Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Classification

SMPSs can be classified into four types according to the input and output waveforms:

1.AC in, DC out: rectifier, off-line converter input stage

2.DC in, DC out: voltage converter, or current converter, or DC to DC converter

3.AC in, AC out: frequency changer, cycloconverter, transformer, phase converter

4.DC in, AC out: inverter

Asadar desi la modul general toate aceste montaje se numesc SMPS ( Switch Mode Power Supply ), subclasificarea acestui montaj chiar asa se numeste, Inverter=Invertor, montajul meu fara punte si conzi asta s-ar numi ca este, un invertor.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Per ansamblu este in acelasi timp un DC-DC converter. Conteaza?Am observat si eu tendinta de a defini smps-ul ca sursa in comutatie la frecventa mare, pe ferita. Este o mica confuzie generala la mijloc, eu nu i-am acordat importanta, asa am gasit lucrurile, le accept sau nu. Cand esti la Roma...

Link spre comentariu

nu este f important dar se incurca destinatia cu modul de parcurgere al traseuluipai si cu un transformator de 50hz ,dupa redresare si filtrare am o conversie ac-dcsau s-a mai discutat la surse reglabile sau incarcatoare baterii:se dadeau sfaturi-fa montajul cu lm317 sau cu lm2576deja cand s-a optat pt o varianta,una este sursa liniara iar cealalta sursa in comutatie,deci SMPSla o sursa atx se trece de la reteaua de 50hz la 300vdc,tranz si traful de ferita transforma in ac dreptunghiular si apoi alte diode si filtrul de iesire transforma in dcSMPS se refera la faptul ca principala transferare de putere se face in comutatie,neavand importanta ca ansamblul final este o conversie dc-dc;ac-ac,ac-dc s.a.m.d

Link spre comentariu

nu este importanta ce si cum se face transformarea din ce si pana unde se ajunge dar trebuie luat in calcul numarul de transformari, miticamy fii sigur ca daca ai mai multe transformari pierderile sunt mai mari , de exemplu , vreau sa-mi alimentez un bec eco la un cort , trag curent din bateria masini folosesc invertorul de fabrica( made in prc categoric ) acel invertor transforma curentul dc in ac frecventza mare trece de traf si se transforma iar din ac in dc pe la 300v apoi din dc cu finalii in 220ac dreptunghiular sau ceo fi , apoi ajunge in bec eco care la randul lui il transforma din ac in dc pentru tubul fluorescent , sunt cam 4 transformari, pe cand daca faci un simplu ridicator de tensiune dc dc , ai doar 2 una pe traf si una pe punte apoi cei 300vdc ii bagi direct pe bec dupa puntea lui , si scazi transformarile la jumate , pareri ?:

Link spre comentariu

eu sant un ,,incurca lume,,din cauza mea a iesit varza astavad f multe folosiri incorecte ale termenilor de specialitate aici pe forumnu mi-am permis sa intervin mereu pt ca nu m-a numit nimeni coordonator,supraveghetor sau cine stie ce autoritateplus ca multi anunta ca sant incepatori sau au alte meserii si trebuie sa-i primim frumostotusi cu smilex am mai avut schimburi de idei si de aceea nu am vrut decat sa incercam sa folosim expresii unanim acceptate ca sa nu se creeze confuziimi-a sunat putin ciudat exprimarea:dupa ce am facut acest invertor am sa incerc ceva si cu SMPS dupa care la postarea urmatoare a aratat ca invertorul dc-dc este o subcategorie SMPSsant amanunte,maruntisuri nu trebuie sa pierdem prea mult timp cu eleproblema pe care ai adus-o cu lampa economica la 12v nu are strict legatura cu ce am spus eu pt ca nu m-am referit nici un moment la randament conversiicazul pe care l-ai prezentat este numai o situatie intamplatoare datorita faptului ca ai vrut sa rezolvi rapid,cu ce ai in casa o problemala rigoare,oricine este interesat sa ilumineze eficient cortul intr-o excursie poate sa cumpere direct montajelul care cu 12vdc la intrare sa aprinda direct un ,,neon,,apropo,in expunerea despre lungul sir de conversii 12vdc-neon ai uitat una--in becul economic mai este inca una din 300vdc in alternativ,neonul alimentat in continuu,culmea, nu da lumina constanta ci una serpuitoaresa ne oprim aici si sa asteptam subiecte mai interesante,poate apare cineva cu o realizare deosebita

Link spre comentariu

mi-a sunat putin ciudat exprimarea:dupa ce am facut acest invertor am sa incerc ceva si cu SMPS dupa care la postarea urmatoare a aratat ca invertorul dc-dc este o subcategorie SMPS

sant amanunte,maruntisuri nu trebuie sa pierdem prea mult timp cu ele...

Da, intr-adevar a fost o greseala de exprimare din partea mea ulterior am realizat asta insa editarea nu mai era posibila, totusi esentialul s-a inteles sunt convins, mai corect era sa folosesc termenul convertor pentru sursa ridicatoare de tensiune la frecventa inalta, a fost sa zicem asa, o mica scapare din partea mea care nu cred ca a facut rau nimenui, si oricum nu sunt sigurul care a folosit terminologia de SMPS in a descrie acel convertor, daca totusi greseala mea de exprimare este atat de grava atunci imi cer scuze pentru ea si pe viitor promit sa fiu mai atent. :speriat
Link spre comentariu

miticamy , glumet mai esti :rade: , normal ca am omis-o pe aia se subantelegea , becul alimentat din invertor clasic sau surse made home, transformarea aia o tot suferea , si nu am mai pus-o la calcul , referitor la tubul cu neon e pe departe a fi neon , ,de s-a pastrat denumirea din epoca de aur.spor la treaba la toti

Link spre comentariu

salut,si eu am pus neon in ghilimelele de rigoare pt ca am primit multe mustruluieli de la inginerul de care tot amintesc cand mai plec pe campii datorita superficialitatii cu care am tratat multe problemesi totusi a luat si el plasa (impreuna cu alt inginer) cand au incercat sa alimenteze tuburile de 40w clasice cu tensiune continuase aprindeau frumos dupa care intrau intr-un fel de rezonanta si lumina incepea o serpuire interesantacred ca ne-am indepartat de tematica dar activitatea vad ca a slabit mult fata de lunile de iarnaam sa pun si eu rezultatele unui invertor 12v/+/-30v la care am folosit un trafo ATX nemodificat

Link spre comentariu

a, observat acelasi lucru nu la un tub fluorescent care nu era alimentat in curent continuu , prin casa aveam mai multe becuri eco care al un moment de batranetze si-au dat duhu, dar balastul nu, era inca bun doar filamentele se arsesera din tub, astfel am luat un tub fluosersent de 36 w si l-am pus la balast de 23 , merge binisor nu la capacitate maxima , dar vede destul de bine , dar in primul minut face acele serpuiri cu distante de cam 5 cm intre ele .toate cele bune asteptam rezultatele .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu era mai bine sa postezi o poza cu acea schema in locul unei extensii (.spl7) care necesita un program mai putin cunoscut?

Pentru cine vrea sa vada schema poate lua programul demo de aici http://www.abacom-online.de/demos/splan70(demo).exe .

Schema are doua componente majore. Parte de generare a tensiunii inalte construita in jurul integratului SG3525, la care gasesti datasheet aici http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... G3525.html datasheet in care numarul de pini este 16 nu 18 cum este reprezentat in schema. Voi incerca sa discut pe schema din datasheet de acum incolo, adaptand notatia pinilor dupa asezare, si, daca este alt integrat, discutia urmatoare nu-si are rostul. Schema integratului din datasheet face referire la "power FET" care s-ar traduce prin mos-fet si nu j-fet cum este reprezentat in schema. Mai lipseste condesatorul de la oscilatorul intern al CI, pin 5, nefiindu-mi clar cum oscileaza, posibil sa fie eroare in schema si pinii 7 si 5 sa fie uniti si in acest caz ar avea logica schema. Frecventa de oscilatie, in lipsa valorilor pieselor poate fi de la cateva zeci de herti pana la zeci de kilohertzi. Aceasta sectiune ar trebui sa arate asemanator cu aceasta http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... /index.gif . Tranzistoarele de putere sunt in paralel pentru micsorarea rezistentei interne si marirea capabilitatii in putere a invertorului. Protectia tranzistoarelor din primar este asigurata de masurarea tensiunii pe rezistenta R16 care este conectata la protectia de supracurent folosind pinul 1 (amplificatorul de eroare din CI).

Cea de a doua sectiune este formata din partea de conditionare, transformarea din curent continuu (probabil 310Vcc) in semnal alternativ la 220V (probabil dreptunghiular ca forma). DD1 si DD2 probabil sunt controlere pentru tranzistoarele VT5 ... VT8, controlere care primesc semnalul de la DA4 care este formatorul de semnal la 50Hz. DA5 este protectia la supracurent, masurata pe R18, in serie cu sarcina iar DA3.2 este protectia la supratensiune reglata cu R29.

Inclin sa cred ca ridicatorul din invertor lucreaza cu o frecventa pana la cateva sute de hertzi, fapt evidentiat prin lipsa socului de radiofrecventa inaintea condesatorului electrolitic din secundar. Cam asta este ceea ce vad in acea schema si lipsa notatiilor nu ma lamureste mai mult de atat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

De obicei nu desfac fisiere .rar deoarece nu se stie ce iese din el la despachetare;din descriere vad ca si de data asta am dreptate,il despachetez si la urma aflu ca tot nu-l pot citi...nu mai am timp de faze de genul asta.The Stressmaker cand se refera la extensie are dreptate. Un .pdf sau .jpg e ceva care se vede(posibilitate mai mare de deschidere).

Link spre comentariu
Vizitator Petrucio

da am observat eroarea am mai puso odata dar aici lipseste DA1. intradevar el lucreaza cu frecventa de pina la 40 000 Hz eu am construito merge destul de bine. multumesc pentru sfaruri.am sa transmit si amplasarea elementelor.dar as dori schema bloc sa ma ajutati asta este tema mea la diploma de apsolvire si eu cu teoria nu prea stau bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări