Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

PCB-ul nu este inca finalizat, bineinteles ca vor fi acele gauri de fixare, eu vroiam intai sa fie o varianta cat mai corecta a traseelor, si am observat modificarile sugerate la partea de masa si le voi adauga si eu la pcb-ul meu, stiam si de posibilitatea aceea cu condul in loc de strap la punte insa eu am o fixatie cu simetria si daca fac asa nu prea e simetric :DLa teste mai indelungate puntea fiind libera fara radiator a ramas rece asadar eventualul radiator va fi unul mai mic cumulat cu ventilatie fortata nu cred ca vor fi probleme, de asta am pus puntea acolo ca sa nu am probleme la traseele catre conzii mari.

Link spre comentariu

P.S. Ai stingator?...

Atat de putina incredere inspira PCB-ul ala al meu? :ras: PS; Da am, am mai multe de fapt, n-am incotro ca am centru de butelii :rade:LE: Revin cu varianta modificata conform sugestiilor lui @Smilex, sper sa fie ok asa si sa ma pot apuca de realizarea cablajului in sine, si cum am gasit si coli PNP sa speram ca-mi va iesi :freaza:
Link spre comentariu

Salutari.Revin cu poze ale cablajului realizat:Cablajul inainte de corodare[attachment=1]cablaj inainte de corodare.jpg[/attachment]Cablajul dupa corodare[attachment=0]cablaj dupa corodare.jpg[/attachment]Stiu, nu este stralucit insa isi va face treaba si asta zic eu ca conteaza, oricum la varianta PNP nu prea ai cum sa faci pcb-uri profi, insa in principiu sunt multumit, cablajul a fost realizat cu coala de transfer termic la imprimanta laser, mi-au trebuit mai multe incercari si coli irosite pana am descoperit temperatura si timpul de presare potrivit, si dupa ceva retusuri cu marker-ul mai ales pe traseele mari unde transferul a lasat de dorit, am introdus-o la corodat in clorura ferica putin incalzita. La montarea pieselor toate traseele vor fi cositorite pentru consolidare, asadar as zice ca mi-a iesit cat de cat si-s happy :101 :da O zi placuta tuturor.

Link spre comentariu

Salutari tuturor.In primul rand trebuie sa imi cer scuze de post multiplu insa nu mai pot edita pe cel precedent.Revin cu noutati, am realizat si montajul ( a durat ceva atat din lipsa de timp cat si de componente necesare ), asadar am realizat si testat cu succes invertorul, iata si o poza cu el:[attachment=0]Montaj.jpg[/attachment]Testele de aceasta data s-au efectuat pe baterie Auto, daca pe cablajul de test montajul avea un consum in gol de 0,34A pe cablajul asta am masurat un consum in gol de 0,24A, sunt convins ca se putea si mai bine la acest capitol insa cel mai probabil cu reglaje finute realizate pe osciloscop, tensiunile la iesirea trafului sunt simetrice la 2x28V, am alimentat pentru teste un modul cu 7294 care la randul sau a comandat o incinta acustica pe 3 cai 100W/4 Ohm, si cu volumul aproximativ in blana a disparut problema cu scaderea excesiva a tensiunii, acum la volum mare tensiunea pe iesiri oscileaza in jurul a 22V, pierderea ce a ramas cu siguranta se datoreaza conductorului de la traf subdimensionat insa cum altceva nu am si oricum auditia la volum mare este ok ma voi multumi cu atat.Dupa o functionare mai indelungata am observat ca:-Mosfetii raman reci desi radiatorul este totusi destul de mic asa cum se vede in poza.-Puntea fara radiator abea daca se amorteste putin, insa am loc de un radiator micut care sunt sigur ca o va mentine rece. -Zgomote nedorite care ar putea fi datorate sursei nu sunt pe iesirea amplifului, cu intrarea suntata este liniste desavarsita.-Consumul in gol fara traf este de 0,8mA-Consumul in gol cu traful cuplat este de 0,24A-Cu ampliful conectat la sursa si la volum marit am masurat un varf al consumului de 3,8A valoarea osciland in functie de bass, ( asta la un singur modul ), ceea ce rezulta un consum de aproximativ 8A cu ambele module, sau cel putin teoretic asa ar rezulta, in consecinta cred ca o siguranta de 10A ar fi suficienta avand in vedere ca testele le-am efectual cu siguranta pe fir de 3A care rezista fara probleme din cate vad.Si cam atat despre acest invertor, acum ramane sa-l montez intr-o carcasa si pe el si ampliful apoi montarea pe masina. Astept pareri de specialitate referitor la datele oferite despre functionarea sa si masuratori si va doresc o dupa-amiaza calduroasa in ciuda frigului de afara. :101

Link spre comentariu

asteptam cu nerabdare acest post , astept sa vad cum reactioneaza sursa respectiva si pe 2 canale , acum vad ca ai consum apoape de 4 A pe etaj, si 8 per total , atentie la tensiune daca acum ai cadere de pana la 22 v astept sa vad cat vei avea pe 2 canale , si cam cate distorsiuni vor fi la blana , referitor la ce spuneai ceva vreme: "poate doar faptul ca din traful ala prezentat de mine se pot scoate lejer pana la 300W ( un simplu calcul dovedeste asta )"stii care a fost parerea mea, eu iti urez succes si respect decizia ta . se pare ca mai mult de 96 w din datele expuse nu ai sa scoti din traful ala .a vezi ca s-ar putea sa fie o mica greseala acolo , ai consum in gol fara traf DE 0,8mA ? deci nici un miliamper? stai bine frate :aplauze spor la treaba numai bine . :da

Link spre comentariu

Consumul in gol fara traf chiar atat este, 0,8mA si eu am fost surprins dar te asigur ca stiu sa masor consumul :da

Referitor la caderea de tensiune, pai nu inteleg de cate ori trebuie sa spun ca nu traful in sine ( miezul magnetic ) este de vina ci conductorul subdimensionat si asta se intampla deoarece pur si simplu nu am sarma mai groasa si nici nu am de unde cumpara ( nu ca ar fi ieftina ), traful suporta fara probleme bobinaje mult mai solide, adica sarma mult mai groasa deoarece este loc, problema este ca eu nu am asa ceva, asadar ma multumesc cu atat, vom vedea cum se va comporta si cu 2 module, mai am ceva detalii de pus la punct si voi testa cu ambele module de amplif si vad cum se va comporta atunci, insa oricum volumul nu va fi dat in blana nici de-ar fi fost caderi minime de tensiune, in masina nu este cazul de asemenea volum, cel putin nu pentru mine, in medie se vor folosi cel mai probabil aproximativ 40-50 de procente din puterea amplifului.

Miezul trafului duce conform calculelor ( care nu pot fi ignorate ) pana la 270W, formula este P=S^2 unde P-este puterea nominala, iar S-este sectiunea miezului care la traful meu este de 16,5 Cm, asadar 16,5X16,5=272W, asadar estimarea mea ca poate duce si 300W nu este deloc exagerata, daca bobinajul este facut cu grija si cat mai compact este loc.

Link spre comentariu

da si eu sunt sigur ca stii sa masori curentul :nas: , da uitate oleaca colea jos, numai integratul haleste 10 mA :rade:parca cd 4047 ai folosit din cate stiu .spor la treaba

Ma bucur ca te-am putut amuza :nas: Oricum montajul functioneaza satisfacator asadar sunt multumit, de acum mai sunt de pus la punct detalii minore.Multumiri lui @Smilex pentru ajutorul inestimabil. :aplauze
Link spre comentariu

frate uite cum sta treaba , eu nu am nimik cu nimeni, nu zic ca nu stii sa masori curentul dar integratul consuma un curent de 10 mA asta din datele furnizate de constructor, daca tu ai masurat un consum de aproape 12 ori mai mic, si nu doar la integrat ,astai viatza ai dat de un integrat bun , asta in cazul in care nu iti scapa tie ceva pe acolo,(sper sa fie cum zici tu ca de altfel te urmaresc :rade:fa o poza la consum sa fie mai edificatoare ) spor la treaba si mai vorbim , daca asi fi fost mai aproape de tine iti dadeam o vizita , sa stii pcb imi place cum a iesit e bine lucrat spor la treaba astept noi masuratori

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca vei avea timp candva, ar trebui sa refaci bobinajul. Ca sa scoti maxim din sursa. Ai sa vezi atunci incarcarea termica pe tranz. si punte.Mai documenteaza-te, dar te poti gandi de pe acum la o sursa in comutatie. Procura incet, piesele necesare. Nu te grabi. Felicitari!

Link spre comentariu

Multumesc @smilex :da

Nu merita efortul de a rebobina traful din cateva motive, asa cum am zis nu am pretentii prea mari de la amplif, sunt multumit de cum lucreaza asa, de asemenea nu am nici sarma de care trebuie si nici nu am de unde sa iau asadar nici sa vreau nu as putea, asadar acesta va ramane asa cum este.

PS: Mi-ai citit gandurile @smilex intr-adevar vroiam sa spun ca in conrinuare voi incerca si un smps, si intr-adevar asa nice and slow cum s-ar zice, oricum nu am nici un motiv sa ma grabesc.

Link spre comentariu

@smilex:vad ca mai multe pers. fac o usoara confuzie-tema discutiei voastre este tot un SMPStraducerea din engleza fiind aprox SURSA DE PUTERE IN MODUL COMUTAT,nu vad unde se face referire la frecventaun invertor de 50hz este tot un SMPS deoarece comutatoarele de forta sant numai on/offnu conteaza ca acest comutator este o lamela elastica,o lampa ,un tiristor,bipolar,MOS,IGBTsa inteleg ca voi numiti SMPS numai circuitele pe ferita sau peste 20khz?etajul final linii de la tv cu lampi (pl500,py88 pt cunoscatori) este tot SMPS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări