Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Vizitator tyc

o alta mica problema ar fi ca din bateria de 65 Ah nu se pot trage mai mult de 6,5Ah adica 10% din valoarea ei , cred ca se stie asta , altfel PA baterie

Numai daca folosesti ceva baterie speciala...pai voi nu ati vazut sch cu convertorul de 500W (care de fapt e de 400)?@Lorik6 nu 3.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

@IoNuTx Foloseste MOS. E mult mai bine. Ai grija la forma de unda: dreptunghiulara cu 100% factor de umplere. Citeste, daca ai rabdare, tot topicul referitor la asta. Unele opinii sunt pertinente.

Link spre comentariu

Insasi folosirea unei sarcini asa mari cu motorul oprit omoara un pic cate un pic acumulatorul (imediat se descarca sub 70%)...Dar intelege si ca acumulatorii auto pot da curent mare fara sa se uzeze extraordinar (asta este si rolul lor principal,nu inteleg de ce contesti asta)

Link spre comentariu

Salutari tuturor.

Revin cu ceva progrese despre invertorul meu si implicit si intrebari :nas:

Am reusit sa fac traful in sfarsit, a durat asa de mult deoarece eu locuiesc la tara si aici sa cauti cupru pentru bobinat este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan :rade: , totusi pana la urma am rezolvat si iata ce a iesit:

Posted Image

Traful are un miez magnetic de 16,5 Cm patrati, este recuperat dintr-un stabilizator de tensiune din acela vechi cu 2 transformatoare, din pacate sarma era irecuperabila insa tolele si suportul sunt in stare buna, sarma de bobinat am recuperat-o din 2 starter-e auto dezafectate, la primar am bobinat cupru 2x0,8, 2x40 spire, secundarul un singur fir de 1mm 2x90 spire, asta fiind tot ce am gasit mai bun, asa ca trebuie sa ma multumesc cu atat, ca finali am folosit la teste initial IRF540 insa dintr-un scurt accidental am ramas fara ei asa ca am folosit din lipsa de altceva o pereche de 2SC3320L ( VCBO-500V; VCEO-400V; IC-15A; IB-5A ), si din toate astea mi-a rezultat in secundar 29,4-0-29,1 Vca ( din pacate nu atat de exact cat mi-as fi dorit ), totusi 0,3 gandesc ca nu e o diferenta prea mare, tranzistorii fiind pusi pe cate un radiator din acela micut de sursa de PC, la mersul fara sarcina stau reci, ( ramane sa adaug filtrele, diodele si conzii apoi fac ampliful si incerc si cu sarcina ), Montajul este alimentat la teste de la o sursa stabilizata 12V/8A, ramane sa incerc si pe baterie.

Acum si Intrebarile de rigoare:

-Am masurat la functionarea montajului fara sarcina un consum de 0,34A, asa ca va intreb, este oare mult?

-Puntea redresoare la sursele in comutatie stiu ca trebuie facuta cu diode rapide, insa ce nu am inteles eu foarte bine este si motivul, adica trebuie asta din cauza frecventei mari de lucru sau din cauza formei de unda care este dreptunghiulara? si in situatia mea unde se lucreaza la aproximativ 50Hz ( cel putin asa rezulta din calcule ca n-am cu ce sa masor ) cum este mai bine, punte redresoare normala sau facuta cu diode rapide? Mentionez ca am din ambele variante insa vreau sa stiu care e cea mai indicata :jytuiyu

Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu si va doresc o dupa-amiaza placuta. :101

Link spre comentariu

Arata bine pana acum1) consumul este bun2) diodele se aleg in functie de frecventa de lucru,in cazul tau poti folosi diode normale (mai exact,o punte)Daca faci redresarea cu o singura punte,micul dezechilibru dintre ramuri n-o sa mai conteze :da

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, asadar pare ca ce era mai greu ( traful ) s-a rezolvat :freaza: Dupa cum se vede in poza momentan tolele nu sunt stranse ( are un soi de suport cu suruburi care strange destul de tare tolele ), le-am lasat asa ca vroiam sa vad rezultatul intai, si cu toate astea acea bazaiala care la traful acela mic cu care am testat jucaria initial era destul de insemnata, ei bine la asta este mult mai discreta, iar o data tolele stranse va fi probabil neinsemnata. Chestia ar fi ca 29V mi se pare cam la limita pentru TDA-ul ala in sarcina de 4 Ohm insa voi limita putin semnalul de intrare si asta cumulat cu pierderea prin diode sper sa mentina ampliful la o limita sigura de functionare.

PS: Fortez prea mult finalii aia ( 2SC-urile ) daca ii las doar pe ei pe un radiator mai eficient la sursa de fata pentru alimentarea amplifurilor? Nu am decat 1 pereche din ei dar parca imi plac mai mult decat IRF-urile, par mai durabili, mai solizi :jytuiyu

Link spre comentariu

salut , consumul e bun pentru un ferosiliciu dar la ferita eu am scos 0.08 Ah , eu prefer ferita 1 e mult mai usor si mic traful poti face un amplificator mai ingust , 2 mai putina sarma de bobinat , 3 pierderile sunt mai mici in ferita .o poza mai jos dar fara partea de redresare spor la treaba

Link spre comentariu

Multumesc.Acolo este vorba SMPS cu 3525 sau 494, sunt convins ca varianta aia este mai eficienta insa este si mult mai greu de realizat fara osciloscop si totodata cunostintele necesare operarii lui ( lucruri care nu ma feresc sa recunosc ca nu le detin :jytuiyu )Probabil o sa incerc si un SMPS insa pana acolo mai am de studiat :nas: oricum la momentul actual eu sunt multumit si de acest invertor, ramane de vazut cum se comporta ampliful cu el

Link spre comentariu

e un tl494 dar am facut si cu sg 3525, sg -ul merge mai bine , referitor la dificultate sa stii ca e tot acolo , chiar poate mai putin ,nici eu nu am mare experientza in smps , nici osciloscop nu am dar am facut reglajul frecventei cu un ampermetru pe alimentare si voltmetu la iesire cu un consumator de 75w bec cu filament,la consumul cel mai mic de curent din baterie si tensiunea cea mai mare pe bec am hotarat ca merge cel mai bine (acum nu stiu daca am procedat bine , si sau ce forma de unda o fi acolo dar merge de ceva timp fara probleme ) precizer ca am folosit schema la un ridicator de la 12 v cc la 300 vcc aprox , o folosesc si pentru alimentarea tv plasma +reciver, si multe altele ce au sursa in comutatie la intrare .

Link spre comentariu

e un tl494 dar am facut si cu sg 3525, sg -ul merge mai bine , referitor la dificultate sa stii ca e tot acolo , chiar poate mai putin ,nici eu nu am mare experientza in smps , nici osciloscop nu am dar am facut reglajul frecventei cu un ampermetru pe alimentare si voltmetu la iesire cu un consumator de 75w bec cu filament,la consumul cel mai mic de curent din baterie si tensiunea cea mai mare pe bec am hotarat ca merge cel mai bine (acum nu stiu daca am procedat bine , si sau ce forma de unda o fi acolo dar merge de ceva timp fara probleme ) precizer ca am folosit schema la un ridicator de la 12 v cc la 300 vcc aprox , o folosesc si pentru alimentarea tv plasma +reciver, si multe altele ce au sursa in comutatie la intrare .

Problema cu frecventa ar putea teoretic fi rezolvata in urma calculelor, pentru fiecare controller exista o anumita formula care stabileste frecventa de lucru, plus de asta elliot in proiectul sau prezinta 2 variante de frecvente setate la 25 si 50Khz direct din componente, problema insa ar fi cu forma de unda, care trebuie sa fie cat mai corecta si fara osciloscop nu ai cum sa o vezi si implicit se merge in orb dupa cum s-ar spune :nas:
Link spre comentariu

eu nu zic ca schema pe care vrei so urmezi tu nu e buna , dar tu ce driver ai ? cum il reglezi ,ai osciloscop , esti sigur ca o vei regla bine si fara?

sunt putin off topic recunosc aici se vb de invertor ac 50 hz ,

1. tu atata timp cat vrei sa ai curent continu pentru alimentarea unui amplificator parerea mea e ca spatiul conteaza destul de mult ,dar si pierderile in transformare , uitete aici : http://www.sound.westhost.com/project89.htm

eu am facut schema din josul paginii.

2. ce putere crezi ca ai putea sa scoti din traful folosit de tine ? eu am scos si 150w .

3 am facut si eu o schema similara ca a ta cu tl4047 (parca asta era driverul),a mers destul de bine , dar nu am fost satisfacut de puterea trafului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări