Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor (convertor) 12v - 220v 50Hz (+ teoria undelor)

Vizitator tinelush

Postări Recomandate

Buna seara,Imi cer scuze ca intretin si eu discutia asta putin cam pe langa topic.Poate ca ma insel, dar eu stiam ca orice invertor "cu unda modificata" produce acea forma de unda la iesire tocmai prin utilizarea unui condensator cu rol de derivare.Acest lucru se bazeaza pe proprietatea pe care o are un condensator de a nu permite o variatie brusca de tensiune la borne.Pentru semnalul de iesire (initial), care este dreptunghiular - cum a precizat intr-un post anterior dl. vfp_marius - condensatorul se prezinta la inceput ca un scurtcircuit, deci saltul de tensiune dreptunghiular se propaga la iesire.Pe frontul posterior al semnalului dreptunghiular condensatorul se comporta identic, deoarece tinde sa-si pastreze nemodificata starea incarcata.El se va descarca lent, dupa o curba exponentiala.Deci, la un impuls lung, dreptunghiular, la intrare, la iesire se obtin doua impulsuri mai scurte si mai ascutite, polaritati opuse.Asta este "unda modificata", de fapt o "parodie" de sinusoida.In functie de factorul de umplere ea poate avea mai mult sau mai putin alura unei functii sinusoidale. (de obicei, mai putin)Bineinteles ca acest lucru se poate realiza numai daca intervalul de timp de incarcare/descarcare a condensatorului este mai mic decat durata impulsului dreptunghiular.Asadar, eu consider ca toti cei care am dezbatut problema sub aspect teoretic am avut partial dreptate (depinde ce fel de invertor a considerat fiecare, cu unda dreptunghiulara, modificata sau sinusoidala la iesire). Cred ca bietul om care a apelat la ajutorul acestui forum n-a inteles o iota din toate interventiile din topic si s-a retras, ca nu a mai revenit cu nici-o precizare.Nu stim nici unul dintre noi daca a avut de gand sa foloseasca efectiv la ceva acel invertor (care o fi acel "ceva" ?), daca este de fabricatie industriala (ce model ?) sau "homemade" (ce fel de unda la iesire ?), ce putere are, din ce se alimenteaza, etc.Asa ca si dl. vfp_marius poate avea dreptate sugerand sa foloseasca doua baterii inseriate, sau dl tim_matrix,cu care sunt de acord ca modificarea este dificila, aproape imposibila, poate ca am si eu ideea de a folosi un convertor DC/DC - 12 V/24 V la care sa cupleze invertorul nemodificat, nu putem sustine ca am dat solutia cea mai corecta atata timp cat n-avem habar ce avea omul de gand cu el.Inca o data, imi cer scuze pentru postul cam prea lung si poate neavenit in topic.O seara buna tuturor.

Link spre comentariu

salut domnule cristian , citez o parte din un post al dumneavoastra : Nici-un invertor realizat industrial si destinat consumului larg nu produce la iesire o unda dreptunghiulara.

Forma asta de unda ar fi un dezastru pentru mai toate aparatele proiectate sa functioneze la reteaua monofazata. se pare ca ceasta afirmatzie e cam in contradictzie cu ce ati declaral in ultimul post , totusi avetzi o remarca mai buna acum fatza de mine , ca :mai bine ar folosi 2 baterii de 12 v si termina balciul . SE POATE SA FIN SI PRIETENI :da

Link spre comentariu

Ataseaza te rog mai multe scheme cu invertoare cu unda pur sinusoidala ,pe care le stii ca merg ,asi vrea sa fac unul pentru o pompa de centrala termica ,pana la 200w ,daca ai .

Rezon pozitiv. Chiar era culmea sa faca cineva un ”ridicator de tensiune ”cand se gasesc invertoare de toate categoriile.Nu ca nu as avea scheme de invertoare ,pana la cele cu unda pur sinusoidala,dar la ce folos.

Link spre comentariu

Pt. dl. vfp_marius :da, sigur ca se poate si prieteni, doar nu ne-am considerat dusmani, asta de unde ati mai scos-o ?!!Si totusi... nu ma contrazic deloc.Iata dovada "extrasa" din ce am postat :Prima mea afirmatie :"Nici-un invertor realizat industrial si destinat consumului larg nu produce la iesire o unda dreptunghiulara"A doua afirmatie :"orice invertor "cu unda modificata" produce acea forma de unda la iesire tocmai prin utilizarea unui condensator cu rol de derivare.Acest lucru se bazeaza pe proprietatea pe care o are un condensator de a nu permite o variatie brusca de tensiune la borne.Pentru semnalul de iesire (initial), care este dreptunghiular - cum a precizat intr-un post anterior dl. vfp_marius - condensatorul se prezinta la inceput ca un scurtcircuit, deci saltul de tensiune dreptunghiular se propaga la iesire.Pe frontul posterior al semnalului dreptunghiular condensatorul se comporta identic, deoarece tinde sa-si pastreze nemodificata starea incarcata.El se va descarca lent, dupa o curba exponentiala.Deci, la un impuls lung, dreptunghiular, la intrare, la iesire se obtin doua impulsuri mai scurte si mai ascutite, polaritati opuse.Asta este "unda modificata", de fapt o "parodie" de sinusoida.In functie de factorul de umplere ea poate avea mai mult sau mai putin alura unei functii sinusoidale. (de obicei, mai putin)"Concluzia (e adevarat, nu am scris-o explicit) ar fi :Un invertor cu unda modificata realizat industrial nu este in esenta decat un generator de unda dreptunghiulara (ceea ce ati sustinut dvs.), caruia la iesire i se adauga un circuit de derivare cu condensator, obtinandu-se in final acea forma de unda modificata.In legatura cu solutia la problema, n-am spus :"mai bine ar folosi 2 baterii de 12 v",asa cum afirmati, ci ca :"dl. vfp_marius poate avea dreptate sugerand sa foloseasca doua baterii inseriate, sau dl tim_matrix,cu care sunt de acord ca modificarea este dificila, aproape imposibila, poate ca am si eu ideea de a folosi un convertor DC/DC - 12 V/24 V la care sa cupleze invertorul nemodificat, nu putem sustine ca am dat solutia cea mai corecta atata timp cat n-avem habar ce avea omul de gand cu el."Cred ca suntem cu totii de acord ca exista o mare diferenta de fond intre parerea dvs. si ceea ce am scris eu.Sa ma scuzati pentru aceste precizari, dar asa sunt eu,mai tipicar si mai strict in ceea ce priveste modul meu de exprimare.In rest,toate cele bune.

Link spre comentariu

salut domnule cristian eu nu zic ca nu avetzi dreptate ,dar daca stau si ma gandesc ca forma de unda modificata din unda dreptunghiulara tzine numai de acel condensator :jytuiyu , sa nu uitam ca acum majoritatea pieselor sunt facute la sector VAPOR, sincer am intalnit o groaza de becuri economice la care se ardeau un condensator cel care era in serie cu tuburile , si astfel nu mai mergea ,ma lasa rece , eu sincer nu asi avea incredere ca va tzine acel condensator la miile de descarcari si incarcari pe minut , poate ma intzelegetzi ce vreau sa zic , sunt ferm convins ca acel condensator joaca un rol foarte important in functzionarea unui invertor ,dar parca nu masi lasa la mana doar a unui condensator . In rest toate cele bune si spor la treaba :dans:

Link spre comentariu

vpf_marius@ la centrale termice eu am gasit solutia cu un UPS ,este un model APC ONLINE UPS de 600VA.L-am modificat,cu 2 baterii de 50Ah in exterior si merge foarte bine. Chiar aici pe forum am vzt ca vinde cineva ups folosite.Trebuie sa cauti exact acel model ca este cu unda sinusoidala pur. Este mai ieftin decat un invertor nou pursine,poate 1 milion acolo. Centrala cu 2 motoare de 40-50Kw consuma in jur de 300Wh. Este pe 24Vcc alimentat ,eu am pus baterii mari si cand cade reteaua macar ai caldura 6-7 ore.Acest ups online face si rectificarea tensiunii de la retea de la 160Vca-260Vca.Bateriile se incarca mai greu cu incarcatorul incorporat dar eu am pus extern,merge cu chargerul lui doar ca se incarca mai greu.

Link spre comentariu

nu e nici o greseala ,consumul e pe cele 2 pompe cea de circulatzie si recirculare cazan , , schema pe care ai postato o stiu am facuto dar nu cu 5 perechi de finali doar 3 rezultrate slabe, am obtzinut un consum foarte mare , iar RANDAMENTUL mic , am facut alte sursa tip smps cu pwm , e frecventza mare da e mult mai stabil mersi mult pentru schema .

tim_matrix scrie :"Centrala cu 2 motoare de 40-50Kw consuma in jur de 300Wh"Corectati va rog, ati tastat gresit.Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

BOBO nu stiu daca te mai intereseaza dar totusi am sa -ti spun cate ceva despre ce am intalnit eu la mai toate ivertoarele pe care le-am depanat,si credema sant cateva zeci (cineva aduce produse electronice din Germania eu le repar iar el le comercializeaza la magazinul sau) pe partea de 12v dc se folosesc cate doi sau 4 tranzistori de acelasi fel in functie de putere debitata la iesire, pe partea de iesire adica 220v ac am intalnit de fiecare data cate 4 tranzistori de acelasi fel,aici difera tranzistori in functie de putere debitata( irf 840b,irf740) ,iar la intrebarea daca este tot irf 3205 sa stii ca este cu siguranta la fel si celalat care lipseste.Eu de regula cumpar piese de la o firma din Cluj si anume ASWO Romania srl, deschizi un cont la aswo .ro si cauti pe sit-ul lor ce te intereseaza ei am gasit aproape orice piese pe care le-am cautat, vad ca mai am si eu irf3205 de rezerva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări