Mai 25, 2010 Partajează Postat Mai 25, 2010 Va salutIata cat de simplu sa rezolva problema referitoare la prinderea pe radiator a ledurilor de 1w.Se ia un integrat gen tda 3653 se detasaza partea metalica care are si "gaura" care ne trebuie.Se centreaza gaura pe partea de radiator a ledului si se cositoreste cu fludor.Am alimentat cu o intensitate de 250mA ledul care a functionat timp de o ora fara probleme, doar cu acest radiator.A fost verificata intensitatea care a ramas constanta in jurul a 250mA.Am pus foto ca sa intelegeti ce vreau sa spun. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 27, 2010 Partajează Postat Mai 27, 2010 o tava de copt cozonacul, din aia lucioasa si o foarfeca de tabla bunicica sunt de nepretuit in arsenalul electronistului amator. Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 Am 6 LED-uri de 3 W(http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E.pdf ) pe care vreau sa le conectez la un alimentator de laptop(http://www.global-laptop-batteries.com/sony-ac-adapter/sony-vgp-ac19v10-ac-adapter.html) de 19.5 V si 4.7 A. LED-urile lucreaza la 3.3v si 350 mA sau 3.5v si 700mA sau 3.7v si 1A. Daca le pun in serie cu un rezistor de 2 ohm totul e bine la inceput, dar pe urma incepe sa urce voltajul dar mai ales intensitatea curentului=se incalzesc ca naiba(cu toate ca sunt pe un radiator). Vreau sa fac un circuit care sa imi limiteze curentul la 350 mA sau 700 mA si sa imi accepte tensiunea intre 12V si 24V(asa as putea pune mai multe astfel de circuite in functie de numarul liniilor in serii de leduri). Imi puteti da niste sfaturi si eventual niste linkuri din care sa ma documentez? Am vazut niste vatiante cu LM317(da sunt o gramada de modele cu H,T ... si nu stiu cum sa fac). Am cateva notiuni(hobby) despre electricitate. Multumesc mult. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 Daca le pun in serie cu un rezistor de 2 ohm totul e bine la inceput, dar pe urma incepe sa urce voltajul dar mai ales intensitatea curentului=se incalzesc ca naiba(cu toate ca sunt pe un radiatorE, pai vedeti...eu ce tot zic!!!LED-urile de putere nu sunt dispozitive liniare, si nu pot fi protejate prin inseriere de rezistente!!! Pentru ce doriti dvs. ori cumparati o sursa de curent constant in comutatie, ori faceti una liniara, de gen: Mai bine sa se incalzeasca integratul asta de un leu, decat LED-uri de zeci sau sute... Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 pai alimentatorul de laptop ce fel de sursa este? In postul de mai sus am spus ca am 6 led-uri. Mai am unul identic acum....deci in total 7 Mentionez ca am facut pentru un singur led un dimmer si merge ok doar ca nu are decat 50% din lumina pe care o poate da. Intai vreau sa rezolv problema cu cele 6(sau cu toate 7) leduri conectate la alimentatorul de laptop(pe care am dat 50 ron). Pe urma mai discutam despre un sistem PWM care sa poata schimba intensitatea dupa un program.....zi/crepuscul/moonlight/sunrise....SF momentan pentru acest sistem mai am 2 leduri de 1W rosii si 4 de 1 W albastre(toate cree) ps. ledurile sunt luate de pe http://www.dealextreme.com =fara taxe vamale si fara taxe de transport---rog a nu fi considerata reclama deoarece nu sunt actionar in cadrul firmei si nici nu am nimic de castigat Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 pai alimentatorul de laptop ce fel de sursa este? Alimentatorul de laptop nu este o sursa de curent constant... Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 bun, ... si eu ce LM317 IAU? EMP, H, E, MDT, K, T, S? Pe http://www.national.com/ds/LM/LM117.pdf amare un tabel cu valorile trecute mai sus. De exemplu daca eu iau lm317 emp spune ca are output de 1 A.... 1 A fara sa ii pui nici o rezistenta sau cum?? Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 10, 2010 Partajează Postat Iunie 10, 2010 LM317T+3,6 ohm(se poate confectiona dintr-o sarma de resou) pt 350 mA. Cu 12V pe intrare, puterea disipata va fi 12-9=3X0,35=~1W, deci s-ar putea pune LM-ul pe un mic radiator de 10cm^2. Cu 19V la intrare, disipatia va fi de cca.3,5W, deci ar trebui un radiator de marimea unui pachet de tigari. Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Ok. pana aici am inteles. voi lua un lm317T(care are 1,5A output), voi lua o rezistenta de 3.6 ohm si o voi pune intre pinul din mijloc si cel de output. Sursa de laptop are 19,5V si 4.7A ..asta inseamna 92W putere maxima. eu voi consuma: 0.35A*3.3V*6LED=6.93W +ce mai consuma LM317 vreo 4W + ce consuma rezistenta 1.5W=> ~13W. ce se intampla cu restul de 79W? sunt consumati degeaba sau nu este generat un asemenea curent corespunzator celor 79W?Intreb asta pentru a vedea cam care este randamentul sistemului. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Evident ca nu!!! Sursa aceea de laptop poate sa produca si 600W, daca pui la ea un consumator de 10W, vei consuma de la retea 10W+cca. 20%(adica in total vreo 12W)...valabil si la o sursa PC "normala"...certificata "80+". Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 14, 2010 Partajează Postat Iunie 14, 2010 pe lm trebuie sa ai o cadere de tensiune de min 4V Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Iunie 15, 2010 Partajează Postat Iunie 15, 2010 Cam nasol daca trebuie sa am o cadere de 4 VSa zicem ca aleg varianta cu 0,7A/led.. asta inseamna in jur de 3,5V/ led=> 2.45W si R(lm317)=1,8 ohm(1,25W).... *la 6 leduri in serie avem (19.5V-4V)/6=2.58V... Nu am inteles ceva: lm-ul furnizeaza curent constant... ok... dar daca in cazul cu 6 leduri in serie, daca eu fixez din lm sa dea 0.7 A ce va face sursa mea care nu poate sa furnizeze decat 2.58V pe led(considerand cadere de 4 V Vin-Vout)? Nu este o legatura intre Iled si Vled proportionala? Vor scoate ledurile luminozitatea garantata de producator la 700mA? sau se va regla U in functie de I?--- e o nebuloasa in capul meu acum.... *la 5 leduri in serie avem (19.5-4)/5=3.1V ............*la 3 leduri in serie X 2 linii paralel => as avea 3*3.5=10.5V 19.5-10.5=9V cadere tens preluata de LM317; 9V*0.7A=6,3W +1,25=7.55W putere disipata de LM MUUULT CE SE INTAMPLA DACA SE ARDE LM-UL? LASA SA TREACA CURENTUL FURNIZAT DE SURSA SAU DESCHIDE CIRCUITUL(LASA O BUCLA IN CIRCUIT?Acum am pus 6 leduri in serie cu o rezistenta de 2,7 ohm si le-am legat la sursa de laptop noua (sony-am dat datele mai sus). Curentul oscileaza intre 0.29-0.31A(dupa 10 ore), tensiunea pe fiecare led e 3.15V si radiatorul nu prea se incalzeste deloc. Am calculat cam 0.95W pe fiecare led. Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 probleme termice, 8 led x 1wat alimentate cu 2 amperi, in jumătate de oră de funcţionare temperatura radiatorului a ajuns 48,5 grade Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 16, 2010 Partajează Postat Iunie 16, 2010 termice?se poate rezolva prin cositorirea ledurilor de radiator si/sau atasarea unui ventilator;am pus 18W pe un radiator cu suprafata de aplicare a ledurilor aproximativ egala cu a tau;a meu e de Al, Al are conductivitatea termica la jumate fata de Cu.Si o scc bine facuta ajuta la prevenirea ambalarii termice- daca nu se incaleste ,ce sa mai racesti?Dar si scc cu LM317-T(1A)/K(1,5A), LM350-T(2A)/-K(3A),LM338-T(5A),-K(7A) sant valabile,dezvoltate corespunzator si cu NTC-ul(PTC) strategic plasat.Conteaza si ledul,daca are Rdin/Rth mare se va incalzi mult,are nevoie de un radiator mare,iar in unele cazuri poti sa-l bagi sub apa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum