Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Noul meu amp, cateva sfaturi?

matzah

Postări Recomandate

pai eu nu ma referisem de la bun inceput la forma tensiunii de alimentare, cat de mult o netezesc sau cum ar arata privita pe un osciloscop. Asta n-ar fi problema, ampul este destul de tolerant asa ca n-am exagerat cu o sursa de alimentare mai data naibii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

15

• zal

5

• Th3_uN1Qu3

3

• ratza

2

Top autori în acest subiect

am realizat si finalizat ampul, mai putin o carcasa pentru el. Acum, vine o alta particularitate a lui si un motiv pentru care mi-a facut o gramada de draci. Deci, am 4 canale alimentate din aceasi sursa. 38 V, cam 1A curent repaos pe fiecare canal. Interesant e reglajul acestui amp cu 4 canale. Asa cum era schema la origini, curentul de repaos depinde de valoarea tensiunii de alimentare. Valoarea tensiunii de alimentare depinde de cat trag in total cele 4 canale. Cat trag cele 4 canale depinde si de curentul de repaos. Daca curentul de repaos se schimba, tensiunile c-e ale finalilor se duc naiba si nu mai sunt simetrice, trebuie iar reglate. Daca le reglez se schimba si curentul de repaos si trebuie iar ajustat. Daca un canal o ia razna si trage mai mult, din cauza caderii de tensiune de pe sursa, celelalte ampuri "vad" o tensiune de alimentare mai mica, iar se strica reglajul curentului de repaos, tensiunile c-e pentru finali etc. Deci pe scurt, dracia e foarte instabila. Depinde cand o bagi in priza, la ce ora, practic si daca respir mai aproape de el cred ca se poate deregla. Doresc evident sa stabilizez cat mai multe din aceste aspescte.M-am gandit momentan la urmatoarele variante, teoretice momentan:1. sursa stabilizata de tensiune - impractic pentru 150-200W trasi de la sursa 2. smecheria cu diode zenner propusa de rod elliot. Practic 2 diode in serie pe alimentare cu o rezistenta de limitare. Teoretic ar trebui sa mearga, practic se pare ca momentan diodele zenner sunt la mare cautare in Galati (cica "diodele alea vin pe comanda, dar cred ca dupa pasti"). Mi-ar trebui 2 buc/canal, sa insumeze tensiunea de alimentare minus 2-3 volti (spatiu de "manevra") 3. compensarea termica e etajului final. Creste caldura scade valoarea curentului de repaos. Cred ca s-ar putea si cu un termistor prin zona finalilor, paralel cu semireglabilul care regleaza curentul de repaos. 4. conversia in cel mai mare si urat amp de casti posibil si conectarea unui traf mic si obosit din care pur si simplu sa nu aiba de unde trage un curent prea mare :rade: 5. conversia in "bd249.... 4x 10 vatzi pauar amplifaiar" :ciuda: Care idee considerati ca ar fi mai buna in contextul a 4 ampuri pe aceasi sursa de alimentare?

Link spre comentariu

În afară de a pune un traf de 1kW, punte de 50A şi cond. de 100mF pe alimentări, ai putea să cobori amplifurile în clasă AB.Ce tensiune ai între b-e la trz finali acum, 650-700mV?

Link spre comentariu

nu, ar fi risipa de amplificator sa-l cobor inspre clasa AB. In clasa A poate suna agreabil el, dar in clasa AB nu vreau un amp cu finali bd249 chinezesti, condensator de iesire si o topologie generala poate la mare moda pe acum 30 ani. Din ce am spus acolo, cred ca diodele zenner ar fi mai usor de implementat.[attachment=0]Clipboard01.jpg[/attachment]Gen cele din schema asta. Tehnic vorbind ar trebui sa rezolve problema. Problema nu e nu numai a trafului sau partii de alimentare. Traful e un toroidal de 400VA destul de corespunzator pentru amp, problema e momentul zilei cand il bag in priza. Noaptea, tensiunea de retea e mai mare cu 2-3V aici, azi noapte am facut niste reglaje provizorii pe el. Fiecare canal tragea cam 800mA. Azi dimineata am verificat iarasi, canalele trageau fiecare in jurul a 480-600mA. Asta pentru ce tensiunea de alimentare a ampului scazuse pe la 29-30V, ieri era cam 32. Deci... e vina renelului ca nu-mi merge bine ampul :limb:

Link spre comentariu

asta e nasol la schemele astea simple, le faci in juma de ora si stai 5 ore sa le reglezi si bibilesti sa poti acoperi tot ce s-a scos la origine din ele.. ca sa o iei de la capat a 2-a zi. 4 canale de-astea pe aceasi sursa, avand 8 puncte de reglaj in care fiecare strica reglajul celuilalt... Mhh, parca as regla nush'ce neam de transceiver. Daca ii fac carcasa o sa trebuiasca sa pun pe panou un ampermetru si un voltmetru eventual + termometru digital. :nebunrau: Diseara incerc cu diodele zenner.

Link spre comentariu

La cum e schema aia mi se pare normal ce se întîmplă, nu am zis nimic la început ca să nu te descurajez, dar... poţi să faci o schemă mai bună, chiar cu alimentare diferenţială şi să o reglezi în clasă A, e acelaş lucru, chiar mai bun, că nu mai depinzi de factori externi. Mai bine nu insista cu asta de acum, pare să fie un experiment la origine, nu ceva serios.

Link spre comentariu

am facut varianta asta deoarece anterior deja incercasem cu unul similar, 2 canale cu 2n3055. Ala mergea stabil, se reglase bine, nu era nici un fel de problema cu el. A cantat bine mersi vreo 2 luni, ba chiar l-am luat si la munca si era undeva intr-un colt pe jos, mergea 10 ore pe zi fara nici un stess. Facut tot cu piese din recuperari, semireglabile vraiste, alimentat dintr-un adaptor de laptop etc. Pentru ca am fost surprins ca dracovenia sa mearga fiabil si asa, am incercat varianta asta, la scala mai mare si cu 4 canale de lucru. Aici am pus tranzistori noi, semireglabili multitura, totul ok, condensatoare nou noute, alimentat calumea. Eh asta face o gramada de panarama. Am incercat manevra cu diodele, problema nu e corectata mult, ampul tot merge instabil. E curios totusi ca rod elliot vindea kituri cu asa ceva, cablaje si alte dracii.

Link spre comentariu

La cum e schema aia mi se pare normal ce se întîmplă, nu am zis nimic la început ca să nu te descurajez, dar... poţi să faci o schemă mai bună, chiar cu alimentare diferenţială şi să o reglezi în clasă A.

am facute ampuri de toate neamurile, cu bipolari (inclusiv cu darlingtoni), cu mosi in canal n, mai mici - 20-30W, mai mari (0.5 - 1kw). Eu le fac pentru ca... imi place sa le fac, spre exemplu lucrez acum la un stereo cu mosi avand 2x500w. N-am momentan boxe pentru asa ceva, dar imi place sa surubaresc ceva cand vin de la munca decat sa ma uit la tv la talkshow-uri cu politica. Stiam de neajunsurile schemei asteia, totusi vreau s-o fac si pe asta sa fie acolo si s-o folosesc ca amp de sateliti pentru un neam de 4.1 care il fac. Nu vreau sa chinui celelalte placi cu ampuri care le am cu curenti de repaos de 1.5-2A. Ampurile mici au radiatoare mici si nu vreau sa le modific, iar cele mari... aaah :nas: un canal n cu 5 perechi de finali alimentat pe la 2x80V in clasa A ?! Am apa calda, n-am nevoie sa-mi fac boiler. O alta curiozitate am. Ma gandesc sa compensez variatia curentului de repaos odata cu temperatura cu un termistor. Ar veni paralel cu semireglabilul respectiv si eu practic reglez semireglabilul sa am un oarece control asupra pragului in care cele 2 rezistente puse in paralel (sr + termistor) ajung ca si valoare. Stiu ca faceau IPRS niste termistori in carcasa metalica, nu mai tin minte, poate ar fi fost buni. Singura chestie, imi trebuie unul cu variatie termica pozitiva, R sa creasca odata cu temperatura. Stiu ca IPRS faceau de un singur tip dar nu mai tin minte de care, variatie pozitiva sau negativa? Trebuie sa vad, intreb de raposata IPRS deoarece am o cutie cu diverse piese facute de ei, noi, nefolosite, printre care stiu ca aveam si niste astfel de termistori.
Link spre comentariu

da, mi-am adus aminte, in radiourile acelea cu finali audio cu EFT-uri. Mai stiu ca aveau unii sub forma de disc, pana intr-un kohm (25grade) parca cu variatie pozitiva, sa vad daca dau de unul sa fac cateva probe. In orice caz, tare am impresia ca exista o alta solutie deceptionant de (mai) simpla care ma eluda momentan, decat cu termistori si alte minuni.

Link spre comentariu

am reusit sa-l reglez. atata tot ca reglajele trebuie refacute cand ampul se incalzeste dupa 1-2 ore de functionare, apoi inca o data refacute cu ampul rece pentru a corecta eventuale deviatii, apoi inca o data dimineata si seara.. Si tensiunile c-e pentru finali trebuie reajustate de fiecare data in procesul asta, altfel chiar si o diferenta de 1V arata urat pe osciloscop cand ampul dus in maxim incepe sa taie neuniform doar din alternanta pozitiva sau cea negativa a semnalului. seara/noaptea se aude mai bine, trage 4.2A (l-am lasat asa) iar dimineata suna ceva mai lenes si trage doar 3.3A. :ras: Pentru o mai buna siguranta termica (daca aveam finali in capsula to3 era alta chestie) am lasat curentul de repaos la 1A pe canal. Chiar si asa, tot ampul o sa disipe un alde 140W constant. Putere audio undeva in 8-10W pe canal. A fost distractiv, o sa-l folosesc in casa si o sa-l pun sa cante in locul celui cu darlingtoni care il foloseam. Acum ma apuc sa-i fac si un amp AB pentru un neam de mic subwoofer pt el :da cred ca un 60-70W dar tot cu bipolari.Ce-am invatat dupa toata treaba asta... 1. ampurile clasa A simple sunt mai greu de finalizat decat cele AB :rade: 2. dracia asta e practic indestructibila (exceptand problemele termice). A incasat si un scurt intre B-C pe unul din finali, un scurt pe prefinali, o scurta alimentare inversa, nenumarate scurturi pe iesire etc. n-are nici pe naiba, in cel mai rau caz i-am schimbat 2 sigurante. 3. multimetrul meu masoara curentul aiurea (precizie de kko) 4. ampul suna mai bine decat toate integratele care le-am auzit pana acum :nebun: , am sa compar in viitor si cu ampurile cu mosi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări