Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Vizitator Sandu Si Atat

revin cu noutati....   :101

@Sandu Si Atat,dar bune sunt? .Pentru ca eu tot cred ca o dioda sau un cond e defect.

condensatorii de 22uf la mine pe multimetru dau valoarea de 21.3uf si diodele, nu sunt strapunse.

se pare ca am facut o gresala elementara...   :41  si imi cer scuze ca v-am pus pe ganduri.   :jytuiyu

se pare ca am folosit sonda osciloscopului cu intrerupatorul setat pe 1X,  (nu mi-am dat seama) am setat pe 10X si surpriza.... toate bune si functionale   :rade:

mai jos sunt cateva poze cu ce am lucrat si cu vechiul meu osciloscop.....

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

mai am totusi o dilema... daca redresez tensiunea de la retea, 220v ca -redresat si filtrat 308v cc si aplic la montajul meu aceasta tensiune, se pot produce ceva artificii ???

sau este o idee buna ??? va functiona ???

Link spre comentariu
Vizitator Sandu Si Atat

Multumesc !

Pai de ce crezi ca ai primit trimitere spre acele documentatii.

acolo ai o formula cu care sa calculezi Cb. Daca il alegi sa fie prea mic o sa se stinga semnalul mai repede cu o panta. Asta se vede pe osciloscop.

Condensatorul de jos, ce ai citit despre el? pe undeva scrie ca are un dublu rol, sa mentina sarcina de LOW-Side si sa o incarce pe cea de HI-Side, astfel ca e recomandat sa fie de 10 ori mai mare decat cel din HI-Side.

Vad ca se discuta asemanator si la discutia cu SMPS +/-50V, si ai participat si tu pe acolo, am spus si pe acolo lucruri asemanatoare.

P.S. 1. - Realizeaza schimbarile recomandate, testeaza si vezi ce obtii.

P.S. 2. - Concret, eu la un proiect am folosit pe LOW-Side 4,7uF paralel cu 10nF, pe HI-Side 330-470nF/250V multistrat, o dioda de 1000V ultra-rapida RG-1C http://www.eicsemi.com/datasheet/RG1C_.pdf recuperata din diverse montaje, inseriata cu o rezistenta de 10R. Scrie prin documentatii si despre rezistenta asta ce si cum.

la combinatia asta am ajuns citind cu atentie documentatii ca cele pe care ti le-am recomandat mai sus.

Grilele le-am pus rezistente intre 22-47R in functie de ce tranzistori am avut.

P.S. 3. - Lasa ce merge la altii, e posibil sa ai alte circuite din alte loturi, alt producator, 1000 de factori pot influenta montajul tau fata de al altui coleg.

De aceea se calculeaza o schema cu toate constrangerile posibile, ca sa mearga la toata lumea, indiferent de unde procura componentele.

multumesc pt toate indrumarile pe care mi le-ai oferit.  totusi pt mine este foarte dificil sa calculez formule , este doar un hoby si nu am diploma pt asa ceva. stima

daca crezi ca o sa am alte rezultate schimband conzi am sa ii schimb ca nu e greu sa dezlipesc 2 conzi....

diodele uf4007 am sa le las pt ca corespund cerintelor tale (1000v/1A ultrafast).

Link spre comentariu

Ai folosit condensatori de bootstrap, cu tantal, albastri , format "picatura" romanesti ??

Sper  ca doar mi se pare...daca totusi raspunsul e da, intreaba un depanator mai batran de ce ii dadea pe toti copiilor ca sa traga cu prastia cu ei in loc de pietre ...

Link spre comentariu
Vizitator Sandu Si Atat

Ai folosit condensatori de bootstrap, cu tantal, albastri , format "picatura" romanesti ??

Sper  ca doar mi se pare...daca totusi raspunsul e da, intreaba un depanator mai batran de ce ii dadea pe toti copiilor ca sa traga cu prastia cu ei in loc de pietre ...

nu stiu daca sunt romanesti, dar si de ar fi, care e problema lor?

Link spre comentariu

Sunt un dezastru la toate capitolele, m-am fript de nenumarate ori din cauza lor!...diferente mari de capacitate fata de valoarea inscrisa, curent de fuga,intra in scc din senin -supusi la tensiuni mai mici decat cele nominale, necesitatea reformarii lor dupa o perioada de nefolosire....evitati utilizarea lor, veti avea numai probleme...stie colegul bolek ce zice!

Link spre comentariu

Ai incercat?

ca sa ai o capacitate mai mare poti pune in paralel 2 cond de 0,47uF la 250V - 600V multistrat.

Incercati sa ganditi flexibil, sa fiti creativi.

vrei LOW-ESR  si nu ai de unde.....cum faci???... pui in paralel mai multe capacitati .

ACUM... sa ne gandim ce avem de comutat.... pai daca grila condensatorului are o valoare de cativa zeci de nF, mai pierdem ceva pe rez de limitare..... voi credeti ca e necesat 22uF..???

Tot aud ca s-au ars diverse.....cand am decuplat...cand am marit consumul....cand......

Acel MOS are o dioda interna care in esenta e un parazit............

O protectie corecta se ofera cu o dioda ultra-fast pusa pe tranzistor , dioda care comuta inaintea diodei din tranzistor...... nu discutam de grup serie dioda tranzistor, dida antiparalel, snuber ON si snuber OFF, intr-un grup compact corect calculat....... ca asa ar trebui sa arate lucrurile conform electronicii de putere......

P.S. 1. -  NU CONTEST  ca aici pe forum si dincolo pe tehnium, nu sunt ingineri electronisti competenti, CONTEST  faptul ca arde toata lumea piese inutil....... adica nimeni nu invata.........ceea ce e un aspect grav........s-a scris pe acest forum cam un vagon de hartie tiparita despre comutatie...........

P...S.....   Scriu aici ca oricum suntem acelasi grup care comentam...discutam...impartasim idei pe cele 2 forumuri mari si tari din Romania....

Sunt fizic 5-6 topicuri pe ambele forumuri care dezbat comutatia si deja ma dor mainile sa scriu la fiecare thread.

Link spre comentariu

UF4007 o dioda ultrarapida des utilizata are un Trr de 75nS, IRFZ44 un mosfet des utilizat in convertoare alimentate la 12V, are un Trr tipic la dioda de 63nS. Adica este chiar mai bun decat dioda ultrarapida, si sunt convins ca la fel este si cu alti mosfeti, dioda aia are totusi performante destul de ok si este ultima problema a unui astfel de convertor.

Mosfetii nu au grila, ci doar poarta, drena si sursa, in orice pdf sau nota de aplicatie, vei auzi spunandu-se "gate", nu "grid".

Condul de bootstrap trebuie sa fie suficient de mare incat sa invinga capacitatile din poarta in timp util, insa trebuie sa fie suficient de mic fata de condul de pe alimentarea integratului astfel incat incarcarea lui sa se poata face fara a scadea semnificativ tensiunea pe cel de pe alimentare.

Link spre comentariu
Vizitator Sandu Si Atat

Ai incercat?

ca sa ai o capacitate mai mare poti pune in paralel 2 cond de 0,47uF la 250V - 600V multistrat.

Incercati sa ganditi flexibil, sa fiti creativi.

vrei LOW-ESR  si nu ai de unde.....cum faci???... pui in paralel mai multe capacitati .

am incercat cu 2 conzi pusi in paralel de 1uf si 150nf pe 250v ca , si se pare ca am aceleasi rezultate.

Link spre comentariu
Vizitator Sandu Si Atat

Am cautat putin in urma dar nu sunt sigur ca am gasit ce anume te nemultumeste? Din xce vad in pozele din pagina anterioara, forma de unda este in regula, deci e ceva ce-mi scapa mie? Daca da atunci ce anume?

totul este in regula doar ca , colegi giongiu si andreigradu ma sfatuit sa incerc cu alti conzi, deoarece aceia de tantal se pare ca sunt defectosi (nu stiam).

Editat de Sandu Si Atat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări