Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lm317 2n3055

rares_mihai

Postări Recomandate

care ma poate ajuta cu o schema cu un lm317 si un 2n3055 care sa duca pana la 3a sau chiar mai mult. Si daca ati fi si incercat o voi ar fi excelent una despre care stiti cum lucreazaMULTUMESC ANTICIPAT

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rares_mihai

7

• miron1947

5

• The Stressmaker

4

• Dr.L

4

da dar problema este ca am nevoie urgenta de aceasta sursa sinu sunt dintr un oras mare asa ca o comanda imi va veni cam intr o saptamana si am la dipozitie numai 2nuri si lm317

Link spre comentariu

Da,exista niste probleme cu anumite fisiere :jytuiyu Dar totusi,de ce nu ai postat in continuarea topicului aluia? Gandeste-te ca cel care a scris despre sursa poate primeste notificari cand se scrie acolo...Pe cand cu un topic nou,sansa aia nu existaSa stii,daca postezi intr-un topic vechi,el tot ajunge pe prima pagina...Dar na,de ce sa fie toata informatia intr-un topic,cand poate fi in 2,3... fara numar

Link spre comentariu

Buna ziua. Asta-i cel mai simplu si cel mai sigur. Tranzistorii de putere in pui 2N3055 si amplificatorul de eroare BD. Iti trebuie un radiator de cam 10 x 12 cmp. Daca pui mai multi 2N - uri trebuiesc imperecheate si simetrizate cu R = 0,1 -:- 0,47 Ohm. Merge din prima. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Buna ziua. Asta-i cel mai simplu si cel mai sigur. Tranzistorii de putere in pui 2N3055 si amplificatorul de eroare BD. Iti trebuie un radiator de cam 10 x 12 cmp. Daca pui mai multi 2N - uri trebuiesc imperecheate si simetrizate cu R = 0,1 -:- 0,47 Ohm. Merge din prima. Mosu Tuti.

Si eu am aceeasi problema;doresc sa construiesc un redresor pt incarcarea unor acumulatori de diferite capacitati si vreau sa stiu daca se poate inlocui2N3055 cu irf 640 si care este schema de conectare.Imi cer scuze dar pe vremea mea 99% din tranzistori erau pe germaniu,asa ca.... :cry:
Link spre comentariu

Daca doresti sa obtii curenti mai mari la iesire (3-10A) te sfatuiesc sa folosesti schema din comutatie pentru LM317 .Eu am folosit cu succes de mai multe ori schema urmatoare .

Posted Image

Link spre comentariu

Am cerut o schema cu mosfet din cauza curentului mare pe care-l suporta acest tip de tranzistor(chiar si fara radiator).Alta cauza ar fi ca sunt in posesia a 5 buc LM317L care nu suporta decat max.0,1A.Si ca sa raspund pt. toata lumea;1 acu Pb-acid 55Ah,1acu Pb-gel 1,3Ah,2 acu Ni-Cd 1Ah.Ideea este sa fac un redresor [universal] cu indicator de curent,cu ajutorul caruia sa incarc(evident pe fiecare in parte )acumulatorii enumerati.Practic alimentatorul trebuie sa debiteze max.5,5A;din aceasta cauza am mentionat irf640(detin si din astia vreo 4 buc.)

Link spre comentariu

Ma simt obligat sa mai intervin odata pt a atrage atentia asupra unor aspecte ca:1. Metoda de incarcare pt Pb-acid este asemanatoare cu cea pt Pb-gel dar total diferita pt Ni-Cd.2.Este corect ca de regula mosfet-urile suporta curenti mult mai mari decat bipolarii, dar in calculul care trebuie facut cam la orice aparat care foloseste tranzistori de putere in etaje finale, se tine cont de puterea disipata de catre Tz, care cum stim este P=UxI. Deci un tz poate avea 50A si 100V dar asta nu inseamna ca va putea disipa 5000W. Daca avem spre exemplu un tz regulator care trebuie sa suporte 5A si pe el avem o cadere de tensiune de 10V, acel tz va trebui sa aiba, teoretic, 50W. Spun teoretic, deoarece putere disipata data in catalog este pt temperatura jonctiunii de 25*C, temperatura care nu se poate mentine indiferent de metoda de racire. In practica puterea disipata (de catalog) de tz-ul ales trebuie sa fie intre 2-4 ori mai mare decat puterea de care avem noi nevoie. Singura situatie unde putem aplica un coeficient de numai 1-1.5 ori este comutatia, unde tz lucreaza ca un comutator ON-OFF si atunci caderea de tensiune de pe el este mica (la mosfet mai mica decat la bipolar). Si inca un amanunt care poate nu toata lumea il stie si de aceea as vrea sa-l reamintesc este ca inlocuirea bipolarilor cu fet-uri intr-o schema presupune de regula si adaptarea unor polarizari, deoarece bipolarul se comanda in curent pe cand fet-ul se comanda in tensiune.Va doresc o noapte minunata

Link spre comentariu

IRF640 suporta curenti mari dar numai in starea ON, cand este 'saturat'. Daca lucrezi cu el in regiunea liniara atunci tranzistorul disipa ca oricare altul si trebuie sa fii atent la puterea disipata.

Link spre comentariu

Multumesc pt. precizari,dar totusi,puteti sa[adaptati ]schema cu LM317L pt. irf640?

Asa cum am precizat,electronica am facut-o din pasiune,insa trebuie sa recunosc ca nu am avut atat timp cat as fi dorit.Adaptarea unei componente(de alt tip in acest caz) recunosc ca ma depaseste,motiv pt. care am cerut sprijin.

Inchei prin a ura tuturor

SARBATORI FERICITE!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări