Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Va rog sa ma ajutati cu o schema pt un invertor de putere 800-1000w.Am nevoie de o schema clara si explicita si cu o lista de piese.Am nevoie de puterea asta pentru un letcon care va fii folosit ocazional dar in locuri unde nu am alimentare de la retea.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

lectcon de 1kW? pai in cazul asta ori folosesti alta sursa de alimentare(tensiune mai mare,ca 1kW la 12v inseamna 80A :speriat ) ori folosesti un ciocan de lipit,in adevaratul sens al cuvantului-adica un ciocan cu capul de cupru si o flacara

Link spre comentariu

Imi trebuie pentru a alimenta ocazional diferite chestii în ma?in? (pistol de lipit, laptop, vreo sta?ie etc). Chiar ?i de 300w e foarte bun.Dac? ave?i informa?ii sau a?i testat ceva stabil, sigur ?i simplu v-a? ruga s? m? ajuta?i cu schema ?i câteva explica?ii (nu am osciloscop ?i nu prea m? pricep la surse în comuta?ie). A? dori s? îl construiesc eu pt. c? mai am câteva piese pe acas?, iar unul nou de 300w cost? o sut? ?i ceva de lei. Pentru traf m? gândeam s? folosesc 2 miezuri de ferit? recuperate din 2 surse de calc de 200w. Eu am g?sit o schem? simpl? dar am impresia c? merge doar cu transfoarmatoare obi?nuite, nu e în comuta?ie. M? în?el? http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=609

Link spre comentariu

Una mare se poate pune doar pe cablu , e mai complicat. Era nevoie de un suport de siguranta pus pe cablu , mare , urat , incomod. Relativ greu de gasit siguranta de schimb si mai sunt si scumpe ca dracu :ciuda:Mai simplu asa , sigurantele se gasesc la orice magazin auto :dans: Cine stie ce calitate nu prea are cum sa fie la pretul ala. Am unul de 500w , l-am incarcat fara probleme cu 350W pana acuma , nu mi-a facut figuri. A costat 115 lei :limb:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Stie omu' ce stie ce a cerut asa mare putere.

Nu prea merita sa te complici sa il construiesti tu la asa putere doar pentru a-l folosi ocazional.

Mai degraba iei un UPS din magazin la vre-o 600W si iti ajunge.

Eu am un UPS care prin Brasov pe aici este vre-o 130 lei de 600W si are 3 iesiri - deci duce fara probleme. Nu sunt ei chiar 600W reali, dar sunt suficienti pentru orice letcon... atata timp cat nu e vorba de resou :)

Oricum, am impresia ca si asa va terbui sa te cari cu o baterie auto dupa tine...

Daca totusi vrei schema... uite aici una mai mult decat suficienta:

http://www.technology.niagarac.on.ca/pe ... le/i2k.htm

arhiva:

download/file.php?id=14958

Detalii:

viewtopic.php?f=16&t=4592&start=0&st=0&sk=t&sd=a

Aici poti sa si discutii cu colegii de pe forum

Dar pentru un simplu letcon folosit ocazional... nu merita!

Link spre comentariu

ups-urile de 600va au un traf,care dupa marimea tolelor tine 100-150w :nebunrau: acum,tolele sunt calitatiove si ar putea tine maixim 250w,pentru o putere mai mare se incalzeste si traful si tranzistorii,sa nu mai zic de legaturile electrice facute in interior cu papuci :speriat si pt 600w(nu va) ups-urile sunt deja pe 24v(cel putin alea bune),iar cele de 1000w pe 36 sau 48v@Lorik-trebuie tranzistori care sa tina 40(sau 80)A minim! si neaparat mos-fet nu bipolari! trebuie un montaj de comanda separat in cazul astasa nu mia zic ce usor va fi traful de 1kWvezi si linkurile lui Metallman,unde e prezentat un invertor de putere mare,cu tot ce-i trebuie

Link spre comentariu

@Lorik-trebuie tranzistori care sa tina 40(sau 80)A minim! si neaparat mos-fet nu bipolari! trebuie un montaj de comanda separat in cazul astasa nu mia zic ce usor va fi traful de 1kWvezi si linkurile lui Metallman,unde e prezentat un invertor de putere mare,cu tot ce-i trebuie

am precizat ca vor trebui supradimensionate componentele, lucrul acesta cred ca rezolvandu-se cu 3 (chiar 4 avand in vedere chinezariile de pe piata) 2n3055 in loc de unul, deci vreo 6 sau 8 tranzistoride ce n-ar merge cu tranzistori bipolari? (nu vreau sa ma contrazic cu tine dar doaresc sa aflu)traful v-a fi greu, asa e, oricum nici un invertor mai complex nu va merge cu traf mai mic(eventual cu traf ferita)
Link spre comentariu

exact,invertor mai mic->traf de ferita+frecventa marenu merge supradimensionat,pt ca ai pierderide ex,pe bipolari ai cadere de 0,7v(asta in cazul fericit)x80A=56w (intr-adevar pierderi nu prea mari,se pare...)dar curentul de baza va fi mare,astfel incat vor trebui condesatoare mari si rezistente de putere maresi trebuie sa si imperechezi tranzistorii de pe fiecare brat(ca sa mearga la fel,sa nu disipe unul/unii prea mult),deci o sa cumperi destul de multiacum,daca ai componentele alea la indemana,il faci cum zici tu(si speri sa nu arda sau sa faca poc),daca nu(adica le cumperi),faci o schema mai elaborata

Link spre comentariu

Baieti la puterea respectiva si dat fiind ca sarcina e pur rezistiva nu trebuie realizat neaparat un invertor cu frecventa de 50Hz si iesire sinusoidala mai eficient si mai usor(plus ca si greutatea dispozitivului scade) iese folosind o sau mai multe surse in comutatie in paralel pentru a obtine puterea respectiva(trebuie tinut cont ca sursele in comutatie vor trebui la punerea in paralel folosit un sistem de urmarire a uneia din surse (master)pentru a fi pastrata o tensiune egala pentru toate sursele(decalajul de tensiune intre surse nu trebuie sa depaseasca 1%)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări