Vizitator Gabriel_gold Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 vin si eu cu un raspuns.ledurile nu sunt bune pentru iluminare acvarii de apa dulce.cu toata puterea w si lm trebuie sa te gandesti bine ca ele nu au spectru.ceeace este necesar pentru cresterea plantelor de acvariu.tot ceeace ai vazut si ai auzit despre lampi cu leduri destinate acvariilor sau facute DIY pentru acvarii sunt pentru utilizarea acvariilor marine. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 cu toata puterea w si lm trebuie sa te gandesti bine ca ele nu au spectru.ceeace este necesar pentru cresterea plantelor de acvariu.Explica, te rog, ce vrei sa spui la faza cu nu au spectru? Cum sa nu aiba spectru... ? Link spre comentariu
Vizitator Gabriel_gold Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 vreau sa vorbesc strict de subiectul leduri pentru luminarea acvariului.neoanele destinate pentru acvarii de apa dulce de ex:osram 865 sau 965 un IRC 8 sau 9 si temperatura de culoare 6500k.la neoane spectrul pe care il au este cel cu IRC (indice de redare al culorii) 8 sunt tuburi de mare randament iar cele cu 9 tub de mare definitie.deci per ansamblu.un led cu lumina alba nu are in spectru de ex:rosu,galben,albastru,verde....pentru a face o lumina pentru acvariu de apa dulce pentru cresterea plantelor colegul nostru ar trebui sa combine mai multe leduri.si anume din 30 de leduri sa zicem foloseste 10rosii,5albastre,5galbene si etc pana obtii un spectru necesar pentru plante. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 probabil ca ai lipsit de la orele de fizica cand se spunea ca lumina alba e compusa din lumina de mai multe culori...Intr-adevar, acel neon are un CRI mai bun decat led-urile, dar asta nu inseamna neaparat ca nu ar merge facuta iluminarea cu led-uri. Este cu adevarat o diferenta de spectru intre led-uri si noane si becuri cu incandescenta si soare. Cat de bine se preteaza led-urile la crescut plante nu stiu... Totusi led-urile au minimul in spectru undeva spre verde, adica exact acolo unde plantele oricum nu absorb.... Link spre comentariu
bogdan666 Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 am vazut odata un acvariu cu leduri rgb la care reglai culoarea cum vrei tu. era facuta de chinezi (normal) probabil ca aia ar fi cea mai buna idee. http://www.youtube.com/watch?v=oMiuKKpi1iM Link spre comentariu
pirvuti Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 ma bag si eu :-) pt. ca desi am neoane philips aquarelle pt. acvariu dar se dezvoltau si algele am redus timpul de iluminare. dar cum acvariul l-am luat sa ma uit la el nu sa stea in intuneric am luat niste module LED de prin cutiile mele, le-am inseriat (au rezistentza de limitare curent in ele) si am pus o sursa gen laptop dar luata de pe un mag. online de pe la oradea. chinezesti si ieftine dar ok. modulele LED fiind gata trase in rasina nu au probleme cu apa. si uite asa am mai pus un temporizator si intre 9.00 - 11.00 lumina LED / 11.00 - 17.00 neon / 17.00-23 LED plantele se dezvolta ok, si totul e ok. am pus LED-urile de cca. 8 luni aici: http://forum.acvarist.ro/viewtopic.php?t=1800 gasitzi tot ce vretzi despre spectre de lumina in acvaristica. f. bine documentat! atasez si pozele mele... Link spre comentariu
Vizitator Gabriel_gold Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 pana la urma facem un si un topic de acvarii .philips-ul aquarelle este de 10000k deci are foarte mult albastru.deaceea ai avut si alge. ledurile pe care le-ai pus tu sa creasca plante .Anubiasii aceia care ii ai tu acolo cresc si la lumina lumanarii. si daca tot ai amintit de forumul de mai sus(sunt membru pe acest forum).pun si eu o poza cu acvariul meu.350l/ lumina 6x39w T5 HO osram 865. totusi vreau sa mentionez inca odata ca cei ce vor lumina cu leduri pentru acvarii nu ajung la performante. iata si un exemplu de performanta: Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 probabil ca ai lipsit de la orele de fizica cand se spunea ca lumina alba e compusa din lumina de mai multe culori...Lumina alba de la Soare, nu de la LED-urile albe...Acestea din urma, au doua benzi spectrale-436nm(LED-urile albe sunt, de fapt, LED-uri albastre!) si 585nm, galben-(generata de fluorescenta materialului coumarin-6), ambele benzi spectrale produse de LED-urile albe, albastru+galben, avand numai 50nm latime de banda. In restul spectrului vizibil, bezna adanca. Practic, un LED alb este un LED albastru care are in fata cipului o mica suprafata din coumarin-6 care emite in galben. Prin aditia celor doua culori, albastru+galben, asemeni luminoforilor de la TV-urile alb negru, apare lumina "alba". LED-urile albe nu sunt bune pt. iluminat acvarii, lipsesc spectrele de verde si portocaliu, absolut necesare. Link spre comentariu
Vizitator Gabriel_gold Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 si mai adaug.la lampa aceea prezentata pe linkul respectiv.daca observati bine acolo au 4 randuri de leduri alb,rosu,albastru,si verde el regleaza intensitatea ledurilor respective.(mai mult rosu,mai putin albastru....). Link spre comentariu
pirvuti Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 foarte frumos acvariul tau!trebuie sa mentzionez ca eu am acvariul de cca. 5 ani si este f. stabil (daca moare unul pe an!) ba mai mult ancistrusii mei depun intr-o veselie, tetrazonele se cupleaza aproape zilnic si isi mananca icrele, toate astea fara nici o implicare deosebita din partea mea (doar le curatz filtrele odata pe luna si le schimb/completez cate 5L la 2 sapt.)am incercat mai multe tipuri de neoane si asta pare cel mai stabil. led-urile sunt pt. iluminare ambientala cat sa se vada acvariul in coltzul in care il am. cand o sa am ocazia o sa-i fac o poza cu un aparat mai bun.oricum eu sunt multzumit tot vreau sa trec la un acvariu de ciclide dar nu ma lasa inima sa renuntz la astia.am in intentzie (odata) sa fac un PWM prin care sa cresc lumina dimineatza, apoi sa aprind neoanele, sa o scad seara pana la stingere iar apoi noaptea sa fie niste led-uri albastre (2-3 buc intr-un coltz) sa fac efectul de "moonlight". astfel as incerca sa imit cat mai bine ilulminatul din natura (rasarit/apus) Link spre comentariu
bogdan666 Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 off ca off dar felicitari pt acvariu si mie imi plac pestii de banc ;) Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Hello. Sa va spun cum a continuat povestea.Au ajuns ledurile( cree 7090 228 lumeni la 3.7v, 1Ah). am fost in targul vitan si am luat o sursa 12v, 1,2Ah cu 5 ron(pomana) si merge foarte bine. Am folosit calculatorul de leduri de la http://led.linear1.org/led.wiz si am ales varianta cu 2 linii paralele( 3 leduri in serie cu un resitor de 2 Ohm). Ledurile le-am lipit de un radiator luat tot din Vitan (15 ron). Aici mi-am luat teapa deoarece am gasit in bricostore niste lamele din aluminiu cu elemente verticale=radiator la numai 20 ron/ml. Lumineaza foarte bine si incalzesc radiatorul pana la 70 Gr Celsius. Acum vin cu un nou proiect: vreau sa fac un dimmer. Pentru asta am apelat la schema atasata mai jos, ce a fost folosita in multe proiecte de succes(cel putin asa credeam). Dupa ce am cumparat toate componentele le-am pus pe un breadboard(am atasat poze) si am incercat circuitul. Sursa e ceam mentionata mai sus, intrarea se face prin stranga mijloc(vezi poza atasata). Ledul a fost cpus inserise cu o rezistenta de 22ohm/5W(parca). Tranzistorul e de 40v/2A(sau1.7). Problema e ca nu merge. Intensitatea curentului e aproape aceeasi in led(0.24-0.27 A).Stiu ca in principiu e vorba de numarul de pulsuri/ unitatea de timp. In schema am vazut si o impamantare pe care nu stiu cum sa o simulez... ca nu am la priza si nu cred ca daca o leg la un calorifer o sa mearga . De ce nu functioneaza? Am mai comandat niste leduri albastre(4) si rosii(2) care o sa vina pe 1. 06. Vreau in final sa fac un fel de PWM sa pot varia intensitatea luminoasa pe timpul perioadei de iluminare(10-12 ore). O sa revin cu poze cu starea acvariului daca va intereseaza Multumesc. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Daca tot suntem la acvarii, mentionez ca mi-am confectionat si eu un acvariu acum cam 1 luna, deja am in el 3 scalari... Intentionam sa le fac si eu iluminarea cu led-uri dar spune-ti ca nu ar fi bine.... Momentam am lampa de monitor LCD de 22'care lumineaza foarte bine acvariu dar intreb aceasta este buna ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 In 2 ani,s-au mai dezvoltat si ledurile si informatiile despre eleCauta,ca au mai fost subiecte similare (de ex,la leduri) Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 8, 2012 Partajează Postat Iulie 8, 2012 Ledurile albe au spectru intrerupt ,dar prin folosirea ledurilor cu temperatura de culoare diferita problema se rezolva in mare parte deoarece se lipsurile sant diferite in functie de temperatura de culoare .In plus ,sant leduri cu CRI 90 si se mai poate suplini (daca e cazul) carentele cu leduri monocromatice.Caldura generata de leduri se poate folosi la incalzirea apei printr-un circuit de recirculare ;controlul temperaturii apei se poate face prin varierea vitezei de recirculare .Lumina poate fi pewemuita (sau numai muita ) de un uC cu orar si calendar (rasatitul soarelui ,zi innourata ,luna plina/jumatate/sfert/noua ,luna de vara/de iarna ,la tropice,la ecuator ,etc -in fuctie de vietuitoare ,cat mai apropiat de mediu lor) . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum