Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor modificare amplif

UNIX

Postări Recomandate

Doamne, cateodata nici nu mai inteleg de ce ma mai chinui sa mai explic cate ceva pe aici ca oricum e la pereti, acum ii inteleg pe saracii mei profesori cand ne spuneau asta....De unde si pana unde ai tras dumneata concluzia ca eu ma cred mai destept decat inginerii de la Studer? Nu am nimic cu ei si nici cu schema respectiva este ok asa cum e, ceea ce ma deranjeaza sunt concluziile si informatiile total eronate pe care le prezitinti dumneata pe aici in necunostiinta de cauza. Conculziile pe care le-ai scris mai sus sa nu-mi spui ca ti le-au comunicat chair cei de la Studer.Oricum nu inginerii de la Studer au inventat schema aia, e foarte veche clasica simpla si proasta si asta e, ei doar au preluato si implementat-o in produsul lor. Asta e adevaraul, nu e performanta, acum ca face parte dintr-un studer nu o sa schimbe in veci acest lucru.

Am lasat intentionat partea de jos a scanarii sa VEZI ca este un concept 1992. In ce priveste Studer, chiar am fost acolo in Elvetia cand am cumparat aparatura si am cadou un ceas de mana si o umbrela pe care scrie Studer de la ei. Prin felul de comportament mi-ai amintit de un amic, tot electronist ce era savantul planetei si nu accepta sa fie contrazis. Era singurul detinator al adevarului suprem. Era foarte suparat pe toata lumea pentru ca din invidie nu i se recunosteau meritele (numai de el stiute). Familia a ignorat gravele lui probleme psihice si intr-o dimineata a fost gasit spanzurat.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

19

• scormonel

15

• UNIX

14

• sk24bpo

9

Top autori în acest subiect

Fratioare nu o sa se spanzure nimeni sper , :speriat , eu v-am zis, am un amplificator pe care pot sa incerc orice magarie, dupa mine nu conteaza care aveti dreptate, ci sa imbunatatim un amplif atat cat putem noi. E distractie zic eu, nu un teren de lupta. Am inlocuit tranzistorii vechi din vas cu 2N5551 si 2N5401 ca-i arsesem, la fel si tranzistorul din bias si am refacut reglajele. N-am avut timp ieri sa montez si oglinda de curent dar am sesizat ceva . Cu tranzistorii astia a disparut suieratura vocilor si sunetul acum parca e pe mai multe niveluri in adancime. E ciudat ca parca nu se mai aud boxele, parca cantaretii plutesc in aer si de acolo canta. Ai senzatia ca boxele nu mai au legatura cu muzica. Si inaltele sunt mai fine si se aud detalii pe care nu le stiam.

Link spre comentariu

Doamne, cateodata nici nu mai inteleg de ce ma mai chinui sa mai explic cate ceva pe aici ca oricum e la pereti, acum ii inteleg pe saracii mei profesori cand ne spuneau asta....De unde si pana unde ai tras dumneata concluzia ca eu ma cred mai destept decat inginerii de la Studer? Nu am nimic cu ei si nici cu schema respectiva este ok asa cum e, ceea ce ma deranjeaza sunt concluziile si informatiile total eronate pe care le prezitinti dumneata pe aici in necunostiinta de cauza. Conculziile pe care le-ai scris mai sus sa nu-mi spui ca ti le-au comunicat chair cei de la Studer.Oricum nu inginerii de la Studer au inventat schema aia, e foarte veche clasica simpla si proasta si asta e, ei doar au preluato si implementat-o in produsul lor. Asta e adevaraul, nu e performanta, acum ca face parte dintr-un studer nu o sa schimbe in veci acest lucru.

Am lasat intentionat partea de jos a scanarii sa VEZI ca este un concept 1992. In ce priveste Studer, chiar am fost acolo in Elvetia cand am cumparat aparatura si am cadou un ceas de mana si o umbrela pe care scrie Studer de la ei. Prin felul de comportament mi-ai amintit de un amic, tot electronist ce era savantul planetei si nu accepta sa fie contrazis. Era singurul detinator al adevarului suprem. Era foarte suparat pe toata lumea pentru ca din invidie nu i se recunosteau meritele (numai de el stiute). Familia a ignorat gravele lui probleme psihice si intr-o dimineata a fost gasit spanzurat.
Stai linistit ca Emy e foarte sigur pe cunostintele lui temeinice de electronica !Nu numai ca nu se sinucide cand intalneste oameni care nu inteleg nimic despre teoria amplificatoarelor , VAS, compensari ,asa ca tine , ba dimpotriva incearca sa le deschida ochii ca ei sunt cei care gresesc total .Ca sa revin si eu am postat acum ceva (cred ca acum 2 sau 3 ani ) vreme tot acelasi adevar pentru cineva la fel de nestiutor ca tine : "Slew-rateul depinde de TOPOLOGIE nu de un tranzistor sau capacitatea lui parazita per se. Se pot obtine slew-rateuri mari si compensari bune in aceeasi timp, trebuie doar sa stii cum!" Bine eu spuneam acolo ca slew rate depinde doar de schema si implementare si tot asa era unul tare in gura care tipa ca nu a si nu ! Dar daca ai sa-l citesti pe Pease de la National semiconductor o sa ai un soc .E chiar asa cum zice Emy si cum zic si eu .Dupa ce am studiat si realizat zeci de amplificatoare ce zice Emy aici e purul adevar :"O schema ingrijita este intotdeauna compensata, pentru ca nu stii ce se leaga la iesire. Da exista si scheme in aceasta topologie cu mosfet in etajul vas care au amplificari in bucla deschisa mici, de ordinul 60 db si capacitatea g-d de ordinul 10-20pf si nu au nevoie de compensare, dar o capacitate de cativa picofarazi sa fi sigur ca nu il compenseaza! In cazul de fata nici nu mai zic, oscilatii pe paine se numeste fara acei condensatori.".Nu vreau sa polemizez mai mult cu tine , deoarece nu e acesta rostul forumului .Vorbind cu Emy despre amplificatoare cu tuburi/ tranzistoare si multe alte fineturi m-am convins ca baiatul stie ce zice (( si de obicei nu greseste asa cum faci tu ) inclusiv amplificatoarele construite de el ).Ca o incheiere : nu am nimic cu tine , nu vreau sa te atac , dar as fi mai retinut in locul tau , sa afisez asemenea lacune . Un pic de autocenzura nu strica nimanui , daca intelegi ce spun .
Link spre comentariu

icon_hang Nu mai are rost sa continuam, eu am fost binevoitor si rabdarea mea s-a terminat. De aici inainte o sa raspund doar on-topic, adica legat de modificare schemei lui UNIX.@danzup, multumesc pentru suport, dar nu o sa reusesti sa schimbi ideile preconcepute ale omului.
Link spre comentariu

[Nu vreau sa polemizez mai mult cu tine , deoarece nu e acesta rostul forumului .Vorbind cu Emy despre amplificatoare cu tuburi/ tranzistoare si multe alte fineturi m-am convins ca baiatul stie ce zice (( si de obicei nu greseste asa cum faci tu ) inclusiv amplificatoarele construite de el ).Ca o incheiere : nu am nimic cu tine , nu vreau sa te atac , dar as fi mai retinut in locul tau , sa afisez asemenea lacune . Un pic de autocenzura nu strica nimanui , daca intelegi ce spun .

A-ti format o haita de lupi infometati de sange ce sare la jugulara oricaruia mai are indrazneala sa mai posteze ceva pe aici. Dinamica forumului este din ce in ce mai slaba din cauza voastra. Daca moderatorii nu vor face ceva sa va puna la punct, vor ramane fara clienti. Sau poate o faceti intentionat sa distrugeti forumul. Nu am de unde sa stiu. Oricum ce faceti voi, numai comportament civilizat nu se poate numi.
Link spre comentariu

Hai ca va dau eu de lucru ca sa nu va mai certati. Nu a mers cu oglinda de curent chiar daca am pus cate 600 ohm in emitoare. Chiar ma miram cine va stabiliza Vbc din oglinda de curent. In forma actuala clar nu merge.

Link spre comentariu
:) Lasa gluma ca nu merge. Am incercat si urmatoarea treaba. Am lasat rezistentele la 600 ohm si am dublat curentul care trece prin etajul de intrare astfel incat tensiunea pe rezistente sa se dubleze. Asadar acum am tensiune mai mult decat suficienta, vreo 1,8V, formata din Vbe+tens pe rezistorii de 600ohm = 1,8V. Am modificat corespunzator si rezistenta din emitorul tranzistorului din vas ca sa stabilesc curentul din vas la 3mA dar tot nu merge. Eu nu inteleg cine stabileste cata tensiune cade pe Vbc-ul oglinzii de curent si cata cade pe Vbc-ul tranzistorului din etajul de intrare. Cum iesirea catre vas se leaga dupa Vbc-ul oglinzii de curent probabil ca de aceea nu sta fixa valoarea tensiunii.
Link spre comentariu

Eu zic ca nu merge asa cum e acum. Parerea mea e ca trebuie obligatoriu sa mergi in VAS pe Darlington. Primului tranzistor ii pui in colector o sursa de cc ca sa dai tensiunea care sa-ti stabilizeze oglinda de curent

Link spre comentariu

Danzup, explica-mi si mie ca nu ma prind deloc. Iesirea pentru vas se ia dupa Vbc-ul lui T1. Cine stabileste aceasta Vbc sa fie fixa si la ce valoare ?

In cazul schemei postate de mine sau care schema ?

Pana ce raspunzi am zis sa-ti dau 2 documente interesante

http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... e2_prj.htm

si

Posted Image

iar pentru circuitul tau uite pe wikipedia e tratat destul de bine calculul :

http://en.wikipedia.org/wiki/Current_mirror

iar aici e chiar si mai bine tratat :

http://sound.westhost.com/ism.htm

la paragraful : 5.0 - Real-Life Current Sources

Link spre comentariu

Posteaza toata schema(adica cu totul incluziv etaj de iesire daca l-ai cuplat) si exact asa cum ai facut-o tu cand ai testat si ai vazut ca nu merge.

Legat de "cine stabileste Vbc", in colectorul oglinzii de curent ai o impedanta foarte inalta, deci tensiunea va fi stabilita de urmatoarea ecuatie:

Vbe_vas+R17*Ic_vas = Vce_oglinda+ Ioglinda*Re, unde Re este rez din emitorul oglinzii. Din moment ce tranz din oglinda nu ar trebui sa se satureze, atunci Vbe_oglinda+Vbc_oglinda = Vce_oglinda si de aici scoti valoarea lui Vbc. O remarca totusi, curentul prin Vas trebuie ales(din rez de emitor prin VAS) mai mare ca cel dintro ramura a oglinzi, altfel intr-adevar sunt probleme cu polarizarea.

A si inca o chestiune, daca testezi fara etajul de iesire, trebuie NEAPARAT sa inchizi reactia negativa(intre punctul de impedanta inalta al VAS, adica unde se unesc cei 2 colectori si intrarea inversoare a diferentialului pe intrare) altfel e evident ca o sa ai dumnezeu site ce pe acolo. La fel intrarea o scurtcircuitezi la masa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări