Vizitator Arhivarul Postat Mai 7, 2010 Partajează Postat Mai 7, 2010 In primul rind multumesc de informatii. Stiam cite ceva despre brumul ce apare la frecventele joase (rumble) dar nu constientizam suficient....pina ce aseara am pus un Manfred Mann, stantat in Anglia.Avusesem ocazia sa-l ascult si pe alte pick-up-uri mult mai bune decit al meu si stiam cum AR TREBUI sa se auda. Ei bine, a fost jalnic. Asa cum scriam si mai sus, am de vreo 5 ani un amplituner Kenwood KRF V4080 la a carui alegere singurul criteriu a fost prezenta intrarii pentru doza magnetica. Proasta alegere. Pe linga faptul ca la vremea respectiva a costa o caruta de bani am fost crunt dezamagit de calitatea preamplificatorului incorporat in el. Asta m-a determinat sa caut un preamplificator dedicat. Doza magnetica, in etate de 35 ani, o Shure, la care am fost nevoit sa renunt din lipsa de ace, am inlocuit-o cu o Tesla Mf-104. Totodata revin asupra pick-up-ului nu este un Supraphon asa cum am scris initial ci un Tesla GS-431, destul de subtire, nu stiu cum s-ar putea implementa un preamplif. in el. Daca, conform celor postate de Purple, CA640P taie orice sunet nedorit coroborat cu un factor de amplificare suficient de mare cred ca am sa fac un efort sa-l iau...in timp.Inca odata multumesc de informatii, o zi buna. Link spre comentariu
Purple Postat Mai 7, 2010 Partajează Postat Mai 7, 2010 Acuma stiind ce pick-up ai iti spun ca sa cumperi altul. Ca sa ai auditii cat de cat ...audibile...sa cumperi altul. Link spre comentariu
baza Postat Mai 7, 2010 Partajează Postat Mai 7, 2010 Pt. dl miron1947: se masoara coeficientul de distorsiuni la 1khz.Nu are absolut nici o importanta ce castig are amplificatorul-filtru ( oricum in schema de aplicatie de la NI castigul e supraunitar chiar si la 1 khz fiindca pe langa corectie mai trebuie si amplificare ) . S-au testat mai multe operationale in aceeasi configuratie si s-a masurat comparativ coeficientul de distorsiuni introduse de AO la o anumita frecventa.E un test extraordinar de concludent intrucat in JF ( sub 20khz ) distorsiunile proprii AO-ului sunt cele suparatoare ( corectia RIAA e data de filtrul RC extern AO-ului si nu de AO in sine ). Daca exista o abatere de la caracteristica RIAA, atunci trebuie modificat filtrul RC si nu AO.Daca va uitati pe schema de aplicatie veti vedea ce tolerante mici au rezistoarele si capacitoarele ( semn ca s-a dorit sa se obtina o corectie cat mai aproape de teorie ).Din punctul meu de vedere schema de aplicatie cu acest circuit integrat este dedicata aplicatiilor de inalta fidelitate si dupa parerea mea e cel mai reusit CI produs pana acum cu acest scop.toate cele bune,baza Link spre comentariu
blue Postat Mai 7, 2010 Partajează Postat Mai 7, 2010 Eu va propun sa incercati corectoare RIAA cu tuburi, dinamica incredibila si un sunet pe masura ! Link spre comentariu
baza Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 La cele cu tuburi veti avea probleme extraordinar de mari in ceea ce priveste ecranarea si microfonia ( data de vibratiile electrozilor tuburilor ) cat si de imperechere.In ceea ce priveste performantele electrice ganditi-va numai la etajul de intrare cu tuburi, la care ar trebui sa folositi de exemplu pentru un CMRR cat mai mare un etaj diferential cu 2 triode sau 2 pentode care sa fie identice dpdv al parametrilor. E aproape imposibil de conceput ca triodele dvs. sa aiba aceeasi panta, aceeasi impedanta de intrare si de iesire, aceeasi capacitate intre electrozi.Un preamplificator bine construit cu CI e net superior din acest punct de vedere unuia cu tuburi, chiar si de clasa superioara ( pret peste 10k$ ) datorita principiului de constructie a diferentialului ( ambele tranzistoare pe acelasi cip, cu aceleasi dimensiuni fizice, construite in aceeasi tehnologie, cu aceeasi variatie a parametrilor cu temperatura, deci imperecheate ). Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 O schema cu reale calitati in ceea ce priveate raportul semnal/zgomot este cea din QUAD34. Este realizata in doua variante - pentru doze MM (moving magnet) sau MC (moving coil). Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 O schema cu reale calitati in ceea ce priveate raportul semnal/zgomotEste mai dificil de realizat aceasta schema pentru a obtine rezultate performanate, deoarece, pe langa sortatrea componentelor cu zgomot cat mai mic, este necesara si imperecherea tranzistoarelor, in functie de beta, la operationale, aceasta sortare nu este necesara. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 pe langa sortatrea componentelor cu zgomot cat mai mic, este necesara si imperecherea tranzistoarelorPerfect adevarat! Dar in ziua de azi tranzistoarele (recomand 2SA/SB respectiv 2SC/SD cu terminatia literala BL), operationalele si rezistentele cu zgomot mic (metal film) se gasesc usor si la preturi mai mult decit accesibile iar cel mai banal multimetru digital are un betametru (chiar daca nu au precizie deosebita, dar la imperecherea unui PNP cu un NPN functioneaza perfect). Daca se lucreaza cu amplificare mai mica a preamplificatorului de doza (se pot mari rezistentele din emitoarele tranzistorilor sau micsora cea din bucla de reactie negativa a OP) se va obtine un raport semnal zgomot mai bun, iar daca in acest caz este nevoie de semnal mai puternic la iesire se va opta pentru utilizarea unui OP in configuratie inversor, cu amplificare moderata (maxim 3...4) montat la iesirea preamplificatorului. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Sortarea presupune mai multe tranzistoare din care se aleg cele cu caracteristicile cele mai apropiate, zgomot si amplificare, la operationale se pot obtine amplificari identice din reactia negativa, deci mai simplu de realizat, daca au componente(R si C) cu aceleasi valori pe reactie. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Pai si cel de la Quad34 are operational in lantul de amplificare, numai ca intrarea este "imbunatatita" cu cele doua tranzistoare montate in paralel in alternativ si in serie in Vcc. Aceasta configuratie a etajului de intrare permite cresterea raportului semnal zgomot cu radical din n, unde n este numarul de etaje de amplificare montate in paralel (in acest caz sint doua tranzistoare, deci va fi un raport semnal/zgomot mai bun de 1,4 ori (radical din doi). Componentele RC in bucla de reactie negativa sint absolut necesare in acest caz - ele realizeaza corectia RIAA. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Aceasta configuratie a etajului de intrare permite cresterea raportului semnal zgomotDoar daca pot fi sortate si dupa zgomot, pentru aceasta trebuie osciloscop si/sau milivoltmetru si un montaj de test. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Pentru testarea zgomotului tranzistoarelor, este perfect montajul postat de Spitfire aici viewtopic.php?f=35&t=59050&p=519559#p519559 Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 este perfectDaca este "masurat" cu urechea, nu este perfect, urechea oboseste destul de repede si perceptia ei difera. Link spre comentariu
nekkerman Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Pentru GS-431 pe care nu ma indur sa-l abandonez, incerc schema din imagine. Pareri, sugestii? Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 NE5532 este un operational silentios. La iesire poti inseria pe linia de semnal cite un condensator de 4,7...10uF, urmat de o rezistenta de 10...22K montata intre linia de semnal si masa. Semnalul de iesire se culege la bornele rezistentei.Monteaza doua condensatoare de 100nF intre pinii de alimentare si masa, cit mai aproape de integrat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum