Spitfire Postat Martie 25, 2010 Partajează Postat Martie 25, 2010 LM-ul se incinge numai daca rezistenta terminalelor+cablaj, fire trece de 0,05 ohm. Deci, conexiuni scurte, si eventual un mic radiator de TO220. LM317 is capable of providing extremely good load regulation but a few precautions are needed to obtain maximum performance. The current set resistor connected between the adjustment terminal and the output terminal (usually 240ohm) should be tied directly to the output (case) of the regulator rather than near the load. This eliminates line drops from appearing effectively in series with the reference and degrading regulation. For example, a 15V regulator with 0.05ohm resistance between the regulator and load will have a load regulation due to line resistance of 0.05ohm c IL.Ifthe set resistor is connected near the load the effective line resistance will be 0.05ohm (1 a R2/R1) or in this case, 11.5 times worse. Link spre comentariu
raveru Postat Martie 25, 2010 Autor Partajează Postat Martie 25, 2010 asa am inteles rezistenta e lipita intre picioruse deci aproape .... Link spre comentariu
raveru Postat Martie 27, 2010 Autor Partajează Postat Martie 27, 2010 Uite asa:[attachment=0]LEDuri_12V.GIF[/attachment]Caderea de tensiune pe fiecare R este Vbaterie-3xVled=14.4-3x3.3=4.5VCurentul prin rezistenta e curentul care trece printr-un singur led, ca sunt in serie. Se deduce rezistenta: R=U/I=4.5/0.02=225 OhmiDaca crezi ca datele de intrare sunt altele, recalculezi. De exemplu, daca ledurile sunt de tensiune mai joasa, poti inseria mai multe pe fiecare coloana, cu conditia sa lasi vreo 4-5V de garda.Inca ceva. Cred ca s-a spus de jde mii de ori pe aici. Ledurile NU se alimenteaza in tensiune, ci in curent. Alimentandu-le cu sursa de tensiune, ori nu se aprind, se aprind lesinat sau crapa cel mai slab de inima: sursa sau ledul.hai sa incercam si asa maine cumpar rezistenta de 225 Ohmi 1/4w ajunge bine am inteles?apropo la baterie am cam 16v in relanti deci banuiesc ca pot pune 4 leduri plus rezistenta nu? Link spre comentariu
raveru Postat Martie 29, 2010 Autor Partajează Postat Martie 29, 2010 dupa cateva zile de citit am ajuns la concluzia spusa de cirip trebuie sursa de curent constant nu de putere constanta am un led LED Cree XR-E 7090 Q4 Star, Alb, 215 lm, 90° (http://www.zexstar.com/product_info.php ... ciala.html) care consuma 250mA la lm trebe pusa o rezistenta de 3.5 ohm pana acuma sper ca am priceput rezistenta nu are W ? nu conteaza? nici voltajul de intrare nu conteaza adica na intreb si eu conteaza doar curentul care iese? Link spre comentariu
cirip Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 Mai incerc o data.Datele ledurilor sunt: Vfwd=3.3V la 350mA. Sunt luate din pdful in engleza. Traducerea in romana e incorecta si creeaza confuzii. Asa cum spuneam, Vfwd este o valoare orientativa, utilizata in calcul. NU inseamna ca ledul tre' alimentat cu sursa de tensiune.Aplicand calculul din postul cu schema:R=(V_bat-N*V_led)/I_led=(12-3*3.3)/0.35=6 OhmiP_rez=R*I^2=6*0.35^2=0.7W. Prob ca o rez de 5.6 sau 6.8 Ohmi la 2W e ce iti trebuie pe fiecare ramura, fara LM sau alte artificii. Parerea mea, chiar daca nu sunt de acord cu ea ... Bafta! :)Cirip Link spre comentariu
raveru Postat Martie 29, 2010 Autor Partajează Postat Martie 29, 2010 cu ce anume nu esti de acord? Link spre comentariu
cirip Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 cu ce anume nu esti de acord? Cu parerea mea... Link spre comentariu
raveru Postat Martie 29, 2010 Autor Partajează Postat Martie 29, 2010 problema e ca tensiunea variaza la masina nu e fixaba e 13v ba e 14 ba 15 in functie de turatieasta e ca nu poti pune o rezistenta si gata adica na o sa aibe de suferit ledul presupun ... Link spre comentariu
cirip Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 *Cu cat pui mai putine leduri pe o ramura, cu atat variatia tensiunii masinii se simte mai putin. De aia am zis sa pui 3 diode, nu 4. Cred ca poti calcula singur cum sta treaba, pe baza formulelor postate deja.*Daca ai 15V pe baterie, cred ca trebuie revizuit releul regulator. Din cate stiu eu tens maxima e 14.4, dar poate ma insel. Nu sunt electrician auto.*Sa presupunem ca ai 15V. Un calcul banal arata ca la 3 leduri si rez de 6.8 Ohmi, curentul maxim ar fi (15-9.9)/6.8=0.75A, ceea ce se incadreaza in specificatiile ledurilor.*Desigur, alegerea iti apartine. Eu am incercat sa iti propun varianta pe care o consider eu cea mai ieftina si fiabila. Intr-adevar, cu LM317 vei avea curent constant, dar calculeaza puterea disipata pe LM. Nu cred ca scapi fara radiator. Si ce faci? Pui cate un LM pe fiecare ramura?Acuma, pe cinstitelea, ar mai fi o solutie pe care am incercat-o eu ptr zburatoarele mele. Poti face o sursa in comutatie care ridica tensiunea si stabilizeaza curentul. In felul asta pui toate ledurile in serie si ai scapat de balamuc. Am facut doar montajul in aer ptr 10 leduri galbene alimentate toate in serie la o tensiune variabila intre 5 si 13V. Si e adevarat ca erau leduri doar de 20mA, dar nu te impiedica nimeni sa pui transistor/ferita mai mare. Link spre comentariu
raveru Postat Aprilie 4, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2010 am incercat si cu lm cu un radiator mic pe el si merge brici am incercat si varianta cu rezistente si aia merge brici dar nu constant se simte variatia deci lm ramane multumesc de ajutor topicul se poate inchide Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 OK, LM sa fie. Felicitari!Te rog, de curiozitate, sa postezi cate leduri ai pus in serie, ce valoare de rezistenta ai pus si intre ce valori ai variat tensiunea cand s-a observat diferenta.Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum