Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Schema este deja postata pentru montajul asta, putin mai in urma, CI-ul este 4047 evident, iar tranzistorii deja am spus mai sus care sunt, cred ca intrebarea ai osciloscop? se vrea a fi cel putin retorica, altfel nu-mi explic, deoarece eu tocmai ce am zis ca nu am, dar chestia e ca invertorul asta se poate pune in functiune si fara, si avand in vedere ca realizarea trafului pare ca a reusit inseamna ca frecventa chiar este 50Hz asa cum se specifica in documentatie ca ar fi la schema data, alte date nu-si au rostul acum deoarece nu as face decat sa ma repet, poate doar faptul ca din traful ala prezentat de mine se pot scoate lejer pana la 300W ( un simplu calcul dovedeste asta ), eu insa nu am putut obtine maximul din lipsa de conductor, insa atat cat este sunt convins ca va fi suficient pentru ce am eu nevoie.

PS: Legat de linkul ala, am citit si recitit proiectul ala cap coada de nu mai stiu cate ori, Dar momentan ma limitez la acest invertor, respect faptul ca preferi SMPS-ul, respect faptul ca este probabil mai eficient, insa eu totusi il prefer pe acesta momentan, si sper ca si tu sa respecti asta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^ Fara a te descuraja, iti atrag atentia ca pentru dimensionarea la 10A si o densitate de 3A/mm², iti trebuie o sectiune de 3,3mm² (CuEmØ2mm) in primar, iar la 4,5A, 1,5mm² (CuEmØ1,4mm) in secundar.Eu ziceam sa mergi cu doua fire construind astfel ambele sectiuni deodata, apoi sa inseriezi sfarsitul uneia cu inceputul alteia, nu sa imparti conductorul in doua. Nu e nici o problema ca e asa dar e cam subtire pt. 10A, si apare diferenta de tensiune ce incarca miezul cu o componenta continua (ce-i drept, mica).Curentul in gol nu e chiar atat de mare fata de ce va trebui sa faca traful la functionare nominala. Daca la 12V ai obtinut 29V, la 14,4V vei obtine corespunzator mai mult (cca. 35V) in gol. Ar trebui, zic eu, sa mai scoti vreo 3-4V. In sarcina maxima vei mai pierde 3-5V (depinde de calitatea executiei). Si asta nu in conditiile actuale (cu conductor mult subdimensionat).Ma rog, tot felul de pareri personale. Ma bag si eu in seama...

Link spre comentariu

^ Fara a te descuraja, iti atrag atentia ca pentru dimensionarea la 10A si o densitate de 3A/mm², iti trebuie o sectiune de 3,3mm² (CuEmØ2mm) in primar, iar la 4,5A, 1,5mm² (CuEmØ1,4mm) in secundar.Eu ziceam sa mergi cu doua fire construind astfel ambele sectiuni deodata, apoi sa inseriezi sfarsitul uneia cu inceputul alteia, nu sa imparti conductorul in doua. Nu e nici o problema ca e asa dar e cam subtire pt. 10A, si apare diferenta de tensiune ce incarca miezul cu o componenta continua (ce-i drept, mica).Curentul in gol nu e chiar atat de mare fata de ce va trebui sa faca traful la functionare nominala. Daca la 12V ai obtinut 29V, la 14,4V vei obtine corespunzator mai mult (cca. 35V) in gol. Ar trebui, zic eu, sa mai scoti vreo 3-4V. In sarcina maxima vei mai pierde 3-5V (depinde de calitatea executiei). Si asta nu in conditiile actuale (cu conductor mult subdimensionat).Ma rog, tot felul de pareri personale. Ma bag si eu in seama...

Sunt convins ca toate sunt pareri pertinente insa am explicat deja mai inapoi de ce am facut traful asa cum l-am facut, problema este ca nu am conductor corespunzator ca sa fac traful la puterea care ar trebui asa ca trebuie sa ma multumesc cu ce am, sunt convins ca vor fi caderi de tensiune ceva mai mari la un volum ridicat insa este un pret pe care il accept avand in vedere lipsa de ceva mai bun, In functie de comportamentul invertorului la sarcina voi decide apoi daca se impune incercarea pentru un SMPS sau nu, momentan urmeaza sa testez cu ampliful, dar mai am cate ceva de pus la punct.
Link spre comentariu

E ok, daca nu asculti la puteri mari.

Pentru moment ma voi multumi cu atat, iar pentru inbunatatirea sursei daca se va cvomporta bine ampliful cu ea singura solutie pare achizitionarea de conductor de cupru de 2 si 1,5, inlaturarea izolatiei de cauciuc si refacerea ei cu altceva mult mai discret ( am mai facut cu succes asta in trecut ) problema insa ar putea fi ca din cate am observat s-ar parea sa nu fie suficient loc pentru bobinat conductori asa grosi, asadar sau voi ramane asa sau voi incerca un SMPS, ramane de vazut.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ca sa apreciezi avantajele unei ferite la frecventa mare, e bine sa treci prin asta. Fa ce simti ca stapanesti mai bine. Ca sa construiesti o astfel de sursa si sa o intelegi foarte bine e mult de documentat dar nu e foarte greu. Daca vrei, discutam MP. Ramai acum la asta.Conductorul intra sigur dar trebuie bobinat strans, ingrijit, cu izolatie suplimentara foarte subtire (n-ai tensiuni mari).

Link spre comentariu

Revin cu ceva noutati, am testat putin montajul si cu sarcina, intai am pus pe ramuri cate o rezistenta de 100Ohm/5W, caderea de tensiune a fost aproximativ 4V, apoi am realizat si redresarea cu o punte normala de 10A ( asta am avut la indemana ) si cate 10.000uF pe ramura, In gol tensiunea creste pana pe la 36, chiar 37Vcc, insa am pus apoi si un modul de TDA7294 fara sa mai pun filtre din alea de 100uH si nici conzi de 100n, doar puntea si conzii mari si cu intrarea amplifului suntata tensiunea se stabilizeaza la 25V, iar in boxa nu se aude nimic ( ma refer la acel zgomot de care ma temeam ), asadar conzii de 10.000 se pare ca-si fac treaba bine, deoarece este liniste totala in difuzor, apoi am pus si ceva muzica si aici datele se schimba putin, cu volumul dat pana pe la 40% tensiunea scade pana le la +/-20V si ampliful lucreaza bine, adica se aude ok fara distorsiuni, tranzistorii se incalzesc destul de putin, insa daca maresc volumul mai mult de 50% tensiunea scade aproape brusc sub +/-10V si sunetul devine mult distorsionat, acum vin cu o intrebare: Sa fie asta datorita sursei slabe ce alimenteaza invertorul ( 12V/8A ), sau datorita finalilor slabi ( 15A max )? Sau e totusi o problema pe undeva mai serioasa? :nas: nu stiu si de asta intreb.. :jytuiyuLE: Am masurat si consumul invertorului cu ampliful in functiune dat pana pe la 40% ( mai mult nu se poate ca intervine problema de mai sus ), si consumul la acest nivel in boxa de 4Ohm este de aproximativ 1,9A masurat cu ampermetru inseriat pe plusul alimentarii invertorului, chiar inainte de siguranta, acum iarasi nu stiu daca este potrivit acest consum asa ca iarasi cer parerea domniilor voastre spre a ma edifica :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pune conduri macar de 10n. Au rolul de a amortiza eventualele oscilatiile parazite. Nu aduc nici o imbunatatire, dar redresarea se face mai corect.Atunci cand scade tensiunea in secundar, pe primar scade corespunzator la fel?

Link spre comentariu

Acum o sa pun si acei conzi, si pe diodele puntii redresoare si in paralel cu conzii mari, cate 1 buc de 100n ( ca nu gasesc 10n momentan ) si testez din nou.Am masurat si tensiunile din primar, cu volumul amplifului la minim am pe o ramura 13,2 si pe cealalta 12,9 Vca ( sa fie coincidenta ca si-n secundar tot 0,3V este diferenta pe ramuri? :nas: ), in fine, cu volumul ridicat la amplif pana la un nivel maxim de stabilitate tensiunea in primar scade si oscileaza in functie de intensitatea sunetului in jurul a 11Vca, insa cand maresc volumul la amplif si in secundar intervine acea scadere brusca relativ acelasi lucru se intampla si in primar ( am pus cate un multimetru pe fiecare infasurare ), si tensiunea scade aproximativ in avelasi ritm pana pe la 5,6 - 6V in primar, limita minima, dar nu l-am lasat decat foarte putin de teama sa nu crape ceva :rade: Asadar sursa slaba sa fie cauza caderii mari de tensiune la volum mare, sau altceva? :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Si traful are probleme, dar responsabile sunt tranzistoarele de putere. Am parcurs abia acum tot topicul si observ ca ai folosit bipolare. Comanda nu e potrivita pentru ele. In baza, ai nevoie de un curent de zece ori mai mic decat in colector.

Link spre comentariu

Ok deci sa inteleg ca nu e nimic grav, o sa dau comanda de mosfeti si voi folosi IRF540 cate 2 pe ramura o sa fie suficient? :nas: cat despre traf... pai ramane asa cel putin pana testez si cu mosfetii si de data aceasta pe acumulatorul auto, apoi voi vedea ce mai este de facut. :freaza: Am pus si conzii aia atat pe diode cat si pe cei mari si diferenta urechiometrica nu pare a fi, parca ar permite volkum ceva mai mare, insa probabil diferenta se poate observa cel mai bine la un osciloscop, oricum in varianta finala vor fi atat conzii aia mici cat si filtrele de 100uH ( aproximativ 100 deoarece n-am cum sa masor, dar am observat ca se fac de obicei pe torurile galbene din sursa de PC, cu un rand de sarma Cu 2mm ), acestea din urma inseriati pe ramurile de la traf si punte.Multumesc mult de asistenta :aplauze :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Inductantele sunt pentru amortizarea eventualelor varfuri ce pot apare la incarcarea conzilor. Optional. Ma uit pe datasheet si-ti spun pt. IRF540.IRF3205, IRFP4568PbF, IRFP4668PbF, IRFP4468PbF !!!, ETC. Merge si 540. Doua in paralel ar fi mai bine.

Link spre comentariu

salut , daca ai gasi irf1404 ar fi super, sunt buni si 540 dar mult mai slabi. referitor la caderea de tensiune , e clara treaba , sursa prea slaba , uita te rog sa faci experimentul urmator pune un consumator stiut ex. bec cu filament auto (poti pune 2 in serie de 55w ) si masoara tensiunea pe punte sa vedem ce este . ai spus mai sus ca tensiunea se stabilizeaza pe la 25 v , ceea ce e destul de bine pentru 2 becuri , poti calcula astfel consumul din baterie si implicit amperajul si pe becuri apoi facem calculele sa vedem cati watii da sursa ,( te rog eu mult )smilex spunea ceva mai sus legat de dimensinea conductorului ai precizat ca nu incape , pai normal sa nu incape ca nu prea are loc, nu vreau sa te descurajez , dar traful nu prea are de unde sa dea 300w asa cu ai zis , sa nu crezi ca nu respect si eu decizia ta, eu doar mi-am spus opinia in legatura cu sursa folosita, initial si eu am inceput tot cu ferosiliciu apoi m-am dat cu feritele . :freaza: spor la treaba si numai bine astept date .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări