Vizitator smilex Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 @marian:diode transil Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 ... insa daca maresc volumul mai mult de 50% tensiunea scade aproape brusc sub +/-10V si sunetul devine mult distorsionat, acum vin cu o intrebare: Sa fie asta datorita sursei slabe ce alimenteaza invertorul ( 12V/8A ), sau datorita finalilor slabi ( 15A max )? Sau e totusi o problema pe undeva mai serioasa? nu stiu si de asta intreb.. Salutari. Revin cu ceva noutati legate de acest invertor, am testat si cu o pereche de mosfeti ( IRF3205 ) in locul acelor bipolari si a disparut acea problema cu scaderea mare a tensiunii si distorsionarea excesiva in difuzor, cu acestia tensiunea scade mult mai putin si la volum mult mai mare si nici distorsiunile nu mai sunt decat destul de mici, asadar problema era asa cum @smilex a punctat din bipolari care par nepotriviti in aceasta situatie, scaderile de tensiune ramase sunt cu siguranta cauzate de sursa subdimensionata insa vor fi diminuate sunt sigur de alimentarea montajului la bateria auto. Acum in legatura cu acel remote, am observat ca la SMPS-uri se intrerupe doar alimentarea ci-ului, tranzistorii ramanand permanent cuplati la tensiune, cand CI-ul este decuplat de la alimentare nici tranzistorii nu mai primesc semnal si deci consumul lor este neglijabil, am incercat si eu asta la CI-ul asta ( CD4047 ) si chestia pare sa functioneze, cu ci-ul decuplat de la alimentare consumul montajului chiar este neglijabil, de fapt mie aparatul imi arata 0 cu ci-ul decuplat, si cand il cuplez consumul in gol este de 0,25A, asadar ma gandeam ca sa includ in schema si un montaj cu un mic releu de 12 cu platini de 10A care sa cupleze/decupleze la comanda ci-ul la alimentare, ce spuneti este valida aceasta varianta? PS: Voi prezenta mai tarziu si o schema completa cu toate modificarile aduse pana acum. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 succes ,asteptam modificarile , cei 10 A sunt doar pentru a decupla integratul ,sau si alimentarea generala , ca un contact general auto . Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Pai asa cum am zis mai sus sunt doar pentru a decupla integratul de aceea cred ca vor fi suficienti, ceea ce vroiam eu sa stiu este daca ideea in sine cu decuplarea inetgratului de la alimentare este valida pentru acel remote. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Iata si schema in varianta completa si finala din punctul meu de vedere[attachment=0]Schema 2.pdf[/attachment]Modificarile au fost sugerate de @smilex caruia ii multumesc inca o data pe aceasta cale pentru asistenta in realizarea acestui proiect, partea cu releul este adaugata de mine, dupa cum se poate vedea releul ( 12V/10A ) va cupla/decupla CI-ul de la alimentare iar el va fi comandat de un intrerupator reprezentat in schema de S1, intrerupator ce va fi pozitionat pe panoul de bord si ii va livra releului in bobina +12V, releul bineinteles fiind pozitionat pe PCB-ul invertorului cu celalalt capat al bobinei la masa, toate aceste modificari au fost testate si functioneaza acum ramane sa proiectez de cum voi avea timp si prima varianta de cablaj spre a vi-o prezenta pentru critici/observatii/recomandari. Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 salut,releul cred ca este in plus pe schema,fir direct de la S1 la pinul 14 al ic-ului Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Pai asa cum am zis mai sus sunt doar pentru a decupla integratul de aceea cred ca vor fi suficienti, ceea ce vroiam eu sa stiu este daca ideea in sine cu decuplarea inetgratului de la alimentare este valida pentru acel remote.cu respect marian nu crezi ca cei 10 A ai releului e cam supraexagerat , ,consumul integratului e undeva la cativa miliamperi sincer sa fiu eu asi folosi unul ca cel din poza: Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 salut,releul cred ca este in plus pe schema,fir direct de la S1 la pinul 14 al ic-uluiM-am gandit si eu la varianta asta insa nu sunt sigur cum ar reactiona montajul avand in vedere lungimea considerabila a circuitului de alimentare al ci-ului de aceea pentru siguranta prefer sa adaug si releu mai ales ca-i ieftin.cu respect marian nu crezi ca cei 10 A ai releului e cam supraexagerat , ,consumul integratului e undeva la cativa miliamperi sincer sa fiu eu asi folosi unul ca cel din poza:Ci-ul singur intr-adevar consuma destul de putin insa nu sunt sigur ca se comporta la fel in montaj complet, zic asta deoarece cand conectam si deconectam alimentarea sa la teste se lasa cu ceva mici scantei, ori cativa miliamperi nu sunt convins ca ar fi capabili de asa ceva mai ales ca tensiunea e de doar 12V de aceea tot pentru siguranta prefer sa pun asa.Multumesc oricum pentru observatii. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Nu ai nevoie de 10A, dar nici nu te-ncurca cu nimic. Foloseste ce-i mai ieftin si accesibil tie. Si spun asta cu mentiunea ca nu stiu cum reactioneaza iesirile integratului la scaderea tensiunii (tensiunea nu dispare ci scade treptat). Sa nu uiti de o sig. 15-20A pe traseul de forta. Ar trebui sa pui sursa pe o sarcina simulata (rez.) cateva ore ca sa vezi incarcarea termica a tranz., traf.,punte, etc. Joaca-te cu remote-ul. Sarcina o alegi in functie de maximul dorit de la sursa. Nu poate fi 2x100W datorita bobinajului, incearca 2x50W (100W in total) adica aprox. 24ohmi/150W (poate ceva becuri far inseriate) intre ramura de + si - (56V). Sau alta valoare (mai mare sau mica) considerata de ajuns. Nu lasa sursa nesupravegheata la test! Poti testa si dupa finalizarea sursei. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Ci-ul singur intr-adevar consuma destul de putin insa nu sunt sigur ca se comporta la fel in montaj complet, zic asta deoarece cand conectam si deconectam alimentarea sa la teste se lasa cu ceva mici scantei, ori cativa miliamperi nu sunt convins ca ar fi capabili de asa ceva mai ales ca tensiunea e de doar 12V de aceea tot pentru siguranta prefer sa pun asa.Multumesc oricum pentru observatii. schema driver are un condensator electrolitic din cauza lui se fac mici flame la alimentare , depinde si de ce valoare l-ai pus Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Cum adica ce valoare l-am pus? nu am pus nimic in plus sau in minus fata de schema ce am prezentat-o mai sus, totul este exact asa, altfel de ce as mai fi postat-o Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 salut , mariane , poate nu ma intelegi destul de clar sau eu nu-s asa de explicit , alimentarea pe circuitul driver se face separat ( cu releu asa cum vrei tu ), traful cu tranzistorii ii pui fara releu , consumul la driver e undeva aproape de 0,02 A , sau 20 miliamperi, mie schema totala imi ia 80miliamperi, in gol categoric cu racire buna pe finali, , tu cand alimentezi schema e normal sa faca flame chiar daca ai sau nu consumator , condensatorul de filtrare de dupa punte se comporta ca un consumator pana ajunge sa se incarce la maxim .spor la treaba si numai bine Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2011 Partajează Postat Aprilie 7, 2011 Revin cu prima varianta de cablaj la invertor ( abia azi am avut ceva timp la dispozitie sa ma ocup de el ), spre a fi supusa parerilor celor mai avizati, asadar critici, observatii, recomandari cu toate sunt binevenite.[attachment=0]test1.png[/attachment]Toate componentele au fost dimensionate prin masuratori in prealabil, traful bineinteles ca va fi in afara PCB-ului datorita dimensiunilor, astept parerile voastre. ( sper sa nu fi strecurat greseli in conexiuni in ciuda verificarilor repetate )Toate cele bune. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Ai putea folosi acelasi radiator tranz.+punte. Pt. asta, puntea ar trebui amplasata pe latura de sus. In plus, masa. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Cu rosu am sugerat pozitia puntii pt. a folosi radiator comun. Cred ca puntea se va incalzi putin.Modificarile au o culoare un pic diferita.Ar trebui sa dai pe colturi 3-4 gauri de fixare.Am pus condul in locul suntului la punte...R8-9 poate putin coborate cu sunturile catre grile mai lungi ca sa treci mai usor cu masa.Poate ceva mai mult spatiu intre +12 si -28. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum