Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Vizitator licutza

Buna ziua!As dori sa stiu daca se poate modifica schema din imagine astfel incat sa functioneze la 24V sau daca ma poate ajuta cineva cu schema unui invertor de 24v si o putere mai mare peste 1500W.Multumesc!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutare tuturorRevin dupa o perioada de timp in care am facut rost de o parte din piese Piese : 4x dioda redresoare rapida BY229 4 tranzistori IRF450NIn rest piesele din schemaRamane sa fac rost de sarma pentru rebobinarea transformatorului si de vreo 2 condensatori nepolarizati.Si mai am o problema cu cablajul... nu reusesc sa fac un cablaj cu eagle ; adica aranjarea lor e cam complicata.M-am chinuit vreo 3 ore si nu am prea facut mare lucru.( am atasat pcb.ul inca in lucru;)Va rog ... ma poate ajuta cineva cu un cablaj?Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sper sa nu fi deschis inca un topic cu acest subiect, m-am uitat pe forum dar nu am gasit, dar daca mai exista uneva am rugamintea sa il mutati sau sa il stergeti.As dori sa realizez un astfel de invertor si daca se poate va cer si putin sprijinul cu niste scheme sau eventual sfaturi de la cei care au mai facut asa ceva, acest invertor as vrea sa il folosesc intrun sistem de energie alternativa (eoliana +panouri solare).Multumesc,

Link spre comentariu

Erau doar la 12v. Partile de comanda s-ar putea folosi si aici,sau macar ti-ai putea face o idee. Oricum,pt aplicatia ta ar trebui sa folosesti ceva full in comutatie,adica fara trafuri pe tole,ca sa ai un randament bun.Din pacate am si mai putin timp ca tine sa caut topicurile...daca gasesti unul interesant,care merita continuat,scrie in el si le unesc eu

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare tuturor.

Am tot cautat o schema de SMPS ceva mai simpla deoarece doresc sa alimentez un amplif cu 7294 la bateria auto, insa majoritatea celor gasite necesita un nivel destul de avansat de cunostinte in domeniul comutatiei plus dotari corespunzatoare cum ar fi osciloscopul, cum nu am acces la asa ceva si bineinteles nici experienta in operarea lui am cautat ceva mai simplu si am gasit o schema pe care vi-o propun atentiei, este vorba despre un convertor de tensiune de la 12Vcc la 220Vca, o sa atasez schema si textul copiat al documentatiei aferente.

Ceea ce doresc eu este ca daca acest montaj este functional atunci de la iesirea de 220 sa cuplez un traf coborator de tensiune care sa imi dea exact cat trebuie pentru acel TDA, sau si mai simplu sa fac traful in asa fel incat in loc de 220 sa imi dea 2 iesiri de cat este nevoie, si pentru asta gandesc ca se poate schimba infasurarea secundara, cea care da cei 220V, in locul ei se pot pune 2 infasurari la cat este cazul, in documentatie se spune ca se poate regla acel multivibrator pentru o frecventa cuprinsa intre 50 si 400Hz asadar banuiesc ca infasurarile se pot calcula similar transformatorului analog de retea, banuiesc bine sau doar bat campii? :rade:

Bine, ar mai fi o problema, nu am cu ce sa masor acea frecventa ca banuiesc ca tot cu osciloscop se face ( multimetrul meu digital are si o pozitie de frecventa de maxim 200 Khz dar marturisesc ca nu prea stiu sa folosesc acea pozitie la multimetru : :jytuiyu )

Atasez ce am promis si astept parerile dvs in legatura cu mica mea problema.

Posted Image

Acest convertor de la 12 volti curent continuu la 220 volti este realizat cu un circuit integrat CMOS 4047, un transformator de retea (2×10V/60W) si 2 tranzistoare de putere BD699.

Circuitul integrat este folosit la multivibrator astabil, la iesiri (pin 10 si 11) apare un semnal dreptunghiular simetric care este amplificat de cele 2 tranzistoare Darlington si care ajunge in final la bobina secundara a unui transformator de retea.

La bornele bobinei primare apare o tensiune alternativa de 220V. Se obtine un randament mai bun atunci cand se utilizeaza un miez toroidal cu pierderi reduse. Cu ajutorul lui P1 frecventa la iesire poate fi reglata intre 50 si 400 Hz.

Link spre comentariu

trebuie sa spui si ce putere doresti de la amlificatorprincipial schema cu traf de 50hz nu difera de cea cu traf de 50khzdaca tot lucrezi ,,in orb,,poti face orice schema,ai aceeasi sansa de reusitade ce tii sa faci singur montajul-ca sa experimentezi in electronica sau sa faci economiiintrebarea este pusa cu tot respectul dar in vreo 3 luni de cand sant pe forum am observat cat de mult sufera cei mai neexperimentati si cat de greu pot fi ajutati,cu toata bunavointa cunoscatorilorparcurge cat mai mult ce e postat la alimentatoare si te vei convinge

Link spre comentariu

Cum adica ce putere doresc de la amplif? puterea lui se spune ca e undeva la 100W/4Ohm daca nu ma insel, bineinteles ca nu cred ca se poate obtine atat si nici nu am nevoie de atat, insa o putere undeva la vreo 50-60W cred ca se poate obtine usor cu CI-ul ala, asadar asta doresc si eu.Am mai gasit o alta varianta a acestei scheme, ceva mai avansata dar nu imposibil de realizat si care are si solutia de reglare fixa a frecventei de lucru la 50Hz:[attachment=0]500w-220v-inverter(corrected).GIF[/attachment]Bineinteles ca nu e nevoie de atata putere la iesire insa important este ca se poate obtine totusi putere din schema asta, ceea ce ma intereseaza pe mine este daca in locul infasurarii de 220 pun 2 infasurari simetrice pentru alimentarea la amplif ( la 50Hz calculul infasurarilor ar trebui sa fie simplu ) si daca tesniunile rezultate dupa redresare si filtrare se pot folosi la alimentarea amplifului specificat de mine, este sau nu posibil? Tin sa fac singur montajul din mai multe motive, in primul rand nu imi permit achizitionarea unei surse gata realizate, desi nu pare scumpa totusi in situatia in care sunt eu momentan imi este inaccesibila, apoi daca s-ar defecta ceva in cea noua cum eu nu am lucrat la ea si nici nu am experienta nu voi sti sa fac mai nimic, pe de alta parte vreau sa realizez ceva mai simplu tocmai datorita faptului ca in domeniul asta al comutatiei sunt la inceput si nici nu am acces la osciloscop si nici experienta necesara sa-l operez, dar cum schema asta este mai simpla si varianta a 2-a are si valoare fixa la frecventa gandesc ca nmu ar mai fi neaparata nevoie de osciloscop asadar este realizabila si accesibila nivelului meu, si bineinteles ca orice electronist amator intotdeauna caut sa invat lucruri noi.Oricum daca cer prea mult atunci imi cer scuze pentru tema deschisa si voi incerca sa experimentez cu ce am la indemana, insa nu ascund faptul ca mi-ar folosi mult orice sfat in acest domeniu, in speta la schema de fata.

Link spre comentariu

nu este vorba ca ceri prea multnu folosesc vorbe mari dar nu mi-am inchipuit ca cineva vrea sa lucreze cu miez de 50hz la acest tip de aplicatie cand chiar pe acest forum sant realizari pe ferita tot ale incepatorilorcateva sfaturi-foloseste tot sg3525 si mos-uripoti folosi o frecventa putin mai mare,exemplu 80hz pt a reduce din bobinaj,chiar daca miezul sa va incalzi mai multschemele cu 2n3055 sant preluate din documentatii vechi,sant depasitetoate UPS-urile desfacute de mine,pana la 3000va,sant cu mos-uri

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări