adimoscaty Postat Martie 24, 2010 Partajează Postat Martie 24, 2010 Salutare tuturor . Sunt nou pe forum si incepator in electronica. Am si eu o problema : doresc sa un montaj care sa imi faca niste neoane pentru calculator sa palpaie. M-am gandit sa iau semnal de la un led de la tastatura ( acesta palpaie in functie de ritmul muzicii cu ajutorul unui plugin din winamp ) sa il introduc intr-un tranzistor alimentat la 12V ca la final sa reusesc sa alimentez invertorul neonului . Puterea neonului fiind de aproximativ 3W Problema este ca semnalul de la led este prea mic ( daca incerc sa alimentez un bec de 12V ( cu care am facut niste teste ) acesta ramane aprins indiferent de semnalul de la tastatura. Cum as putea mari semnalul de la ledul tastaturii? sau ce tranzistor sa folosesc? Uitati un link cu un scurt video http://www.4shared.com/file/248378594/6cd2f3e1/23032010012.html . Vreau sa fac acest lucru cu neonul Aici am vazut neoanele cum palpaie in ritm cu muzica. http://www.youtube.com/watch?v=Cp5LEE7rVL8&feature=related Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 24, 2010 Partajează Postat Martie 24, 2010 in lec de led bagi un octocuplor care va comanda tranzistorulvezi sa tina minim 2 A tranzistorul Link spre comentariu
adimoscaty Postat Martie 24, 2010 Autor Partajează Postat Martie 24, 2010 O sa caut unul ... nu stiu ce model trebuie sa fie... dar trebuie sa fie sensibil la semnalul mic al unui ledin functie de ce trebuie sa caut un octocuplor? ca sa se inchida si deschida complet poarta tranzistorului de la semnalul luat din tastatura?O sa caut cum se conecteaza cu un octocuplor deoarece nu inteleg 2 pini sunt ptr led , 1 pin neconectat , 3 sunt ai tranzistorului.Problema e ca nu stiu ce conectez la baza tranzistorului adik la piciorul al 6-lea Multumesc ptr sfat, o sa ma documentez in aceasta privinta Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 24, 2010 Partajează Postat Martie 24, 2010 deci octocuplorul e un led, si un fototranzistorlumina emisa de led polarizeaza tranzistorulunele mai au baza conectata la un pin, dar aici n-ai nevoie de pinul alaca model poti folosi 4n35pinii care sunt pt led ii legi corespunzator la tastatura, in locul unui ledcolectorul octocuplorului il legi la colectorul tranz de putere(care va fi de tip NPN) si emitorul octocuplorului in bza tranz de putere Link spre comentariu
adimoscaty Postat Martie 24, 2010 Autor Partajează Postat Martie 24, 2010 Deci o sa caut 4n35.Ca tranzistor de putere am un bd 441 Mersi inca o data .Revin dupa ce fac rost de piesa si dupa ce testez Link spre comentariu
Kuki Postat Martie 24, 2010 Partajează Postat Martie 24, 2010 Poate ca cu OPTOCUPLOR armerge mai bine... Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 24, 2010 Partajează Postat Martie 24, 2010 poti cauta si CNY17 care e tot optocuplor (aplicatii) ar trebui un mic radiator la tranzistor, se va incinge P.S : da, am gresit la exprimare, cunosteam gresit termenul cu toate ca m-am mai uitat prin datasheet-uri de optocuploare dar nu mi-a sarit in ochi greseala Link spre comentariu
adimoscaty Postat Martie 30, 2010 Autor Partajează Postat Martie 30, 2010 Salutare Am facut rost de TL082CN deoarece acesta era singurul optocuplor din magazin.Pentru alte modele trebuia data comanda si veneau abia peste o saptamana.Am decis sa il iau pe acesta si sa vad daca este bun.Daca nu dau comanda de cel indicat. Problema mea este ca denumirile pinilor contin termeni straini pentru mine. . Nu stiu care sunt catodul, anodul , baza, emitorul si colectorul. 1 - Offset null 1 2 - Inverting input 1 3 - Non-inverting input 1 4 - VCC- 5 - Non-inverting input 2 6 - Inverting input 2 7 - Output 2 8 - VCC+ "The TL082, TL082A and TL082B are high speed J–FET input dual operational amplifiers incorporating well matched, high voltage J–FET and bipolar transistors in a monolithic integrated circuit." http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/L/0/8/TL082CN.shtml Multumesc Link spre comentariu
ratza Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Am facut rost de TL082CN deoarece acesta era singurul optocuplor din magazin.Ăla e operaţional, nu e optocuplor. Link spre comentariu
adimoscaty Postat Martie 30, 2010 Autor Partajează Postat Martie 30, 2010 Dau comanda de cel pe care mi l-a indicat lorik199 Multumesc Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 21, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2010 Buna seara.Revin. Am cumparat optocuplorul 4n35 Am facut un cablaj pentru el si pentru tranzistor si la final am observat ca nu merge ( cu siguranta am gresit cablajul)Poate sa imi spuna cineva daca in schema atasata sunt facute bine conexiunile? daca am legat unde trebuie? Link spre comentariu
red93 Postat Aprilie 22, 2010 Partajează Postat Aprilie 22, 2010 Salutare,Nu va merge niciodata pentru ca tranzistorul tau de putere nu se va deschide niciodata (ai legat baza lui la GND). Iti propun o alta solutie in poza. Modificarile sunt minime si ti-am pus si schema de principiu. Rezistenta aia de 1k poate fi schimbata in functie de necesitatile tale. Link spre comentariu
MarioRobert Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 In primul post ai spus ca vrei sa aprinzi neoane, nu se poate ca alea trebuie aprinse cu starter si dureaza putin, nu sunt bune la ce vrei tu.Foloseste ceva cu filament. off: de unde pot lua si eu programul acela? Link spre comentariu
adimoscaty Postat Aprilie 23, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Salutare,Nu va merge niciodata pentru ca tranzistorul tau de putere nu se va deschide niciodata (ai legat baza lui la GND). Iti propun o alta solutie in poza. Modificarile sunt minime si ti-am pus si schema de principiu. Rezistenta aia de 1k poate fi schimbata in functie de necesitatile tale.Mersi pentru explicatie. Voi incerca sa reproduc schema.In primul post ai spus ca vrei sa aprinzi neoane, nu se poate ca alea trebuie aprinse cu starter si dureaza putin, nu sunt bune la ce vrei tu.Foloseste ceva cu filament. off: de unde pot lua si eu programul acela?Eu vreau sa alimentez un invertor de neoane ccfl care vor aprinde neoanele. Cauta vantec nxp-301 . Am o schema dar nu stiu daca e corecta. Daca se pricepe cineva si binevoieste sa arunce o privire la schema atasata.Eu am facut montajul dar fara rezultate...Citez din ce a spus autorul schemei : "Iata o schema de sound-controller pentru invertoarele ce se gasesc pe piata(am incercat cu Recom si Akasa).Din potentiometrul R5 se regleaza sensibilitatea montajului,iar S1(1 contact,doua pozitii)comuta fie normal(neonul aprins permanent),fie prin controller (neonul se va aprinde dupa muzica.....Microfonul este de tip capacitiv(merge orice fel de microfon de calculator),Q1 sa aiba un factor de amplificare peste 300,iar Q3 are nevoie de radiator(2-5 cmp)deoarece el duce curentul invetorului de neon(pe virfuri are valoarea de 1,3-1,5A).Schema este testata de mine pe "magar" si merge bine.Mai simplu de atit nu se poate." Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum