Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Integrat mai puternic decât tda 7294

Mereanu

Postări Recomandate

Cum tda 7294 nu scoate mai mult de 30 de w nedistorsionaţi,deşi se spune că ar fi capabil să dezvolte o putere de 100 w,ei bine.aş dori să aflu dacă există alt integrat mai puternic,însă tot de genul low cost.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mereanu

13

• radusa

8

• hpavictor

3

• zal

2

Top autori în acest subiect

Până la urmă,am hotarât să achiziţionez un tda 7293. Din experienţa dvs.spuneţi-mi vă rog,care ar fi tensiunea in cc la care integratul lucrează în siguranţă,fără a se defecta. Umblă zvonul că unele scheme ale integratului,ar fi gresite. Aşadar, care este schema "oficială" a integratului?

Link spre comentariu

Intotdeauna datasheet-ul este cel mai relevant.+/- 30V pt 4 ohm si +/- 40V pt 8 ohm, pt a pastra distorsiunile sub 0.1%, el mergand insa pana la 50V "safe" sau 60V maxim.Atasez datasheet si un articol din revista elektor care este interesant.Fisierul rar este impartit in doua.

Link spre comentariu

M-am uitat un pic pe datasheet si am vazut ca este amplif clasa D, deci cam pt sonorizari. Ba mai mult puterea data de 1x420W sau 2x210W este cu 10% distorsiuni. Pt 0.5% dist, puterea scade la 160W. Un IC excelent pt sonorizari. Am incercat sa gasesc repede si un pret, dar fara succes.Parerea mea este ca si in ceea ce priveste amplificatoarele, ca si oricare alt montaj, trebuie sa stii exact ce vrei sa obtii, unde vrei sa il folosesti, cati banii ai de dat, etc, si in functie de asta iti alegi proiectul.O seara buna.

Link spre comentariu

Pe diyaudio sunt câteva topicuri interesante, cu destule realizări practice, montaje, etc. inclusiv comparații cu alte clase de amplifuri. Cocluziile ar fi că majoritatea se descurcă excelent pentru sonorizări sau redarea de frecvențe joase (amplifuri de sub foarte faine) însă unele au rezultate foarte bune și în full range - TDA8920 de exemplu.

Treaba cu puterea e adevărată, însă 330W/8Ω/THD 0.5% - Mono BTL zic că e un rezultat impresionant pentru un integrat (TDA8954 - pag. 22).

La digikey, astfel de integrate costă cam 8$/buc. Însă mai sunt și alte componente care costă destul de mult: niște bobine de calitate pe ieșire, condensatorii și mai ales cablajul, care nu cred că poate fi obținut la calitate acceptabilă prin metode casnice, fiind vorba de dublu placat, trasee mici și înghesuite, SMD (poate foto să iasă ceva...); ar mai fi și răcirea, care trebuie bine gândită (suprafața integratului fiind mică, transferul termic ar trebui să fie cât mai bun)

Link spre comentariu

Spune-mi te rog, sti limba engleza? Pt ca in cele doua documente care le-am pus in atasament sunt toate informatiile de care ai nevoie. Deci ori nu sti engleza, ori lenea este atat de mare ca nici nu ai stat sa le citesti de la cap la coada. Asa nu o sa inveti nimic. Si nu o lua ca pe un repros, in definitiv faci cum vrei, dar este pacat, daca chiar vrei sa mai inveti cate ceva despre electronica. Daca vrei, DOAR, sa iei niste piese care sa le plantezi pe un cablaj, si sa faci un amplif (sau orice altceva), atunci ramai la kiturile care sunt de cumparat, dar sa nu te consideri niciodata un electronist.Si ca sa nu spui ca sunt suparat pe tine, de data asta citesc eu, si iti transmit concluziile.Pt puterea cea mai mare folosesti varianta cu Tz suplimentare si doua alimentari, +/-25V si +/-50V.Daca e prea complicata, folosesti doua TDA7293 in punte. Atentie la radiator ca trebuie sa fie f mare.In toate cazurile nu neglija etajul de alimentare care trebuie sa fie dimensionat corect.Si la aplicatia pe care o alegi, depinde f mult ce sarcina vei folosi, 2ohm, 4ohm, 8ohm sau 16ohm.De fapt cu boxele ar cam trebui sa incepi, avand in vedere ca sunt mult mai scump de realizat, decat amplificatorul.Si daca ai nevoie de putere asa mare, pt petreceri sau mai stiu eu ce altceva (pt casa sunt suficienti 50W), nu intaleg de ce nu te orientezi asupra unei scheme simple pe Tz, care sa-ti satisfaca nevoile.Stima

Link spre comentariu

Si daca ai nevoie de putere asa mare, pt petreceri sau mai stiu eu ce altceva (pt casa sunt suficienti 50W), nu intaleg de ce nu te orientezi asupra unei scheme simple pe Tz, care sa-ti satisfaca nevoile.

Nu se gasesc tranzistori originali,iar tranzistorii din comert lasa de dorit.Nu stiu,ceva imi spune ca si tda-urile astea sunt contrafacute si ca mai mult de 25 de w "pe bune" n-o sa scot din ele. :jytuiyu In alta ordine de idei: Am trei transformatoare: unul de 2x 20,care, dupa redresare imi da o tensiune continua de 56 de volti.Altul de 2x 32,care dupa redresare imi da 86 de volti,si inca unul de 2x40 de volti care dupa redresare imi da o tensiune de 106 volti.Care dintre cele trei trafuri credeti ca ar fi bine sa-l folosesc?In realitate s-ar putea sa nu fie niciunul bun,iar integratul,ori sa nu se auda deloc ,ori sa nu-mi permita sa bag mai mult de 15 volti in el.Nu stiu,sunt foarte sceptic.Oricum,voi prezenta rezultatele si concluziile pe forum.
Link spre comentariu

1. La traf nu conteaza numai tensiunea, ci si puterea lui si diametrul bobinajului. Din poza pusa nu pot sa-mi dau seama de puterea fiecaruia.

2. Daca trafo sunt cu 2*n volti le vei folosi pt alimentare diferentiala, asa cum de altfel este necesar pt amplif. Deci dupa redresare vei avea a: +0- 28Vcc, b: +0- 43Vcc, c: +0- 53Vcc.

DACA puterea corespunde, trafo a il poti folosi la TDA7293 pt 4ohm, trafo b la TDA7293 pt 8ohm, trafo c la final pe TZ.

Preferabil intotdeauna e sa folosesti un trafo toroidal pt pierderile mai mici care le are. Dar cele doua toroidale care le vad in poza, mi se par cam mici, sau poate e numai o impresie din cauza rezolutiei pozei. Nu scrie nimic pe ele, ca putere (W sau VA).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări