Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcule energie (24v SAU 220v)avantaje si dezavantaje


Vizitator adisor2

Postări Recomandate

Vizitator adisor2

va salut din nou!mai am niste intrebari pentru cei de aici; sa zicem ca am magnetii pentru generator cumparati,sunt f puternici,peste 40kg forta(bucata),24 bucati,deci ar trebui sa optez pentru un generator trifazic,cu 9 bobine,cate 3 pe faza.acum intrebarea este:pentru ce fel de generator e bine sa optez,pentru unul de mica tensiune,sau pentru unul de mare tensiune?mentionez ca o sa am 2 acumulatori de 12v,deci per total 24.banuiesc ca pentru cel de joasa tensiune trebuie cablaj special,f puternic,sa reziste la amperaj,exista cablu care sa reziste la 40 amperi?!!presupun ca exista,dar regulatorul de tensiune ii va permite sa incarce acumulatorii la un amperaj asa mare?nu vor fi afectati acumulatorii? vreau sa construiesc generatorul in asa fel incat atnci cand o sa atinga tensiunea de 25-26v, sa am curent3-4 amperi,si sa inceapa sa incarce,insa eu nu stiu daca atunci cand va creste turatia(implicit volajul)reguatorul va trimite toti amperii care baterii si inca ceva,daca o sa il fac de tensine joasa(24),automat o sa reduc numarul de spire,stiu ca trebuie sa ridic amperajul,asta folosind sarma mai groasa,dar eu as vrea sa fac generatorul de 500 w,nu de 1 kw,ptr ca magnetii au potential,si banuiesc ca atunci as putea reduce spatiul dintre cele 2 dicuri cu magneti,cam cu 2 mm, as fi avantajat la vanturi mai slabe?!!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vfp_marius

    3

  • The Stressmaker

    1

  • blazeu

    1

salut sati dau un indiciu .oare de ce nu se transporta curentul electric de la generatoe la consumator la 12 sau 24 v , banuiesc ca stii de ce , sunt pierderi mari , chiar enorme , mai bine ai bobina ppentru o tensiune mare generatorul eolian sau ce fel de generator vrei sa folosesti , si la intrarera in zona acmulatorileor il transformi cu un traf toroidal ca are mai mici pierderi decat cel clasic ci tole E +I , in curent mic si il redresezi in continuu, pentru a incarca bateriile , sfatul meu e daca ai baterii de 12 sa le incarci individual separat nu sa le pui in serie si sa le incarci egal ,doua bateriiindentice produse de acelasi producatror nu vor fi egale niciodata ,ma refer la caracteristici , le incarci separat fiecare cu incarcatorul ei, si apo potzi sa inseriezi tensiunile folosind diode la iesire , dar zimi ce vrei sa alimntezi poate iti dau ceva idei zine ce alimentazi si ce consum total ai ?generatorul potzi sal faci cat de puternic vrei numai ca un acumulator se incarca cu 10 la suta din valoarea lui si se descarca la fel , daca ai un acumulator de 10 amperi , nul poti incarca cu un curent mai mare de 1 amper , o baterie auto de 12 vcc se incarca cu maxim 14,4 vcc , deci cu ceva mai mult decat valoarea bateriei fa raportul per volt si vei afla cat trebuie sa fie regulatorul , sunt diferite scheme de regulatoare , cu integrate gen LM .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Discutia s-a mentinut la nivel general. Ideea de a genera tensiune mare si de a o reduce langa acumulator e buna in principiu. Insa.... la nivel practic apar urmatoarele probleme: generatoarele de care discutam sunt trifazate, din motive de randament energetic. Daca nu redresati chiar langa generator (punte trifazata=6diode; se folosesc pe automobile pentru pana la 150 amperi si mai mult pentru masini grele (autobuze, camioane, dar astea folosesc cel putin 24 de volti)), va trebui sa trageti 3 sau chiar4 fire, mai subtiri dar BINE izolate pe tot traseul de la alternator la baterii. Si mai dificil va fi sa construiti un transformator nu doar TRIFAZAT (exista realizari industriale, au 3 coloane cu cate 2 bobine fiecare), dar capabil sa functioneze la frecventa VARIABILA, de la cateva zeci sau vreo suta de herti, pana la cativa kHz...NIMENI nu se complica astfel! Chiar pentru 500W/12v, curentul e de vreo 32-35 de amperi (de fapt e vorba de vreo 14-15 volti), intre generator si baterii; curentii mari apar pe circuitul de utilizare (peste suta de amperi) si prin plasarea invertorului langa baterii se rezolva costurile cablurilor si minimizarea pierderilor. Utilizarea tensiunii joase pentru cat mai multe aplicatii (de exemplu iluminat cu LED de putere) evita atat pierderile in convertizorul 12(24)/220, cat si investitia nu tocmai mica necesara acoperirii diferentei de pret intre un aparat de putere mai modesta (pana la 1kw) si unul care sa "duca" toti consumatorii (minim 5kw). Cablajul stelat ramane la un cost rezonabil, transportand cu pierderi acceptabile curentii relativ mari ceruti de tensiunea redusa (totusi 24 de volti ramane o tensiune cu randament mai bun, si pentru care exista destul de multe aparate).Succes!

Link spre comentariu

Mai poti incerca o varianta.Sursele ATX pot functiona incepand de pe la 160V si pana la 250V, de la curent continuu pana la cateva sute de Hz.Daca mergi pe varianta cu tensiune mare poti face redresarea in eoliana din trifazic in continuu iar langa baterii vei avea doua surse,pentru fiecare acumulator cate una.Problema este sa deconectezi sursele la scaderea/cresterea tensiunii altfel crapa (dar sa cuplezi rezistentele de balast simultan cu deconectarea surselor la cresterea tensiunii altfel se dezintegreaza elicea prin ambalare brusca).Nu uita ca eoliana trebuie sa aiba frana impotriva ambalarii in vant puternic.Daca alegi frana electrica atunci trebuie sa iei in calcul curentul de scurtcircuit la putere maxima.O remarca am de facut la aceasta solutie.Daca folosesti curent continuu de tensiune mare, atunci trebuie sa protejezi firele de umezeala.In caz contrar, se corodeaza firul de plus, prin electroliza, prin porii izolatiei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări