Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator turatie bormasina

gcom61

Postări Recomandate

Am achizitionat ,chiar de aici de pe forum,o bormasina rotopercutanta cu acumulator .Pt. ca avea acumulatorul distrus(descarcat) am incercat alimentarea la o sursa de calculator (12V) si am inversat firele.Din aceasta cauza nu mai functioneaza variatorul de turatie,care pare a fi electronic cu un tranzistor IRF540.Cunoaste cineva care este schema acestui tip de variator de tensiune cu tranzistor? De mentionat bormasina se alimenteaza la un acumulator NiCd 1200mA .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gcom61

11

• miron1947

3

• gymy

1

Top autori în acest subiect

IRF540 este un mosfet nu este tranzistor.

Dar ce este?

A metal–oxide–semiconductor field-effect transistor (MOSFET)

O schema gasiti aici, dar nu stiu daca este cea din bormasina Dvs.

http://www.circuitstoday.com/speed-control-for-pcb-drill

O sugestie, poate fi aceasta schema in care termistorul sa-l inlocuiti cu un potentiometru.[attachment=0]control.gif[/attachment] si IRF224 cu IRF540 si o dioda de protectie.

Link spre comentariu

L-am demontat partial si se pare ca regulatorul are in componenta doar IRF540 +potentiometrul din buton -nu are alte componente.Stiti cumva cum poate fi [deschis] acest tip de tranzistor folosind doar o rezistenta(potentiometru). Pe vremea mea majoritatea tranzistorilor erau pe germaniu,...asa ca... :dans:L.e: scuze nu se deschisese si poza. Multumesc

Link spre comentariu

Schema ar putea fi cea din oricare dintre imaginile atasate. Acestea reprezinta 5 screen-uri in 5 ipostaze de simulare pe MULTISIM a schemei. Simularea completa contine 8 ipostaze in care se acopera intregul domeniu de tensiuni de alimentare a motorului de CC, insa nu le pot atasa pe ultimele 3 decat intr-o postare separata. De altfel nici nu cred ca este nevoie. Se poate vedea clar (pe cadranul voltmetrului virtual) variatia de tensiune, functie de procentajul din cursa potentiometrului utilizat. Dupa cum se vede, potentiometrul ofera aproape intreaga gama de tensiuni 0...12 V in intervalul 30...37%. De aceea presupun ca este fie un potentiometru cu variatie puternic neliniarizata, fie unul cu demultiplicare, astfel incat sa se poata regla fin in intervalul mentionat.[attachment=4]Schema 1.JPG[/attachment][attachment=3]Schema 2.JPG[/attachment][attachment=1]Schema 4.JPG[/attachment][attachment=2]Schema 3.JPG[/attachment][attachment=0]Schema 5.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Iata-le si pe celelalte 3, ca sa fie demonstratia completa. Schema a fost simulata in fiecare ipostaza pentru un timp de tranzitie de cel putin 0,2 secunde, timp in care tensiunea afisata de voltmetrul virtual nu s-a modificat. Daca cineva are curiozitatea (probabil colegul gcom61) si/sau interesul s-o puna in practica, poate ne va spune si noua - celorlalti - ce se obtine.

[attachment=2]Schema 6.JPG[/attachment]

[attachment=1]Schema 7.JPG[/attachment]

[attachment=0]Schema 8.JPG[/attachment]

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut...din nouColegul [miron1947 ]se pare ca a intuit bine ce tip de regulator de turatie se gaseste la bormasina cu acumulator,si pt.ca nu m-am putut abtine ,am demontat intrerupatorul-regulator.Se pare ca este un regulator(pwm),doar ca in loc de potentiometru se pare ca sunt mai multe rezistente,care sunt selectate functie de apasarea pe buton.Cautand pe net am gasit 2 tipuri de scheme bazate pe 555 (lm).Intrebarea este:de ce la una din scheme atacul grilei mosfetului se face de pe pinul 7 ,iar la cealalta normal de pe pinul 3.Care sunt avantajele/dezavantajele celor 2 scheme?Ce curent vor consuma cele 3 montaje in gol?A realizat cineva asa ceva? cum s-a comportat? Multumesc anticipat pt. raspunsuri

Link spre comentariu

Intrebarea este:de ce la una din scheme atacul grilei mosfetului se face de pe pinul 7 ,iar la cealalta normal de pe pinul 3.

La prima aplicatie iesirea( pinul 3) este folosita pentru bucla de comutare, pentru a obtine paliere relativ egale si deci nu poate fi folosita pentru comanda.
Link spre comentariu

Aveti idee, daca folosesc una dintre cele 2 scheme pentru regulatorul de turatie,exista posibilitatea ca tranzistorul(eu voi folosi IRFZ44) sa ramana cumva[agatat]in sensul ramanerii unui curent prin el?Ma gandesc sa nu ma trezesc cu acumulatorul din bormasina consumat .

Link spre comentariu

Ideea controlerului cu 555 m-a preocupat si pe mine. Aveam pregatita deci schema a II-a intr-un fisier msm. Iata in primul atasament un print screen cu simularea primelor 2,307 secunde de tranzitie ale schemei pentru o cursa de 1% (practic zero) a potentiometrului de reglaj. Motorul a fost conectat in schema cu excitatie in derivatie. In oscilograma se vede cu trasa albastra forma tensiunii la borne si cu trasa maron la comanda bazei tranzistorului. Voltmetrul virtual ar trebui sa arate turatia motorului (aproximativ 421 rpm). Prima schema insa nu da rezultate la simulare, probabil datorita modelului MOSFET-ului puternic neliniar si timpilor de tranzitie prea mici.[attachment=2]Controler cu 555 - 1.png[/attachment]In atasamentul al II-lea se prezinta un alt print screen al simularii primelor 0.2 secunde pentru pozitia 100% a potentiometrului, iar oscilograma dezvaluie faptul ca tensiunea pe baza tranzistorului BUZ 11 este zero, deci tranzistorul este blocat. Voltmetrul virtual - indicator al starii turatiei - indica practic zero.[attachment=1]Controler cu 555 - 2.png[/attachment]In al III-lea atasament am introdus pentru acelasi caz de simulare un ampermetru virtual in serie cu motorul. Se vede ca acesta indica un curent rezidual neglijabil (12 mA) deci parerea mea este ca poti fi linistit, consumul la pozitia "OUT" a potentiometrului nu poate sa-ti descarce acumulatorul, decit dupa un timp destul de indelungat.[attachment=0]Controler cu 555 - 3.png[/attachment]

Link spre comentariu

Vis a vis de postarea anterioara, rog cititorul avizat sa scuze inadvertenta - in loc de "baza" se va citi "poarta" tranzistorului. Confuzia provine cel mai adesea de la apropierea codificatiei mos-fetului de putere BUZ xx de tranzistorii BJT de putere BUX xx si/sau BUY xx. :sorry

Link spre comentariu

O rugaminte,daca se poate si aveti timp:se poate face o simulare cu IRF540 si/sau IRFZ44?IRFZ44 detin 6 buc,asa ca asta ar fi preferabil,sau oricare din cele 2 care are un curent de [repaus] mai mic.Multumesc

Link spre comentariu

Repet ceea ce am spus mai sus. Prima schema - cea cu IRFZ 46 N - nu raspunde la simulare. Fie contine vre-o greseala de conceptie, fie modelele pieselor componente contin neliniaritati mult prea importante si simulatorul nu poate reproduce procesele matematice aferente. In legatura cu cea de adoua, nu am incercat substitutii de componente. Am sa incerc acum si daca obtin vre-un rezultat am sa ti-l comunic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări