Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor modificare amplif

UNIX

Postări Recomandate

Cam multa confuzie pe aici.....

Orice condensator ai pune baza-colector la un tranzistor, ai facut varza slew rate-ul.

Fals! Slew-rateul depinde de TOPOLOGIE nu de un tranzistor sau capacitatea lui parazita per se. Se pot obtine slew-rateuri mari si compensari bune in aceeasi timp, trebuie doar sa stii cum!

La inalte se simte puternic chiar si cu urechea acel condensator.

Nici nu ma mir, cu condensator nu ai oscilatii, deci suna mult mai bine, sau tie iti place cum suna un amplificator care oscileaza in draci? (pentru claritate, aici ne referim la condensatorul de compensare din VAS)

Realizarile ingrijite nu au nici un fel de condensator de compensare. Daca exista instabilitate, schema este gresit proiectata. Schema concreta despre care vorbim, functioneaza perfect fara nici un fel de compensare, deoarece este realizata cu tranzistori ordinari ce au o capacitate colector baza de cativa picofarazi ce este suficienta.

Superb, o prostie dupa alta! O schema ingrijita este intotdeauna compensata, pentru ca nu stii ce se leaga la iesire. Da exista si scheme in aceasta topologie cu mosfet in etajul vas care au amplificari in bucla deschisa mici, de ordinul 60 db si capacitatea g-d de ordinul 10-20pf si nu au nevoie de compensare, dar o capacitate de cativa picofarazi sa fi sigur ca nu il compenseaza! In cazul de fata nici nu mai zic, oscilatii pe paine se numeste fara acei condensatori. Apropos de acesti tranzitsori ordinari, eu au gbp in jur de 300 Mhz.....

Daca etajele diferentiale erau realizate cu tranzistori de comutatie, era alta poveste.

Da distorsionau mai rau! In rest aceeasi problema.

Apropo, stiti ca un bipolar obisnuit nu poate amplifica nedistorsionat un semnal dreptunghiular de 100 Khz ?. Incercati si convingeti-va daca aveti pe masa un generator si un osciloscop. Examinati scheme de amplificatoare de putere profesionale si o sa va convingeti de justetea afirmatiilor mele. Chiar nu exista condensatori C-B.

Vad ca ai o obsesie cu amplificarea nedistorsionata a semnalelor dreptunghiulare, eu zic sa te mai documentezi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

19

• scormonel

15

• UNIX

14

• sk24bpo

9

Top autori în acest subiect

Ieri facui o prostioara si futui tranzistorii din VAS, poate daia n-a mers, dar nu-i bai , azi pun in locul lor niste 2n5551 si 2n5401. I-am selectat deja la B=x160 . Probabil ca au beta mai mica decat originalii dar amplificatorul e pentru teste si nu ma deranjeaza nici un defect. Din fericire curentul care trecea si inainte prin tranzistorii din VAS era cam de 4mA x 60V = 240mWatt, deci ar trebui sa reziste si tranzistorii de mai sus pentru teste. MJE340-350 sunt buni pentru VAS ? Ce tranzistori se gasesc in Bucuresti sau pe Farnell buni pentru VAS ? Diseara o sa vad exact daca merge oglinda de curent si va comunic si impresii sonore, am boxe si sursa digitala de foarte buna calitate, deci sesizez foarte usor daca se schimba ceva.

Link spre comentariu

mje340,350 sunt destul de buni, eu am construit amplificatoare cu ei in vas si pot sa spun ca suna ok(chiar bine). Daca vrei performate mai bune(aka beta constant cu curentul si banda mai larga, cob mai mic etc) treci pe niste japonisme(dar originali!).

Uite spre exemplu de la farnell 2SA1209/2SC2911(ce liniaritate la hfe!!!!):

http://www.farnell.com/datasheets/39808.pdf

La acesti trz pentru a-i folosi la capacitatea lor maxima, ar fi bine sa ai un curent prin VAS de ordinul 10 mA, nu e o problema, pentru ca sunt in capsula TO-126 si cu un mic radiator fac o treaba excelenta! Poti sa il folosesti si ca pre-dirveri in etajul de iesire unde liniariatea lui beta este foarte utila.

Link spre comentariu

Scormonel, condensatorul ala este extrem de important, el stabileste primul pol dominant. El stabileste regiunea de joasa frecventa si cea de inalta frecventa. El implementeaza reactia negativa locala asupra VAS-ului. El liniarizeaza VAS-ul. El stabileste "phase margine-ul" care va face ca amplificatorul sa fie stabil neconditionat. El lasa frecventele joase sa aibe gain mare si frecventele inalte sa aibe gain din ce in ce mai mic. El impreuna cu reactia negativa globala se completeaza, la frecvente joase lucreaza reactia negativa globala, dupa care cu cat creste frecventa se face o tranzitie lina catre reactia negativa locala data de acest condensator. E un melanj intre cele doua reactii negative care trebuiesc "imbinate" foarte fin, smooth. Meseriasii mai pun in serie cu el o rezistenta de o valoare bine calculata pentru a face si mai buna tranzitia. Pe undeva tu ai dreptate Scormonel, fara acel condensator sunt sanse ca inaltele sa fie mai bune, nu mai intru in detaliu de ce anume se poate intampla asa, dar chestia asta nu este neconditionata si asa cum ti-a spus si EmyRulz autooscilatiile te pasc aproape instantaneu daca renunti la el. Unix dupa ce pui oglinzile de curent du nene treaba pana la capat :) , pune in VAS o retea Darlington, sau de ce nu Sziklai ;)

Link spre comentariu

EmyRulz constat ca esti un mare teorist ce incearca sa despice firu-n patru. Ti-ar prinde bine sa pierzi mai mult timp cu letconul in mana. Pentru documentarea ta in ce priveste aceasta problema am pus schema unui monitor de studio profesional ce te contarzice in toate privintele. Si ca sa inchei, sa stii ca nu-mi face nici o placere sa ma contrazic cu tine la infinit. Orice om are totusi o limita. http://www.fileshare.ro/3919010631.38

Link spre comentariu

Scormonel link-ul tau m-a trimis la o pagina cu gagici :) Totusi am descarcat si eu schema de care zici tu si eu as zice ca n-ai fost foarte atent la un aspect. Etajul de intrare are emitorul degenerat si sarcina rezistiva ceea ce duce la un castig in bucla deschisa destul de mic (cu o liniaritate buna intr-adevar). VAS-ul foloseste BD241, un tranzistor cu Ft= 3Mhz ! si hfe-ul de 25 ! Per total castigul in bucla deschisa este mic , la care mai adaugam si frecventa tranzistorului din VAS mica, rezulta stabilitate cat de cat buna. Deasemenea nu vedem in schema reactia negativa globala ca sa putem sa ne dam seama cam cum compenseaza schema finala. Revenind la subiect Unix nu vad de ce n-ai lasa ca tranzistori in VAS n5551 si n5401......... mai ales ca nu circula curent mare prin ei.

Link spre comentariu

Reactia globala este negativa de tensiune si pozitiva de curent. Schema este completa dar trebuie atentie. Este totusi ceva professional mai greu de inteles de neinitiati. In acest fel se compenseaza caracterul inductiv al difuzoarelor, adica marirea progresiva a impedantei cu frecventa. Numai daca asculti asa ceva i-ti poti da seama de diferenta.

Link spre comentariu

Interesant... vezi tu cum cazi la pace cu EmyRulz :da Unix am vazut ca ai mai postat un thread cu schema completa la amplificatorul asta si VAS ul nu conduce direct etajul final, ci exista un driver, ba chiar un predriver, parerea mea e ca poti folosi lejer tranzistorii aia n5551 si n5401.

Link spre comentariu

@scormonel, da sunt un mare terorist :ras: (glumesc, trebuie sa ne mai si destindem putin).E adevarat ca imi place partea teoretica, dar te asigur ca am "pierdut" destul de mult timp cu letconul in mana si ceea ce spun spun din experienta practica cat si teoretica. Am inceput si eu ca "practician" facand circuite fara sa le inteleg, iar din momentul in care am inceput sa mai inteleg cate ceva din functionarea si legile fizicii pe care se bazeaza, nu mai pot sa ma intorc la vechea viziune. Acum legat de schema postata de tine, nu ma contrazice cu nimic(ba din contra!). Daca te uiti cu atentie pe acea schema, cum a spus si greierasul mai sus, amplificarea in bucla deschisa este mica deoarece are atat degenerare in etajul de intrare cat si in Vas! Estimativ asa, castigul in bucla deschisa la acest amplificator nu sare de 10000. In plus, daca te uitai cu atentie observai ca exista condenstorii C4 si C5 de 1nF fiecare care, ghici ce fac? Compenseaza! Ei incarca etajul VAs progresiv cu frecventa astfel ca reactanta lor capacitiva de ex la 10 kHz este aprox 15kohmi! In acest caz amplificarea VAS-ului mai este doar in jur de 150(si cea totala pe undeva pe la 3000). E adevarat, e o alta metoda de compensare(de tip lag) spre deosebire de compensarea miller(cea clasica) si acesti condensatori liminteaza slew-rateul. Acest tip de compensare este mai slab dar in cazul de fata merge bine deoarece amplificatorul are castig mic. Oricum daca te uiti bine pe schema aceasta are performate modeste ca sa fiu optimist!

Link spre comentariu

EmyRulz ce ochi ai :da , mie imi scapasera condensatorii aia de 1nF. Lagul introdus de acei condensatori baga un phase shift de toata frumusetea cu cat urci in frecventa , parca e mai bine un condensator de 22pF in locul altuia de 1nF. Noroc ca gainul open-loop e relativ mic (tu esti optimist cu 10.000, eu nu cred ca sare de 3.000)

Link spre comentariu

Da mai omule ce nu pricepi ca merge pentru ca are amplificare mica si tranzistori foarte foarte foarte extrem de lenti(si prosti si nepotriviti - acum am vazut cate de varza sunt) in VAS. Daca nu ma crezi, uita-te in acest datasheet la pagina 3 graficul din deapta-jos[attachment=0]BD242C.pdf[/attachment]si ai sa observi ca ca acesti minunati tranzistori au o capacitate baza colector (Ccb) care nu scade sub 40 pF iar la tensiuni mici sare de 100pF. Deci nu e nico miare ca nu are nevoie de condesantor miller. Mai introduce si o minunatie de distorsiuni aceasta capacitate neliniara.Incearca un amplificator facut calumea(ca asta nu e un amplificator calumea oricat de "profesional" e el! ba din contra indeplineste absolut toate caracteristicile care au aduns renume prost sunetului de "tranzistor") cu tranzistori din ziua de azi si o sa vezi ce iese. Cu cat insisti mai mult cu atat demonstrezi ca nu ai inteles de fapt cum functioneaza aceste amplificatoare si care e treaba cu reactia si compensarea, imi pare rau sa iti spun asta, dar e crudul adevar.

Link spre comentariu

In ultima varianta finalii sunt BDT85/86. Observ ca tu indraznesti sa te crezi mai destept decat inginerii de la Studer. Fara suparare dar cred ca asta se numeste paranoia. Ai nevoie de psihiatru, omule !.

Link spre comentariu

Doamne, cateodata nici nu mai inteleg de ce ma mai chinui sa mai explic cate ceva pe aici ca oricum e la pereti, acum ii inteleg pe saracii mei profesori cand ne spuneau asta....De unde si pana unde ai tras dumneata concluzia ca eu ma cred mai destept decat inginerii de la Studer? Nu am nimic cu ei si nici cu schema respectiva este ok asa cum e, ceea ce ma deranjeaza sunt concluziile si informatiile total eronate pe care le prezitinti dumneata pe aici in necunostiinta de cauza. Conculziile pe care le-ai scris mai sus sa nu-mi spui ca ti le-au comunicat chair cei de la Studer.Oricum nu inginerii de la Studer au inventat schema aia, e foarte veche clasica simpla si proasta si asta e, ei doar au preluato si implementat-o in produsul lor. Asta e adevaraul, nu e performanta, acum ca face parte dintr-un studer nu o sa schimbe in veci acest lucru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări