Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCL 86 - piccolo- costuri


fgbogdan

Postări Recomandate

Dupa 2 saptamani am reusit sa termin micul meu proiect. E primul meu amplificator cu lampi.

Am plecat de la http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html

pasii au fost:

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Costuri:

5+5 Lampile (dar o sa le inlocuiesc cu NOS - 10+10)

30+30 trafo retea (transformatoare de spoturi 220v-12V)

5+5 trafo iesire (alimentatoare GSM)

10 RON rest piese

scule: 170RON - set de burghie pasa cu pas :-) dar o sa imi foloseasca la urmatorul proiect.

recuperari

soclurile - dintr-un amplificator Bogen de la input transformers T200

carcasa - de la o cutie de transformator Siemens

condensatorii si puntea din sursa PC

lemne - lac - suruburi.

munca - cateva seri.

satisfactie - priceless.

 

Probleme -

transformatoarele (solutia de a folosi 2 de retea e trasa de par)

lucrul cu tabla

finisajele ... nu sunt multumit de ele.

 

Fail - prima placa de alimentare - dupa ce am realizat-o a dat-o cu solutie pentru tevi de cupru - ca sa o cositoresc

dar apoi nu am sters-o bine - si la primul test a facut trasee si foc de artificii.

Fail - gaurile in cutia de tabla pentru socluri - nu am avut rabdare sa primesc alezoarele si le-am dat cu dalta ... se vede :-)

 

next step PP 6p3 - din doua Doina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fgbogdan

    2

  • +_Florin_+

    2

  • blue

    1

  • Trabant

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

felicitari!la urmatorul incearca sa folosesti trafuri de iesire dedicate tuburilor care le vei folosi Ra tub=Ra traf de iesirevei vedea diferenta de sunet

Link spre comentariu

Tensiunea anodica e preluata prin redresarea din retea direct ? Intreb , nu de alta , dar nu vad nici un transformator de retea. In plus, cele de halogen ( pentru filamente banuiesc) dau 11,5V , si in plus introduc brum deoarece sunt in comutatie ( le mai zice transformatoare electronice). Sunt tare curios de unde se preia tensiunea anodica.Altfel felicitari.

Link spre comentariu

Frumos realizat, este un inceput bun.Am cateva obiectii (nu cu scop critic, ci ca sa ai in vedere anumite lucruri la constructiile viitoare):-transformatoarele de iesire sunt ridicol de mici;-alimentarea anodica luata direct din retea este foarte periculoasa. Nu neaparat pt tine (stiind asta te feresti) ci pentru aparatele cu care conectezi amplificatorul. Si eu mai procedez asa - doar pt faza de testare- insa nu iau semnal decat dintr-un CD player alimentat la baterii, care nu are nici o tangenta cu reteaua!-daca rezistenta de grila a pentodei finale este de 470k condensatorul de cuplaj de 0.1uF e prea mic, ar trebui 0.33 ... 0.5uF (in conditiile unui traf de iesire bun).

Link spre comentariu

Scrie si se vad in poza trafurile de alimentare , 2 bucati , unul coborator la 12V si celalalt ridicator inapoi la 220V probabil .Reactanta unui condensator de 0,1uF la 20Hz este aprox. 80Kohm , asta inseamna o atenuare de 1,4dB - destul de mica .Oricum degeaba se forteaza cu un condensator mare pe asemenea trafuri de iesire ridicol de mici . Nici nu se pune problema sa se apropie de 20Hz .In orice caz felicitari pentru realizare autorului !

Link spre comentariu

multumesc de aprecieri.nu iau anodica din retea. sunt 2 transformatoare in serie - unul coboara la 12V da unde iau si pentru filament si pentru celalalt care urca inapoi - dar deoarece am pierderi pe ele ... la final am 200V CA. Nici mie nu imi place solutia dar nu am avut cum sa fac pentru moment. transformatoarele nu sunt electronice - sunt clasice.cele de iesire ... da sunt mici dar le-am cautat pe cele cu Rezistenta de intrare cat mai mare. In schema era 5K si la mine au 2.5K.dar ... din greseli imvata omul :-)wk placut.

Link spre comentariu

@fgbogdan : Cu PCL86 se pot obtine rezultate spectaculoase daca se face o implementare corespunzatoare.

Asta inseamna in primul rand transformator de iesire 12 cmp FARA INTREFIER, 4 primare si 4 secundare paralel intercalate, adaptare perfecta cu sarcina. Cum am ajuns aici:

Anul trecut ma rugase o colega sa-i construiesc ceva performant cu PL84 pt un pick-up. Am inceput cu transformatorul de iesire de pe 1 canal. Din dorinta de a auzi "glasul" transformatorului (nu elaborasem inca schema cu PL84) am improvizat "la minut" un amp cu PCL86:

-configuratie clasica + valorile recomandate de datasheet pt Ua = 230V; vezi http://frank.pocnet.net/index.html

-doua reactii negative, una anod-anod cu rez 2.2Mohm si una din secundarul trafului de iesire pe catod;

-0.68uF cu 680k cuplaj intre trioda si pentoda.

Am obtinut 3.8W sinus la 1kHz inainte de limitare ( nici cu EL84 nu obtii atat daca ai traf sub 7 cmp) plus un sunet demential.

Beneficiara nu a mai dorit nici un PL84, a zis ca e super asa cum e, cu PCL86 :rade: In final am scapat de bobinat al 2-lea traf :limb: , l-a facut altcineva dupa datele primului, amandoua retusate de mine pt o adaptare optima.

Am gasit 2 poze ale experimentului de atunci.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

felicitari, pt primul amp cu lampi e totul k. simplist si ieftin,,,,,nu poate sa sune rau, nimic cu lampa nu suna rau........dar poate sa sune mult mai bine daca mai investesti ceva (cel putin pe partea de traf iesire si alimentare anodica) astep sa vad urmatorul amp care sa nu fie facut in citeva zile si cu piese mai iefinte decit sculele mecanice :)

Link spre comentariu

felicitari, pt primul amp cu lampi e totul k. simplist si ieftin,,,,,nu poate sa sune rau, nimic cu lampa nu suna rau........dar poate sa sune mult mai bine daca mai investesti ceva (cel putin pe partea de traf iesire si alimentare anodica) astep sa vad urmatorul amp care sa nu fie facut in citeva zile si cu piese mai iefinte decit sculele mecanice :)

Ti-o fi rau, dar "simplist si ieftin" suna a jignire! "Simplu si ieftin" poate suna acceptabil. Orice montaj care functioneaza bine, chiar simplu fiind, e un lucru remarcabil.
Link spre comentariu

... dar "simplist si ieftin" suna a jignire! "Simplu si ieftin" poate suna acceptabil. Bravo! Scuzati "Off topic-ul" dar trebuia sa sustin folosirea corecta a limbii romane ("dulce ca un fagure de miere").Pacat ca nu mai este Pruteanu! Cata nevoie este de el!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări