Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator liniar pt 27 MHz

cipi

Postări Recomandate

Cablajul liniarului...[attachment=2]Cablajliniar.jpg[/attachment]Liniarul montat...[attachment=1]liniar5.jpg[/attachment]Varianta finala...[attachment=0]liniar6.jpg[/attachment]Ca si rezultate, trebuie sa recunosc, putin dezamagitoare. In sensul ca eu aveam un Happy Power Meter care arata peste 100W la emisie... Am fost azi la YO6OSC, care are un power-metru adevarat. In mobil, pe masina, alimentat prin SMPS cu 650V in anod nu am reusit sa scot decat 35W cinstiti. Alimentat dintr-un transformator clasic de la retea, cu anodica la 900V scoate 55W, dar nu se poate emite mai mult de 30 sec. continuu deoarece se inroseste anodul. Probabil ar trebui sa fiu multumit cu aceste rezultate, doar ca... alimentat din SMPS zgomotul generat de sursa in comutatie perturba semnificativ receptia.Concluzie: un amplif total nerentabil pentru masina, cei 35W se pot obtine mult mai simplu cu un amplif tranzistorizat, care nu necesita SMPS.Un amplif OK pentru acasa, alimentat clasic dintr-un transformator "baban", eventual cu 2-3 tuburi legate in paralel pentru 100-150W

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipi

4

• Yo4You

2

• Mosu Tuti

2

• soi

1

Top autori în acest subiect

Asa cum este folosit amplificatorul, doar pentru FM, se dovedeste a fi o alegere putin neinspirata a schemei. Schema originala este o varatie a liniarului G2DAF unde tensiunea grilei ecran este obtinuta prindetectia/redresarea semnalului SSB, cu sau fara multiplicare de tensiune, potentialul ecranului urmarindin acest fel variatia anvelopei semnalului. Chiar daca functioneaza, schema nu este economica pentruFM, mai indicat ar fi alimentarea ecranului la o tensiune fixa si marirea negativarii grilei de comanda insensul trecerii tubului in clasa C de functionare.

Link spre comentariu

Este de inteles, un PL504 sau PL500 nu poate oferi o putere prea mare de iesire, cei 35w sunt cam tot ce se poate obtine.

Pentru o putere mai mare foloseste PL509 sau PL519.

In amplificatoarele Zetagi BV131 se utilizeaza EL509 sau EL519 si se poate obtine 100w.

Schema dupa care ai construit amplificatorul se preteaza mai mult la transmisii SSB, poate mai indicat este sa urmezi schema originala de la BV131.

http://sm2yer.dyndns.org/shack/amp_bv131/manual.pdf

Daca nu gasesti PL519, alta varianta este sa utilizezi QQE06/40 insa schema o sa fie ceva total diferit, cu 2 triode legate in push-pull.

Sau eventual sa experimentezi cu GU50 ( o bucata sau 2 in paralel).

http://www.rmitaly.com/download/manuals ... el_100.pdf

Pentru mobil este mult mai indicat sa folosesti amplificatoare tranzistorizate, sunt mai compacte,

iar pentru puteri mai mici de 100w depasesc cu succes tuburile.

Amplificatoarele pe tuburi stralucesc cu adevarat la puteri mari, unde din toate punctele de vedere sunt superioare tranzistoarelor.

Link spre comentariu

Ok, am facut ieri un liniar cu GU50 pentru 27 Mhz, in configuratie cu grilele la masa, astazi vad ce stie sa scoata la iesire. Oricum, pe sarcina fictiva de 50 ohmi se incinge destul de tare bobina filtrului Pi si traseul de masa dintre cele 2 CV ele filtrului Pi. Watt-metrul mi l-a ars pur si simplu, si teoretic ar fi trebuit sa reziste la 100 W, da' era chinezarie.

Link spre comentariu

Am testat astazi liniarul. Nu autooscileaza, functioneaza bine si atacat cu 10W am obtinut 110-120W la o alimentare de 1,2 KV. cand acordul e corect anodul nu se inroseste insa in jurul sau pe peretii tubului apare o lumina (foarte frumoasa de altfel) albastru-violet. Sper ca nu iradiaza chestia aia cumva... :speriat . Pe o sarcina fictiva calumea filtrul pi se incalzeste mult mai putin, dar e totusi cald. Cred ca trebuia sa folosesc sarma de CuAg sau macar cupru cositorit. Eu am pus cupru gol de 1,5 mm. Sunt multumit de aceste rezultate, cu un singur tub 110W mi se pare bun, stiind ca in catalog tubul este cotat la 50W. Acum e clar ca urmatoarea tentativa va fi un liniar cu 4 X GU50 cu grilele la masa, atacate cu vreo 50W ar trebui sa imi dea 1/2 KW... Dar asta se va intampla fix peste o luna. Va multumesc pentru sfaturi si voi incerca sa tin cont de ele.P.S. Oare cat de mult pot ridica tensiunea anodica pentru GU50?

Link spre comentariu

Adevarul despre GU50 este ca doua lampi scot aproximativ 80 si ceva de wati si nici decum cum spun unii autori 150wati etc.Da este adevarat in SSB exista puterea varf care apare la primele silabe rostite acea putere este intradevar de 140-150w la doua GU50 insa daca comutam transceiverul pe FM sau in AM unde avem purtatoare exacta vom vedea ca puterea reala este mica circa 80wati la doua GU50 alimentate la 1000V.Las teoria deoparte si afirm urmatoarea chestie nu merita osteneala sa muncesti sa faci final cu 4 GU50 deoarece capacitatea va fi foarte mare, liniarul nu va mai functiona in benziile de sus 10m sa zicem.O alternativa foarte buna a spus si 2mhj GI7B este un tub excelent si eu am de gand sa imi inlocuiesc aici cele doua lampi GU50 cu un singur GI7B care poti spune ca este chiar un amplificator liniar merge linistit si in VHF acest tub.

Link spre comentariu

Doua GU50 pot "scoate" ~200W, in conexiunea cu grilele la masa si alimentate cu 1200V,pe pozitia key down. In SSB/AM, asa cum subliniaza YO4You, situatia se schimba radical.Pentru FM copierea acestor scheme este o greseala, ele polarizeaza tubul in clasele AB1/AB2sau B cu grilele la masa. Doar pentru FM, cel mai cinstit este trecerea tubului in clasa C.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări