Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor modificare amplif

UNIX

Postări Recomandate

Schema de intrare si VAS-ul amplifului meu e de tip diferential complementar, ca in poza. As vrea sa inlocuiesc sarcina de tip rezistiv din etajul de intrare cu o sarcina de tip activ, oglinda de curent. Problema e ca VAS-ul fiind de tip push-pull nu isi trage curentul dintr-o sursa separata si depinde de curentul de pe etajul de intrare, mai precis de tensiunea formata de rezistenta sarcinii. Daca in locul sarcinii rezistive (R15 , R16) pun o oglinda de curent, cine imi va stabili curentul prin VAS ? Cat va fi tensiunea pe oglinda de curent ? Va fi constanta aceasta tensiune , sau variabila ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 79
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

19

• scormonel

15

• UNIX

14

• sk24bpo

9

Top autori în acest subiect

Pentru a stabili curentul prin VAS trebuie sa pui in emitoarele tranzistorilor ce formeaza oglinzile de curent rezistente(asta ajuta si la imbunatatirea caractristicilor oglinzii). Pentru schema ta, niste rezistori in jurul valorii de 400 de ohmi ar trebui sa mentina aceelasi PSF in VAS. Totusi, ai grija la aceasta modificare, pentru ca o data cu ea va trebui sa modifici si compensarea amplificatorului(deoarece acum etajul de intrare va avea o amplificare mai mare) si ar fi bine sa compensezi local chiar si acele oglinzi de curent.

Link spre comentariu

Te complici degeaba, nu va suna mai bine de atît, schema e foarte bună aşa cum e. Nu confunda soluţiile disperate de liniarizare a diferenţialului unic al amplifurilor normale, cu schemele de genul ăsta.

Link spre comentariu

Nu-i problema, ampliful asta il am pentru diverse teste , sa invat pe el. EmyRulz am prins ideea, o sa incerc treaba asta, pun in emitoarele tranzistorilor oglinzii de curent cate o rezistenta de 500 ohm apoi reglez biasul. Am citit ca rezistenta din emitoarele oglinzii compenseaza diferenta data de curentul din baza si face ca oglinda sa functioneze mai corect. Teoretic vorbind,daca pun in emitor o R=100 ohm iar in colectoarele oglinzii imediat pun o alta R=500 ohm dupa care culeg semnalul pentru VAS, lucrurile nu ar decurge bine ? Ca sa vad cum e cu compensarea, cu stabilitatea, as putea sa testez acest aspect cu semnal treapta la 10khz ,nu ? Ca sa vad daca are ringing.

Link spre comentariu

Teoretic ar merge sa distribui rezistentele si cum spui tu, dar nu obtii niciun avantaj, intrucat cu cat rez din emitor e mai mare, cu atat impedanta de iesire a oglinzii e mai mare(deci mai bine) si echilibrarea curentilor este mai buna. Deci ar fi de preferat sa pui rez in emitoare.Cand testezi pentru stabilitate trebuie sa testezi neapart cu etajul final inclus in bucla de reactie si sarcina reactiva.

Link spre comentariu

Conectarea oglinzii de curent (cu rezistente in emitori) poate aduce cateva avantaje:- curentii din tranzistoarele etajului diferential sunt practic egali, ceea ce conduce la reducerea distorsiunilor.-se reduc si distorsiunile etajului urmator acesta avand ca sursa de semnal oglinda.-amplificare ceva mai mare.Sunt si unele dezavantaje:-zgomot ceva mai mare si risc de oscilatii daca etajul nu e bine compensat;din aceasta cauza Dl.W.M.Leach nu l-a folosit in amplificatoarele sale.Se poate folosi un etaj "folded cascode " a la Borbely Erno care functioneaza foarte bine si pe care il gasiti pe site-ul sau.

Link spre comentariu

Nu a mers. S-a stabilizat doar pe ramura pe care vine reactia negativa, probabil pentru ca acolo avem practic doar o dioda si rezistenta. Pe cealalta ramura Vbc este cam cat alimentarea. Oricat as invarti din semireglabil nu se modifica nimic la bias, tensiunea b-e a finalilor e undeva pe la 300mV. E destul de incurcata treaba la VAS-ul push-pull pentru ca nu isi stabileste curentul separat de etajul de intrare.

Link spre comentariu

Daca pui sarcina la diferential o oglinda de curent, nu vei obtine o amplificare prea mare in plus, deoarece rezistenta de intrare in baza finalului este mai mica mult decat rezistenta de iesire a tranzistorului din diferential in paralel cu rezistenta de iesire a generatorului de curent. Daca vei avea amplificare prea mare in bucla deschisa, exista pericolul aparitiei autooscilatiilor. Cea mai buna imbunatatire ce o poti efectua este sa elimini cele doua condensatoare baza-colector de la finali, si sa introduci in serie cu colectorii finalilor a unor tranzistoare in configuratie cascod. Numai asa vei obtine un raspuns in frecventa extins si un exceptional slew rate. Dar micsorezi excursia maxima de tensiune pe iesire, ce se traduce prin obtinerea unei puteri mai mici din etajul final care probabil este atacat de aceasta configuratie. Solutia ar fi alimentarea intregului montaj la tensiuni mai mari decat etajul final ce presupun ca va fi un repetor in tensiune.

Link spre comentariu

mai binele binelui e raul , asa cum a scris si ZAL..... nu se justifica modificarea.....se va modifica doar a patra cifra dupa virgula la masuratoarea de distorsiuni.....dar , daca il termini posteaza-ne si noua impresiile tale ! Multumim anticipat !

Link spre comentariu

Da nici eu nu sunt de parere ca acele oglinzi aduc un plus la sunet, dar lasati omul sa invete si sa experimenteze!@scormonel, etajul cascoda nu mareste slew-rateul, in topologia de fata slew-rateul este fixat de curentul prin diferential si condensatorul de compensare.

Link spre comentariu

Etajul cascoda are ca proprietate * capacitatea parazita * mai mica fata de un tranzistor ordinar , care este in paralel cu condesatorul de compensare deci limiteaza mai putin slew-rate , probabil la asta se refera colegul....

Link spre comentariu

Da nici eu nu sunt de parere ca acele oglinzi aduc un plus la sunet, dar lasati omul sa invete si sa experimenteze!@scormonel, etajul cascoda nu mareste slew-rateul, in topologia de fata slew-rateul este fixat de curentul prin diferential si condensatorul de compensare.

Probabil nu m-am facut suficient de bine inteles. Prin realizarea unui etaj cascoda se elimina pericolul autooscilatiilor si se poate renunta la capacitorul de compensare B-C, cea ce duce la o viteza mare de variatie.
Link spre comentariu

Probabil nu m-am facut suficient de bine inteles. Prin realizarea unui etaj cascoda se elimina pericolul autooscilatiilor si se poate renunta la capacitorul de compensare B-C, cea ce duce la o viteza mare de variatie.
Total FALS! Acel condensator seteaza polul domninant al amplificatorului in bucla deschisa si se dimensioneaza in functie de amplificarea in bucla deschisa. Etajul cascoda are o amplificare mai mare(deoarece impedanta de iesire a cascodei este mai mare decat a unui singur trz), deci amplificarea totala in bucla deschisa va fi mai mare si compensarea asijderea. E adevarat ca polul de inalta frecventa introdus de VAS se muta si mai sus in frecventa(ceea ce ajuta la stabilitate) dar in niciun caz nu se poate renunta la compensare. Apropos, un tranzistor singur, in configuratie emitor comun(cum este etajul VAS) are sanse aproape zero sa autooscileze, pe cand un etaj cascoda realizat neglijent are sanse mult mai mari!
Link spre comentariu

Orice condensator ai pune baza-colector la un tranzistor, ai facut varza slew rate-ul. La inalte se simte puternic chiar si cu urechea acel condensator. Realizarile ingrijite nu au nici un fel de condensator de compensare. Daca exista instabilitate, schema este gresit proiectata. Schema concreta despre care vorbim, functioneaza perfect fara nici un fel de compensare, deoarece este realizata cu tranzistori ordinari ce au o capacitate colector baza de cativa picofarazi ce este suficienta. Daca etajele diferentiale erau realizate cu tranzistori de comutatie, era alta poveste.Apropo, stiti ca un bipolar obisnuit nu poate amplifica nedistorsionat un semnal dreptunghiular de 100 Khz ?. Incercati si convingeti-va daca aveti pe masa un generator si un osciloscop. Examinati scheme de amplificatoare de putere profesionale si o sa va convingeti de justetea afirmatiilor mele. Chiar nu exista condensatori C-B.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări