Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator de tensiune cu reactie negativa

Vizitator oana2011

Postări Recomandate

Vad ca ai revenit la configuratia initiala....Da ai ales cateva valori destul de aiurea:In primul rand rezistenta R6 din grila jfetului e muuult prea mica, acolo trebuia sa pui 1Megaohm sau chiar mai mult.Rezistenta Re'' e mult prea mare, trebia ceva de genul 80 - 100 ohmi si poti sa o lasi nedecuplata.La tranzistorul de pe intrare, Rs2 trebuie ceva mai mare, 1k zic euRs1 mai mic in jur de 9k si Rd mai mare 42-46k pentru o amplificare sanatoasa aici. Nu ai nevoie de curent mare prin acest etaj deoarece Jfetul in incarca foarte putin.Legat de amplificare aici trebuie gasit un compromis intre impedatna de iesire si curentul prin Jfet. Daca iti iese o impedanta prea mica, atunci etajul fiind in clasa A va ramane fara curent.Pentru a avea castig 12(fara sarcina, doar incarcat de reactie) trebuie sa alegi R4= 11k daca pui Rs2 1k formula esteAv = 1+R4/Rs2(castigul in bulca inchisa)La fel valorile R5 si Rb1 sunt cam ciudate, Rb1 trebuie sa fie considerabil mai mic ca R5 la aceasta tensiune de alimentare(ceva de genul 22k cu 100k).De asemnea, intrucat incarci iesirea atat de rau, trebuie neapart sa decuplezi si reactia negativa in cc cu un condensator mai mic decat cel de la iesire. Iti postez o schema cu valorile sugerate de mine(nemodificand structura schemei) care se incadreaza in cerintele tale:[attachment=0]Untitled.png[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

19

• cirip

3

• bolek

1

Top autori în acest subiect

Greselile pe care le-ai facut ti le-am explicat mai sus. Daca te referi la asta:

Greseala, rog sa se stearga.

Era adresata moderatorilor deoarece am apasat din greseala pe butonul "Raspunde"
Link spre comentariu
Vizitator oana2011

Am efectuat o parte din calcule:Rezistenta de intrare:Ri=Rb1//(hie+Rx(hfe+1))unde am notat: Rb1=R5//Rb1 Rx=Rs2//R4 iar hie si hfe sunt parametri hibrizi ai tranzistorului bipolaram facut aproximari la relatia Ri:Ri=Rb1//Bf(1/gm+Rs2) unde Bf este beta indice f, parametru de catalog al tranzistorului considerand 1/gm foarte mic, atunci relatia rezistentei de intrare se va restrange laRi=Rb1//(Bf*Rs2) cum Bf este aproximativ 100, iar Rs2 este de ordinul kilo ohmilor, atunci rezistenta Rb1 va fi in paralel cu o rezistenta mai mare, prin urmare cele doua puse in paralel va rezulta rezistenta mai mica. Cum Ri trebuie sa fie mai mare de 10k, atunci Rb1>10k. Relatie respectata de valorile dete e schema mea.Rezistenta de iesire:Ro=Rc1//(Rs2+R4)Am incercat sa calculez si amplificarea, dar nu am reusit.Probabil ca voi lua relatia data de tine, pentru ca eu nu stiu sa o aflu. Sper ca pana acum am facut corect.

Link spre comentariu
Vizitator oana2011

Acum incerc sa calculez psf la tranzistorul bipolar luat separat din schema. Doar ca am o neclaritate. Daca iau tranzistorul bipolar separat, nu mai iau in calcul reacria negativa. In aceasta situatie, cand voi face simularea, schema mea va cuprinde doar rezistentele din baza, emitorul si colectorul tranzistorului, alimentat doar de o sursa de curent continuu. Acum, intrebarea mea este:rezistenta in emitor va fi doar Rs1? Sau iau si rezistenta Rs2? Eu ma gandeam ca aceasta face parte din reactia negativa.

Link spre comentariu

In primul rand, atunci cand calculezi psf, calculezi in curent continuu, deci toti condensatorii pot fi eliminati din schema(se prezinta ca un circuit deschis).Deci se vede clar ca reactia este doar in curent alternativ, si condensatorul C2 care sunteaza Rs1 nu are efect in regim continuu, deci iei in considerare ambele rezistente Rs1+Rs2.Cand calculezi amplificarea in schimb, asta se face la "frecvente medii" unde condensatorii de cuplaj si bypass pot fi considerati scurt-circuit deci atunci nu mai iei in calcul Rs2 deoarece este scurtcircuitata de C2 in regim alternativ. Legat de calculul tau al impedantelor, el este corect(formula cu parametrii hibrizi este echivalenta cu cea data de mine, singura diferenta este ca se foloseste alt model al tranzitorului, foloseste formula care ti-e familiara) doar ca este in bucla deschisa.In bucla inchisa, impedanta de intrare nu se modifica aproape deloc(doar creste mult imp de intrare a tranzistorului si ramane practic R5//Rb1) in schimb impedanta de iesire scade simtitor(cu 1+A).

Link spre comentariu

Pai de ce ai pus rezistenta de sarcina de 50 ohmi sa incarce etajul? In schema, rez de sarcina a primului etaj este rez de 3.3 Meg in paralel cu impedanta de intrare a jfetului(care e foarte mare si se poate neglija).

Link spre comentariu
Vizitator oana2011

Incerc sa calculez Amplificarea pas cu pas..adica intentionez sa calculez amplificcarea in bucla deschisa ca fii produsul dintre amplificarea bipolarului in conexiune emitor comun si cea a tec-j-ului. Dar nu stiiu sa calculez amplificarea tec-j-ului. restul formulelor le cunosc. Am incercat sa fac schema parametrilor hibrizi, am reusit, dar tot nu stiu sa calculez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări