Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sensibilitate receptor infrarosu

ohamoha

Postări Recomandate

Am facut o bariera infrarosu folosind un receptor SFH5110-36. Totul functioneaza bine in interior, dar daca o scot afara (unde imi trebuie de fapt) nu mai functioneaza. Cauza e ca datorita luminii puternice de afara, sensibilitatea receptorului scade, iar emitorul nu-l poate impresiona.O alta problema este ca raza este reflectata folosind o oglinda (care capteaza cam multa lumina).Ultima problema este ca bariera sa va folosi cu precadere iarna, adica cu zapada multa.Ce solutii as putea gasi in acest caz? Ma gandeam la un filtru de sticla infrarosu, dar nu stiu de unde sa-l cumpar (pe la magazinele online nu am gasit). Niste LED-uri mai bune (puternice) imi puteti recomanda? Daca in loc de unul cat am acum, pun patru sau sase, credeti ca ajuta?P.S.Acum in interior bariera bate pana pe la 9-10 metri. Afara (soare, zapada) nu trece de jumatate de metru.Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ohamoha

3

• bogdan_

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

SalutIn primul rand mi se pare ca senzorul tau nu e neaparat cea mai buna alegere daca vrei sa il tii afara. Vad ca functioneaza pana la -10 grade, ceea ce mi se pare relativ putin pentru iernile de la noi. Poti folosi in loc un TSOP17xx(de exemplu 1736 pentru aplicatia ta) care functioneaza pana la -25 de grade. Senzorul in sine are capsula facuta dintr-un material care este filtru IR, deci daca mai pui tu ceva in plus nu te ajuta cu nimic. Oricum nu te ajuta cu nimic pentru ca si soarele emite IR cu duiumul. Solutia cea mai simpla este sa montezi senzorul cat sa nu bata soarele direct. De exemplu il pui la capatul unui tub opac indreptat spre emitator. Nu trebuie sa fie foarte lung tubul, doar sa fie suficient cat sa nu mai bata soarele direct pe el. La emisie poti folosi mai multe led-uri. Eventual poti mari curentul prin ele daca micsorezi factorul de umplere cum trebuie. Sau sa alegi led-uri cu unghi de deschidere cat mai mic, de exemplu 15 grade.LE: nu inteleg exact, cum e treaba cu oglinda?

Link spre comentariu

Pun si emitatorul si receptorul de aceeasi parte, iar oglinda are rolul de a reflecta raza inapoi. Folosesc aceasta varianta pentru ca nu pot trage cablu de o parte si de alta a barierei (prin bariera vor trece skiori, si in general al treilea ajunge la cablu si-l taie, plus ca arbitrii nu sunt foarte bucurosi daca sap un sant cu tarnacopul in traseu ca sa ingrop cablul). Si as vrea sa nu folosesc doi acumulatori (unul pentru emitor si unul pentru receptor).Multam de raspuns.

Link spre comentariu

Daca sunt de aceeasi parte se poate sa iti treaca cineva prin "bariera" si sa nu se intrerupa pentru ca hainele vor reflecta IR. Solutia ar fi sa faci atat emitatorul cat si receptorul cat mai directionale, puse intr-un tub scurt fiecare, 5cm poate. Apoi sa pui cat mai departe emitatorul de receptor, chiar daca pe aceeasi verticala. De exemplu sa faci un triunghi echilateral intre emitator receptor si oglinda. In felul asta obtii o selectivitate mai mica, practic esti sigur ca oricum ai mai pune ceva reflectant intre oglinda si latura cu emitatorul si receptorul raza nu ti se va duce direct de la emitator la receptor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări