Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema filtru activ low pass, putin ajutor

vlasin_alin

Postări Recomandate

U1A si U2B sint amplificatoare inversoare cu amplificare unitara si cu caracteristica liniara si sint utilizate ca adaptoare de impedanta.U1B si U2A sint amplificatoare inversoare a caror amplificare e dictata de raportul R6/R5, respectiv R9/R8. Dupa cum se vede, C2 este in paralel cu R6 si C4 in paralel cu R9. Reactanta capacitiva a lui C2 si C4 depinde de frecventa Xc=1/(2 x PI x f x C) si valoare in ohmi a grupului R6C2 (respectiv R9C4) va scadea odata cu cresterea frecventei, deci scade si amplificarea. Joaca-te cu C2 si C4, asa cum am precizat mai sus, pina iti place cum suna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlasin_alin

13

• remus68

10

• vlad_2770

8

• srdjan

2

Top autori în acest subiect

U1A si U2B sint amplificatoare inversoare cu amplificare unitara si cu caracteristica liniara si sint utilizate ca adaptoare de impedanta.U1B si U2A sint amplificatoare inversoare a caror amplificare e dictata de raportul R6/R5, respectiv R9/R8. Dupa cum se vede, C2 este in paralel cu R6 si C4 in paralel cu R9. Reactanta capacitiva a lui C2 si C4 depinde de frecventa Xc=1/(2 x PI x f x C) si valoare in ohmi a grupului R6C2 (respectiv R9C4) va scadea odata cu cresterea frecventei, deci scade si amplificarea. Joaca-te cu C2 si C4, asa cum am precizat mai sus, pina iti place cum suna.

o sa incerc sa pun doua cond de 10n, poate chiar mai mici pana ma multumeste. o sa revin cu informatii pe urma.
Link spre comentariu

Degeaba schimbi valoarea condensatorului si o pui de 10nF! Ceva nu-i ok in schema ta! Nu se poate ca tu cu potentiometrul in capatul din stinga sa obtii aceleasi valori ca si cind potentiometrul este la capatul din dreapta. Vezi daca nu ai legat gresit potentiometrul! Pina nu obtii o atenuare mai mare cind esti cu potentiometrul la un capat inseamna ca montajul nu merge OK. Normal cind umblii la potentiometru ci ai sa zicem smenal de 150Hz tu trebuie sa vezi ca atenuarea creste sau scade daca invarti potentiometrul de la stinga la dreapta. Fa niste poze cu faza si cu spatele montajului poate reusim sa vedem unde este hiba.

Link spre comentariu

Degeaba schimbi valoarea condensatorului

:rade: Dimpotriva! Acolo e cheia solutiei! Reciteste ce am scris eu mai sus in legatura cu bucla de reactie a OPAMP in configuratie inversor si rolul condensatorilor montati in paralel cu rezistorul din bucla de reactie negativa.Ia o foaie de hirtie si calculeaza reactanta capacitiva a condensatorului la diferite frecvente, apoi calculeaza amplificarea OPAMP la acele frecvente. Vei vedea rezultatul!
Link spre comentariu

remus68 omul a pus o intrebare pe 23 martie. Eu intimplator pe 1 aprilie am vazut mesajul lui si am scris:

Daca vrei sa iti redea subwooferul pina la 300Hz in schimba valoarea condensatorilor C2 si C4. In schmea ei sunt de 100nF pune de 50nF si asa ajungi in jur de 318Hz.

Deci eu am fost primul care i-am spus ca miscorarea valorii condensatorului (DACA TOTUL ESTE OK) ii rezolva problema. Deci pina pe 1 aprilie nu s-a mai gasit nimeni sa ii dea un sfat apoi tu imi spui sa citesc mai sus cind eu deja i-am spus solutia.

Apoi i-am zis sa faca unele teste si ai vazut ca el a spus ca desi potentiometrul este maxim stinga sau maxim dreapta pe voltmeru citeste aceleasi valori. De aceea i-am sugerat sa nu mai umble sa schimbe valoarea acelor condensatori care la inceput erau de 100nF si apoi a incercat cu 47nF cit timp invirtirea spre capatul din dreapta sau capatul din stinga al potentiometrului nu are nici un efect pe volmetru (si nu la ureche unde se mai poate pacali). Degeaba umbla el la valoarea condensatorului cind in montaj este o hiba. Acel potentiometru de 20k face parte din bucla de reactie si 20k ori 0 ohmi (in serie cu un 10k si ce mai este pe acolo) cind cealata valoare a resitentei din bucla de reactie este 100K parca nu poate fi trecuta cu vederea. De aceea i-am spus sa puna poze sa vedem poate gasim hiba. Daca omul apus in loc de 100nF 47nF si nu este nici o diferenta tu continui sa spui ca daca micsoreaza valoarea condesatorului va rezolva problema? Tu singur ai scris niste formule, pune 1nF cit ai zis tu si vezi ce fel de filtru ajunge ( iti zic eu ajunge la aproape 16KHz :ras: ). Cind este o hiba trebuie descoperita si nu aplicata teoria care spune ca si 50nF rezolva problema lui. Dar na unii arunca formule si nu pun mana sa calculeze ca poate isi dau seama de ce sfaturi dau si se mai abtin.

Link spre comentariu
Deci eu am fost primul care i-am spus ca miscorarea valorii condensatorului...

:aplauze Felicitari!

tu continui sa spui ca daca micsoreaza valoarea condesatorului va rezolva problema?

:da Da!

Daca omul apus in loc de 100nF 47nF si nu este nici o diferenta...

Conteaza ce aude el si rezultatul care doreste sa-l obtina la audierea semnalului trecut prin filtru.

Degeaba umbla el la valoarea condensatorului

Nu e adevarat! Micsorind condensatorul, va face ca filtrul sa lase sa treaca frecvente din ce in ce mai mari. Potentiometrul regleaza doar nivelul (amplitudinea semnalului), NU si frecventa. Acesta Nu e un filtru caruia i se poate regla frecventa! Ea e fixata de valoarea celor doi condensatori.

Vlasin_alin - verifica, te rog, ca atunci cind actionezi potentiometrul, amindoua sectiunile sa-si modifice valoarea in acelasi sens, adica amindoua sectiunile isi maresc sau micsoreaza valoarea, simultan. Aceasta poate fi cauza ce face sa ai aceeasi amplitudine de semnal cu potentiometrul la maxim si la minim.

In ceea ce priveste "frecventa", vei face sa auzi mai multe medii-joase, micsorind valoarea celor doi condensatori specificati mai sus.

Link spre comentariu

Deci bine am banuit ca tu doar ai scris niste formule si nu stii sa le folosesti.

Tu in continuare mizezi pe mama natura in rezolvarea problemei cind formulele iti spun altceva.

vlasin_alin ca sa poti depana mai usor schema, scoate "pacatosul" ala de potentiometru de la intrarea fiecarui AO si pune un fir in loc (strap ) si fa niste masuratori. Apoi in locul firului pune o rezistenta de 20k si la fel fa masuratori. Tu ai potentiometru dublu sau ai pus doua potentiometre separat (cite unul pe fiecare AO)? Oricum prima data scoate si pune un fir si apoi o rezistenta de 20k.

Link spre comentariu

analiza dupa ureche e sfanta... adica trebuie sa-i placa ce se aude. un bass la 300hz nu cred ca o sa-i placa.

atenuarea frecventelor dincolo de frecventa critica se face cu -20dB/decada.

daca a folosit voltmetru digital e normal sa-i arate bazaconii la frecvente mici. ele sunt facute sa lucreze decent de la 50Hz in sus...

cu bold am corectat o prostioara :)

mai bine taceam :jytuiyu n-am vazut ca are 2 pagini topicu.

Link spre comentariu

am pus doua cond de 18nF si am legat bine potentiometrul , ca urmare a inceput sa sune bine. am incercat si cu cond de 10nF, raspunsul era aproape liniar intre 25-150hz, insa parca aveam prea multa voce si am hotarat sa pun de 18nF. acuma am aprox 6v la 25hz, 6v la 50hz, 5v la 70hz, 4v la 100hz. e un compromis placut pt urechea mea. multumesc pt ajutor. o sa incerc sa mai scad putin gain-ul la 20-25 hz(o sa reduc putin R4 si R7 dupa cum scrie in schema), ca sa nu am asa mult sub-bass, in rest e excelent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări