Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta si/sau fotoliu...

Vizitator berti

Postări Recomandate

Vizitator berti

Va mai prezint o alta lucrare din categoria

"Foaie verde batz, n-ai de lucru fatz"

Fiind in reamenajare cu sufrageria, m-am apucat sa-mi proiectez/execut o parte din mobila, am inceput cu fotoliile...

dupa niste schite de prin faculate am facut fotoliul asta,

urmeaza sa fie tapitat, si inca niste mici modificari,

asta-i doar prototipu... daca-mi place cum se comporta imi mai fac 2 bucati.

Posted Image

Posted Image

Dar mi-a venit o idee... ce-ar fi daca as face din el un subwoofer,

sa te zguduie la ficati cand stai in el !!!

Dar problema e ca nu ma pricep, aici am nevoie de ajutorul vostru.

Mai exact nu stiu cum sa pozitionez difuzoarele si porturile, precizez ca nu am facut nici o incinta pana acum, nu am nevoie de sfaturi practice ci de teorie... din ce am inteles din discutiile voastre de pe forum, am facut doua schite. Sper ca n-am desenat aberatii prea mari :oops:

Va rog sa va dati cu parerea, cum ar fi mai bine... absolut orice parere e binevenita. Multumesc!

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• notchman

13

• Mircea Bartic

2

• Dj_Dog

2

• Shambala

1

Top autori în acest subiect

Vizitator DJ DNA

In primul rind vreau sa te felicit pentru idee .Cred ca este o solutie excelenta pentru a rezolva problema spatiului ocupat de un subwoofer de mari dimensiuni .Eu as merge pe varianta unei incinte inchise si foarte bine antifonate ( practic , umplute cu material fonoabsorbant . Difuzorul poate fi pozitionat in spatele fotoliului , radiatia find catre spate .Poate fi integrat usor prin frezare sau adaugarea unui panou la interior .Accesul la difuzor il vad optim prin fundul fotoliului .Peste difuzor se poate pune orice material de tapitare pentru ca la frecvente joase nu vom avea atenuari sau alt gen de probleme .Avantajul incintei inchise ar fi ca va da cel mai bun subbass si va avea cel mai bun raspuns tranzitoriu inclusiv un raspuns exceptional in impuls .Cred ca un difuzor de 10 - 12 inchi ar fi mai mult decat suficient . Am vazut la Visaton niste difuzoare excelente ce pot fi utilizate pentru astfel de aplicatie .Eu nu as merge pe varianta unei incinte bandpass de ordin 4 iar cea de ordin 6 cred ca ar suna chiar foarte prost . In orice caz , bafta multa !

Link spre comentariu

Ideea este buna , dar sa vezi tu ce o sa te doara capul , cand o sa calculezi volumul , frecventa de rezonanta , etx, pentru incinta de tip bandpass , cu unul din volume de tip :"labirint acustic " pe care vrei sa o proiectezi ...oricum succes si asteptam vesti...Eu unu innebunesc numai cand ma gandesc la calculele ce trebuiesc facute, trebe sa fii tare/tare la geometrie... :shock:

Link spre comentariu

eu cred ca poate fi lansat ca fotoliu vibrant sau cu efecte de masaj vibroacustic si muzicoterapie dorsala sau lombara (depinde unde pui difuzorul) :d

Link spre comentariu

man e bestiala ideea daca iti faci asa ceva sa ne spui shi noua cum este cand stai pe asa ceva? shi mai ales cu se aude!!!bafta la proiect!!!

Link spre comentariu
Vizitator berti

Va multumesc pentru felicitari si sfaturi...

Asta fiind doar un prototip, m-am hotarat sa-l sacrific, sa fac niste teste.

Fiindca e asamblat, n-am mai avut cum sa montez difuzorul in interior asa ca i-am dat 2 gauri de 180mm... si am montat 2 petarde de difuzoare de la Kon pe care le aveam p-acasa.

Concluzie: suna ca dracu, incinta(fotoliu) nu e deloc etans, cand l-am facut nu m-am gandit la astpectu asta. Oricum urmatoarele 2 am sa le proiectez etans.

Am sa incerc sa lipesc mai multe straturi de hartie, prin pensulare cu aracet pe toata suprafata laterala, sparand sa obtin o etanseitate buna.

Dar asta am s-o pot face doar saptamana viitoare. Am sa revin cu detalii, dar pana atunci orice parere e binevenita.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator berti

Am uitat sa va intreb ceva.Se pot pune 2 difuzoare fata in fata... asa cum am dat eu gaurile, sau nu-i prea recomandat. Se anuleaza undele sau ceva de genu asta? V-am mai spus, acum suna naspa rau, dar poate dupa operatia de entanseizare se mai remediaza situatia.Credeti ca ar fi suficent un singur difuzor? Sau ar fi bine sa fac un perete intre cele 2 difuzoare? Sa fie practic 2 incinte separate?

Link spre comentariu

Din cate am inteles eu din poza, omul vrea sa intrebe daca poate sa puna 2 dif , cate unul pe lateral , (asa am inteles eu din pozele atasate, prima poza din ultimul set ...unde se vad date 2 gauri .....)bineinteles ca da, dar nu schimba nici o polaritate....

Link spre comentariu

parerea mea este ca ar trebui puse cate 6 difuri pe un fotolui ca ala :twisted: :twisted: :twisted: 3 p-o parte shi 3 pe cealalta dar asta numai dupa o etansare klumea a fotoliului :!:

Link spre comentariu

Asta de unde ai scoso?, poate doar asa de estetica extrem de "alien", ..Io is tare curios de cine se baga la facut calcule pentru incinta aia.... Ar merge puse si 2 rezonatoare helmoltz, la partea superioara , tot pe laterale, exact ca difurile, ofera si o mai buna simetricitate vizuala a sistemului ...

Link spre comentariu

BERTI , da'mi te rog daca vrei dimensiunile exacte ale fotoliului tau , precum si cate difuri bagi intr'unul , si de care (denumirea lor......)Asta pentru a incerca sa vad cam ce dimensiune ar trebui sa aiba rezonatoarele .....frecventa de rezonanta ca incitei , etx....Sau daca ai calculat deja volumul total , dami;l si pe ala,,,...

Link spre comentariu

Asta de unde ai scoso?, poate doar asa de estetica extrem de "alien", ..Io is tare curios de cine se baga la facut calcule pentru incinta aia.... Ar merge puse si 2 rezonatoare helmoltz, la partea superioara , tot pe laterale, exact ca difurile, ofera si o mai buna simetricitate vizuala a sistemului ...

ma bag eu, daca imi dai planurile complete :wink: ideea e chiar interesantadoar sa folosesti ceva difuzoare mai bunicele (a se citi: cu parametrii t/s)
Link spre comentariu
Vizitator berti

Eu unu innebunesc numai cand ma gandesc la calculele ce trebuiesc facute, trebe sa fii tare/tare la geometrie...

hm... daca o faci cu creionu si rigla, chiar ca ajungi la pensie...

dar in Autocad iti ia fix 3 clickuri sa afli aria cu precizie de 4 zecimale :shock:

Notchman, ti-as fi recunoscator daca m-ai ajuta, uite datele problemei:

Aria e de 300763.0052 mm², iar la o inaltime de 440 mm

rezulta un volum de 132.3357 L .

Pentru inceput ai putea face calculele cu 2 difuzoare de la KON,

YDD200LPP, puse fata in fata, asa cum se vede in poza cu decuparile,

daca crezi ca nu-s suficient de bune poti sa folosesti orice difuzor care

incape in gaura de 180 mm diametru.

Uite si parametrii difuzorului:

File: YING CHUN YDD200 LPP

-----------------------------------------

Driver Properties

Fs = 53,95 Hz

Qms = 1,151

Vas = 38,86 liters

Cms = 0,536 mm/N

Mms = 16,24 g

Rms = 4,782 kg/s

Xmax = 4, mm

Xmech = 6, mm

P-Dia = 169,6 mm

Sd = 226, sq.cm

P-Vd = 0,0904 liters

Qes = 0,446

Re = 7,5 ohms

Z = 8, ohms

BL = 9,621 Tm

Pe = 50, watts

Qts = 0,321

no = 1,319 %

1-W SPL = 93,35 dB

2.83-V SPL = 93,63 dB

Nexus3: perfect, orice ajutor prinde bine,

deja suntem 3 care ne ocupam de problema, poate chiar iese ceva bun.

Planurile sunt in facute in autocad. Uite de aici puteti descarca fisierul dwg comprimat rar.

Inca o chestie, poate nu toti v-ati dat seama,

fotoliul asta e grozav, se poate folosi in 3 feluri printr-o simpla rasturnare.

Pozitia 1 , pentru 2 persoane__________Pozitia 2, pentru 1 persoana "supercomod"__________ Pozita 3, pentru 1 persoana "mai putin comod"

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări