Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Ai spus ca ai folosit doar cate 2 tranzistori 2N3055, unul in baza celuilalt, asta inseamna un darlington simulat/compus, si arata cam asa:

triplet.png[/attachment]

Asadar respecta schema intocmai, chiar daca folosesti doar cate 1 singur tranzistor final, cei 2 dinaintea sa sunt necesari, si in conditiile in care nu pari sa intelegi prea bine modul de functionare este esential sa respecti intocmai o schema.

LE: Inca ceva, pentru 100W la iesire spre exemplu, pe primar trebuiesc 125W ( pe fiecare infasurare in parte ), asta inseamna ca la cei 12V cat este alimentarea, infasurarile din primar trebuie sa suporte aproximativ 10A fiecare, asta inseamna ca in primar trebuie sa ai sarma destul de groasa ( cam 2mm diametru )...asadar dupa cum vezi nu-i atat de simplu precum pare...

exact asa am incercat cu triplet doar ca in locu bd 437 ala de lai pus akolo care vine atacat in baza de lm358 am pus 2sc1061 ca in schema si dupa 2sc ala cele 2 .2n3055 exact cum ai desenat tu......deci problema sa fie de la traf ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator kosza karoly

salut asi avea o intrebare am facut un invertor 12-220v si de mers merge dar am numai 160-170v in sarcina si fara sarcina am 190v e normal sa mearga asa sau ar trebui modificat ceva sau reglat sa mearga cu sarcina in jur de 220v am desanul aici pe care lam folosit daca ma poate ajuta cineva cu un sfat asi fi recunoscator mersi mult

post-65675-139829573765_thumb.gif

Link spre comentariu

Faptul ca in gol nu aveti decat 190V se datoreste numarului de spire insuficient din secundar. Deci ar mai trebui bobinate niste spire in secundar. Cate? Daca sti cate sunt acum in secundar le imparti la 190 si vezi cu cate spire pe volt a fost bobinat. (Ex. 3spire /volt) Apoi inmultesti cu 220 (chiar 225) si obtii nr final de spire din secundar. Faptul ca daca are sarcina, tensiunea livrata scade, este iar normal. Cu cat curentul absorbit de sarcina este mai mare cu atat pierderile in miezul transformatorului cresc. La fel si pierderile pe infasurari cresc (mai sunt si alte motive). Poate nici sectiunea miezului nu este suficient de mare.

Link spre comentariu

Cand proiectati invertoare de la 12V nu luati ca tensiune primara 12V fiindca exista pierderi pe tranzistori si chiar tensiunea bateriei poate scadea in sarcina.Se calculeaza de regula pentru 9-10V primarul, am mai facut asemenea invertor mai demult si a mers perfect.Daca ti-e greu sa rebobinezi transformatorul, schimba partea de putere cu Mosfet in loc de bipolari, sau cum spunea colegul mai sus, adauga spire la secundar, cred ca mai ai spatiu si poti sa le bagi fara sa-l demontezi, folosesti o suveica lunga si subtire si bobinezi ca pe un tor. Vezi ca Dr.L avea de vanzare UPS-uri fara baterie la 50 Lei cel mai ieftin, merita sa-l iei si sa-l folosesti pe bateria auto.Eu am de cativa ani UPS-ul pus pe o baterie auto mai obosita si merge de rupe.Am adaugat doar o siguranta de 10A pe firul + al bateriei ca din cauza amperajului mare al bateriei auto, cand se mai ardea cate un mosfet, ieseau flacari din ele

:rade: si sigurantele de pe UPS erau de 40A si alea se protejau, nu se ardeau.

Link spre comentariu

Afirmatiile anterioare facute de colegi sunt corecte. Totrusi cred ca si schema are o hiba. 2SC1061 si 2N3055, comandat de primul, cred ca trebuie cuplati direct la 12V (cu limitarea curentilor prin ei) si nu prin intermediul primarului trafo, in felul aceste perechile finale fiind comandate ferm, tensiunea secundara ar creste si nu ar mai cadea atat de mult in sarcina. Asa cum este schema, nu se foloseste integral tensiunea acumulatorului. Parerea mea.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări