Vizitator biducu Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Vreau sa imi iluminez acvariul cu niste led-uri Cree XR-E Q5 Emitter on Premium Star (228LM la 1A). Cree Flux/Color BIN: Q5 WG- 3.7V typical driving voltage- Manufacturer Rated 228 Lumens at 1000mA input current:350mA: 107~114lm700mA: 171.2~182.4lm1000mA: 214 ~ 228lmAm comandat 8 astfel de led-uri.Problema e sursa. Am mai multe optiuni:1. o sursa de PC de 250W pe care sa o faca sa mearga faca pc(inca nu m-am documentat in privinta asta dar stiu ca se poate);2. un alimentator de laptop(nu l-am cumparat inca dar o voi face) care au deobicei 18,5-20V si 2,5-6,5 A.Vreau lamuriri pentru ambele variante.Stiu P=U*I, I=U/R . Problema e ca nu trebuie depasita intensitatea de 900mA/led pentru ca se incalzesc foarte tare->scade durata de viata.Cum as putea sa pun aceste leduri(serie/paralel/combinatie s-p) si sa nu depaseasca 3,7V/900mA pe fiecare led?Mentionez ca mai pot achizitiona led-uri daca nu iese schema bine.M-ati ajuta si daca mi-ati pune formulele pe care le-ati folosit in formularea raspunsului(sunt optimist ca vor exista ) pentru a putea face singur modificari in modelul de executie ales la final.Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Laci Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Daca tot iei o sursa, de ce nu iei una speciala pentru leduri? De ex. asta: http://www.tme.eu/en/katalog/index.phtm ... meters%3D1 http://zefiryn.tme.pl/dok/wd1/pln30.pdf (PLN-30-15) Legi cate 4 leduri in serie si cele doua grupuri in paralel, iese 15V si 1.8-2A. Te costa 30E+tva+ transport ce este 7E, oricum iese mai ieftin decat o sursa de laptop. Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 pai daca iau o sursa de laptop ma costa 40 ron second sau 60 ron noua. Link spre comentariu
Laci Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Ma asteptam la argumentul asta , o sursa de laptop ca lumea este cam 150-200RONDaca are tensiune stabila atunci poti folosi o rezistenta sa limitezi curentul: de exemplu 18V, legi cate 4 leduri in serie, si astea in paralel, ai o cadere de tensiune pe ele de 14.8V, tensiunea ce o sa cada pe rezistenta este de 18-14.8=3.2V si ai nevoie de 2x0.9A, din formula lui Ohm R=U/I = 3.2/1.8 = 1.77Ohm, ca sa obtii o valoare apropiate legi doua rezistente de 3.3Ohmi in paralel.Puterea disipata pe rezistenta P=U^2/R=6.2W, deci ai nevoie de 2 rezistente de 3.3Ohm/10WDaca tensiunea nu este stabilizata atunci trebuie sa faci un regulator de curent, sau sa folosesti un circuit dedicat pentru alimentarea ledurilor(tot un generator de curent constant dar in comutatie). Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 pai daca iau o sursa de laptop ma costa 40 ron second sau 60 ron noua.nu stiu de unde iti cumperi ledurile, dar daca tot ai zis zexstar:http://www.zexstar.com/product_info.php ... 00-mA.html63 de lei.varianta ar fi ceva home-made, cauta pe forum ca s-a discutat din plin chiar zilele acestea.edit: de fapt nu ai zis zexstar. am ajuns eu la ei cautand Cree-ul ala. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Aici s-a mai discutat: viewtopic.php?f=209&t=55557 Sper sa intelegi variantele disponibile si sa nu faci aceleasi greseli. Pe scurt: iti recomand sa faci o sursa de curent din aia liniara banala cu 2 tranzistoare: http://www.instructables.com/id/Power-L ... -Function/ Ce configutatii ai putea folosi: cate 3 in serie, fiecare cu sursa de 0.9A, alimentat la 12V. 4 in serie, alimentat la 16-18V, tot cu sursa de curent, 2 grupe. 5 in serie, alimentat la 19.5-22V, tot cu sursa de curent, 2 grupe. Alegi ce varianta iti este convenabila. Nu recomand sursa de PC: are stabilitate buna pe 5V, dar nu pe 12V. La o sarcina asa de mica nu functioneaza in parametrii normali, iar daca adaugi sarcina suplimentara nu merita pentru consum. Mai face si zgomot, etc. Daca poti gasi alimentator de laptop de calitate, atunci mergi pe varianta asta. Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Am comandat un alimentator de laptop de 19V/4.74A/90W. 6 leduri puse in serie=> 19v/6leduri= 3.16V Nu stiu in schimb cum se imparte intensitatea la gruparea in serie. Tot sistemul, adica fiecare led va fi strabatut de 4.74A? sau de 4.74A/6leduri=0.79A? Stiu legea lui Kirchhoff care spune ca suma intensitatilor ce intra intr-un nod este nula, dar... in serie cum e? apropo..pretul unui super led este de 5.36$=16.08ron http://www.cree.com/products/pdf/xlamp7090xr-e.pdf link catre pagina led-urilor......cree xr-e q5 Care va fi consumul facut de acest ansamblu? 90W cat are sursa sau 6*3W(putere absorbita) cat au led-urile? Sper ca nu va obosesc intrebarile dar sunt inginer structurist nu electronist . Multumesc de intelegere. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 La legarea in serie nu creste curentul absorbit.asta se intampla la legarea in paralel.In cazul surselor acestea livreaza atat cat li se cere pana la maximul pe care il admit(sursa ta de 4,74A poate debita intre 0 si 4,74A nu inseamna ca va turna cu forta aproape 5A in orice consumator).Curentul este impus(cerut) de consumator tensiunea este data de sursa.Oricum este bine sa legi in serie cu grupurile si cate o rezistenta de limitare a curentului pe care o calculezi dupa exemplul dat de Laci mai sus. Link spre comentariu
raveru Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 daca vrei ati dau eu o sursa in comutatie stabilizata la 3.3 volti dintr-un switch de internetam pus pe ea o groaza de leduri si merge este de 3 amperi deci nu o sa ai probleme....p.s. sursa e la 220 Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 27, 2010 Partajează Postat Martie 27, 2010 Poti pune 4 led-uri in serie plus o sursa cum ti-am spus. Rezistenta aia iti trebuie de vreo 0.7ohmi. Cel mai bine poti pune 2 rezistente de 1,5ohm in paralel, de 1W. Apoi faci de 2 ori chestia asta. @raveru2002LED-urile nu se alimenteaza niciodata la o sursa in tensiune. "am pus pe ea o groaza de leduri si merge este de 3 amperi deci nu o sa ai probleme" nu este absolut deloc echivalent cu 'led-urile functioneaza la parametrii nominali in toate conditiile de temperatura si tensiune de alimentare de la retea"In plus, cum propui sa alimenteze 8 LED-uri care cer 1A de la o sursa de 3A? Link spre comentariu
raveru Postat Martie 27, 2010 Partajează Postat Martie 27, 2010 explica atunci dece am 96 de leduri legate la sursa si merg toate in paralel fara probleme? Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 27, 2010 Partajează Postat Martie 27, 2010 Fiindca sunt leduri normale, nu leduri de 3W / 1A. si chiar daca ar fi, ar insemna ca nu sunt folosite la capacitatea lor reala.tu ai sursa de 3A, deci poate duce linistit 100 de leduri de 20mA (total 2A). dar nu mai mult de 3-4 leduri de 1A. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 explica atunci dece am 96 de leduri legate la sursa si merg toate in paralel fara probleme?...din motivul pe care la spus stefan_k,dar cele 8 leduri merg cu cati amperi au(0.375A / buc),cam chioara lumina,dar dau. Link spre comentariu
Vizitator biducu Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 350mA: 107~114lm echivalent bec 10W700mA: 171.2~182.4lm echivalent bec 17W1000mA: 214 ~ 228lm echivalent bec 22WMultumesc mult pentru raspunsuri. Becurile le-am comandat din China(deal extreme) si o sa mai dureze vreo 20 zile pana vin. o sa trimit poze cand o sa am materialul de lucru:) Link spre comentariu
bogdan666 Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 oricum iti recomand sa ramai la sfantul neon ca si eu am incercat dar nu iese calumea.ia-ti niste osramuri special ca sa creasca plantele frumos si gata... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum