Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator gigyk

Salutare tuturor !!

Incerc sa fac o simulare a unui invertor comandat de circuitul integrat SG3524 si pentru aceasta am desenat o schema in OrCAD Capture pe care o voi atasa acestui mesaj.

Problema este ca in loc de SG3524, in OrCAD am folosit integratul SG1524 dar acesta are pinul RT nemodelat, prin urmare simularea nu da nici un rezultat pe iesire.

Ma poate ajuta cineva cu un model bun de SG1524 sau SG3524 pentru ca caut de 3 zile si nu am gasit nimic. Doar un model de LT Spice care nu functioneaza.

Poate este cineva care ma poate ajuta sa modelez pinul RT al integratului deja existent in Orcad (SG1524) si sa-mi duc simularea la bun sfarsit.

Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.

P.S.: cum as putea simula cu surse pulse si sa scot toata partea de control? am incercat cu 2 surse pulse pe tranzistoare si tot nu primesc nimic la iesire...

Schema originala: http://www.circuitstoday.com/pwm-inverter-circuit

Schema desenata de mine si eroarea (warning-ul pe care il returneaza Orcad-ul): http://s12.postimage.org/bbau2gm4t/orcad.jpg

Link spre comentariu
Vizitator gigyk

If two or more SG1524s must be synchronized together, programone master unit with RT and CT for the desired frequency. Leavethe RT pins on the slaves open, connect the CT pins to the CT ofthe master, and connect the clock pins to the clock pin of themaster. Since CT is a high-impedance node, this sync techniqueworks best when all devices are close together.Aceasta parte din datasheet mi-a atras atentia dar nu stiu cum anume sa pot pacali circuitul sa functioneze fara rezistenta RT. Ce fel de semnal trebuie sa aplic pe pinul 3 (OSC) al IC? Semnalul intentionez sa-l modelez cu o sursa tip pulse.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

sall avand nevoie in diferite locuri de 220v am inceput ca construiesc un convertor toate bune pana la un mom dat...

schema e asta http://electronics-diy.com/inverter-12v ... v-500w.php

eu i-am pus decat 2 perechi de 2n3055 pe canal unu care da in baza celuilalt am pus un traf cu tole 12v-0-12v iam dat power culmea a mers cu un bec de 15w da slabut aveam pe iesire 120v cu 12v alimentare si lumina emisa de bec oscila adica mai tare mai incet.

pana la urma am obtinut 140v am pus un bec de 75w inrosea putin filamentu :nebunrau: dupa care am pus un incarcator de tel lam lasata asa telu arata ca incarca dupa 1 min pun mana pe incarcator frigea il deconectez de la convertor si il bag in priza si booom a explodat incarcatoru

intrebarea mea e dc oscileaza..... rezistoru ala r1 din schema l-am pus de 47k deci trebea sa am 50hz fix... si dc mi-a ars incarcatoru ? ce sa-i fac sa mearga normal

Link spre comentariu

@sinescu marius ai osciloscop sa verifici iesirile controller-ului?Ai folosit si LM358?Pe de alta parte, pentru 500W in secundar si admitand un randament al trafului de 80% ( ipotetic ) asta inseamna ca pe fiecare din cele 2 infasurari din primar trebuie sa fie o putere de 620W, si deci pe fiecare ramura tranzistorul ( din ce spui inseamna ca ai doar 1 singur tranzistor pe ramura ) trebuie sa suporte un curent de 50A pentru o alimentare de 12V, nu ti se pare cam mult? avand in vedere ca tensiunea de alimentare este mica ( 12V ) tranzistorii trebui sa suporte un curent imens pentru a asigura puterea ceruta, si evident asta inseamna si o comanda ferma/solida, 2N3055 au beta destul de mic si doar conectand 2 in stil darlington nu obtii mare lucru deoarece oricum beta la amandoi este mic, tocmai de aceea se foloseste tripletul, pe care daca vrei sa ai un inveror functional si eficient nu-l poti evita cu tranzistorii aia. Si cred ca tocmai asta ar putea fi motivul nefunctionalitatii invertorului, lipsa unei comenzi suficiente in baza, si atentie , asta iti poate distruge tranzistorii fara prea mare dificultate.LE: Rezistentele din emitoarele tranzistorilor finali ( cele de 0,1 Ohm ) se folosesc pentru egalizarea curentului de sarcina pe fiecare tranzistor, cu cat sunt mai mari cu atat cresc pierderile pe ele si afectezi buna functionalitate a invertorului, exclus folosirea de rezistente de peste 0,33 din punctul meu de vedere.

Link spre comentariu

da am folosit si lm 358... si daca il fac sa functioneze cu trz aia si vad ca da roade ii inlocuiesc pe toti cu BD249c are cam aceleasi caracteristici cu 2n3055.si ce sfat imi dai ? sa ii mai pun cate o pereche de 2n3055 pe ambele parti poat o merge mai bine asa orikum aia ce i-am pus eu nu e sarcina 15w :ras: si 75w deabi se inrosea filamentu da oricum pt 2 trz trebea sa-l aprinda mai binesi transformatoru ala nu avea asa putere cum zici tu 620w pe ramura adica intre 12v si 12v alalalt trebea sa am cam 1300w ?am meu nici 100w nu cred ca avea

Link spre comentariu

De numarul tranzistorilor folositi depinde in primul rand puterea pe care doresti sa o obtii de la invertor, cat despre functionalitatea sa sfatul meu ar fi sa faci rost de un osciloscop sa vizualizezi daca in primul rand ai comanda corecta abea apoi poti dimensiona etajul de putere, si as sugera sa respecti tripleta aceea cu un alt tranzistor mediu ( minim 2A ) inaintea celor 2 bucati de 3055, doar asa te asiguri ca comanda in baza este eficienta altfel risti sa suprasoliciti etajele anterioare.LE: Referitor la puterea despre care am vorbit, in link la schema aia se sugereaza un maxim de 500W la iesire, asta inseamna ca pe intrare va fi mai mult ( pierderile cauzate de randamentul subunitar ) si luand un randament al trafului de 80% ( o valoare empirica, realitate nu este neaparat nevoie sa coincida cu cifra asta ) in primar va trebui sa fie cei 500 de la iesire la care se adauga pierderile si deci 500/0,8=625W; ei bine topologia este push-pull ceea ce inseamna ca cele 2 infasurari din primar sunt conectate intr-un mod alternant la masa, adica in fiecare moment doar 1 din ele este alimentata si ea singura trebuie sa suporte cei 620W, este principiul de functionare al tipologiei folosite.

Link spre comentariu

Ai spus ca ai folosit doar cate 2 tranzistori 2N3055, unul in baza celuilalt, asta inseamna un darlington simulat/compus, si arata cam asa:

post-15007-139829514926_thumb.png

Schema respectiva sugereaza insa un triplet pentru comanda in baza finalilor, ceea ce arata cam asa:

post-15007-139829514928_thumb.png

Asadar respecta schema intocmai, chiar daca folosesti doar cate 1 singur tranzistor final, cei 2 dinaintea sa sunt necesari, si in conditiile in care nu pari sa intelegi prea bine modul de functionare este esential sa respecti intocmai o schema.

LE: Inca ceva, pentru 100W la iesire spre exemplu, pe primar trebuiesc 125W ( pe fiecare infasurare in parte ), asta inseamna ca la cei 12V cat este alimentarea, infasurarile din primar trebuie sa suporte aproximativ 10A fiecare, asta inseamna ca in primar trebuie sa ai sarma destul de groasa ( cam 2mm diametru )...asadar dupa cum vezi nu-i atat de simplu precum pare...

Link spre comentariu

Dar de ce tranzistorii NPN sunt pusi pe ramura de +? Adica pe un triplet se pierd minim 2,1V,ceea ce pt un invertor e enormAr trebui pusi pe ramura de - si sa lucreze satuati ,astfel pierderile scad la 0,3-0,7V. Sau si mai bine,ar trebui folositi mos-feti...Si s-asa traful nu e bun pt asa ceva. Trebuie un traf de 2x 7-8V. Nu degeaba UPS-urile cu un acumulator de 12V au trafurile asa!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări