Vizitator Bodo Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 Dupa cum spune si titlul e vorba despre un CD player auto Sony dar nu stiu sa va spun de care pt ca totul e zgariat si nu se mai poate descifra nimic. L-am cautat si pe google dar nu il gasesc (oricum e destul de vechi).Ideea la el e urmatoarea: nu are niciun buton de control (totul e pe telecomanda) are numai buton de power, rabatare panou frontal iar in spatele acestuia un buton de eject. Problema la el e legata de tunner. A mers bine cand am luat masina insa dupa o perioada a inceput sa piarda semnalul din senin, pauze de cateva minute, mergea iar cateva minute, il pierdea din nou si tot asa.Acum nu mai gaseste radio de niciun fel. Efectiv ii dau seek si nu gaseste nimic pe nicio banda.Are leac sau se repara doar cu unul nou?A doua problema e legata de telecomanda. Merge numai daca o incalzesc inainte. Deci daca vreau sa dau mai tare sau mai incet tre sa scot bateria si sa infig telecomanda in gura de ventilatie cu aer cald. Apoi pun bateria la loc si minune, merge.Daca o las iarasi vreo 2 minute tre sa repet figura.Din ce am vazut eu prin telecomanda, are un integrat, un tranzistor si vreo 4 SMD-uri (eu cred ca sunt unele diode iar unele solenoizi) si un LED IR. Am schimbat led-ul ca doar la ala am avut curaj sa ma bag dar nu s-a rezolvat problema.Ce parere aveti? Sfaturi ceva? Link spre comentariu
ari_panterra Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 telecomanda cred ca se poate repara,sunt simptomele unei lipituri reci.la tunner e ceva mai mult de munca,trebuie desfacut si verificat tot modulul de radio.daca nu ai cunostintele necesare,nu te baga in aparat,la telecomanda poti incerca sa refaci toate lipiturile(cu atentie si rabdare). succes! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 La telecomanda ai schimbat bateria? Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Martie 15, 2010 Partajează Postat Martie 15, 2010 La telecomanda ai schimbat bateria?Dar la tuner ai schimbat bateria? Este pe langa procesor si are dimensiunea a 3 monede de 50 bani suprapuse. De obicei bateria respectiva este un mic acumulator si tine cam 3 ani. Dupa simtome, pare a fi in scurt. Link spre comentariu
Vizitator Bodo Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 La tunner n-am schimbat nimic. Am desfacut o singura data tot playerul, am vazut ca risc sa-mi prind urechile si l-am pus la loc dar nici o schimbare. O sa incerc sa vad ce e cu acel acumulator de care spuneti. La telecomanda am schimbat bateria de doua ori din doua locuri diferite. Cand am schimbat-o prima data a mers cam jumatate de ora iar apoi a picat si am crezut ca era descarcata de cand am luat-o iar apoi am luat alta din alt loc si a facut exact la fel. Aseara am luat-o in casa si am pus aparatul de masura pe ea. Bateria are 3.02V iar la apasarea oricarui buton am pe led 0.47V si 0V cand e deschis circuitul. Asta cand e rece. Mai apoi am incalzit-o cu pheonul si am masurat din nou. Acum aveam pe LED 1.2V la apasare dar a durat pana s-a racit si gata. Am refacut toate lipiturile si am masurat intre piciorusele pieselor (unde am avut posibilitatea) si capetele traseelor acestora. Toate erau bune (cu rezistenta 0). Ieri ziceam ca am ceva SMD-uri si un integrat. Aseara am vazut ca am de fapt 2 rezistente SMD care sunt bune (date jos si masurate) 2 condensatori la care nu mi-am dat seama ca nu imi afisa nimic aparatul de masura (de obicei vedeam pe ecran cum creste valoarea dar aseara nu crestea nimic - posibil sa fie astia buliti), mai am un integrat d-ala nesimtit cu picioruse la 0.5 mm care m-a chinuit putin si inca o piesa care arata ca un condensator d-ala vechi tip pastila albastra dar are 3 picioruse. Nu scrie nimic pe el. Oricum, refacerea lipiturilor sigur ii prinde bine dar imi pare rau ca nu a avut efect. O sa ma mai uit diseara prin ea si sa vad daca gasesc ceva piese prin alte telecomenzi. Mai am vreo doua de la TV tunnere, una de la un Jazz Rabbit si de pe la alte nimicuri.. Intrebare de baraj: Daca gasesc acumulatorul ala de care spuneati mai devreme (cel din tunner) cum imi dau seama cu ce ar trebui sa il inlocuiesc? Se gasesc in magazine "as is" sau va trebui sa gasesc o metoda sa il echivalez? Oricum, orice sfat este apreciat! Multumesc pentru raspunsurile primite dar si pentru cele ce vor mai veni. LE: telecomanda este sony rm-x113 HiR adica cea de aici: http://www.afstandsbediening-online.nl/ ... rmx113.jpg LLE: am gasit si playerul .. este un Sony CDX CA850 Link spre comentariu
ari_panterra Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 nu te mai obosii sa cauti acumulatorul descris de colegul @vdrapaca,nu se mai foloseste de mult metoda cu acumulator pe mb pt memorie. Link spre comentariu
Vizitator Bodo Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 Deocamdata o sa ignor problema cu radioul pt ca, de bine de rau, merge CD playerul si am si eu galagie in masina insa telecomanda asta nenorocita ma streseaza.. Am incercat cu o telecomanda sony universala dar imi merg doar cifrele si inca 2 sau 3 butoane (volumul nu e printre ele :().Am luat 3 baterii noi si le-am incercat pe toate iar apoi am inseriat doua AA si le-am cuplat .. tot nimic.Bineinteles ca aseara am mai desfacut-o odata. Acea piesa de care spuneam, cu 3 picioruse am depistat-o ca fiind un oscilator de 3.6Hz (am cautat imagini pe Gogu' iar mai apoi cand l-am dat jos am observat pe partea de jos scris 3.6. Habar n-am cum sa il verific p-asta cu un multimetru..Mai am un tranzistor SMD care e bun. Am incercat sa il inlocuiesc cu un altul din alta telecomanda insa fara succes. Nu mai dadea tensiune pe LED de niciun fel.Am schimbat condensatorii si la fel, fara rezultate pozitive.Am gasit in schimb o chestie care mi-a pus niste semne de intrebare:Am o rezistenta SMD (scrie pe ea R47) si e pusa intre emitorul tranzistorului (NPN) si minusul led-ului. Am masurat-o montata si dadea ceva de genul 1-2 ohmi. Am dat-o jos si dadea la fel. Mentionez ca la aparatul meu, pe scara de 200 ohm cand pun bornele in scurt imi arata 8 ohmi iar rezistenta asta imi oscila intre 9 si 10.Am masurat si pe cablaj intre conexiunile rezistentei (cu ea data jos) si nu am continuitate.Am cautat ca bezmeticul o rezistenta pe care sa crie la fel (intr-un TV tunner) dar n-am gasit :( insa am zis ca daca o pun in scurt poate se modifica tensiunea pe led. Culmea, nu mai aveam tensiune deloc.Asadar am zis ca poate e bulita si am pus o rezistenta de 4.7 ohm.Nimic..Deja ma durea capul, am pus rezistenta aia la loc si m-am dus la culcare.Ah, am mai gasit un jumper si l-am mutat pe cealalta pozitie.Exact acelasi rezultat, tensiune pe led 0.4V.Spuneti-mi va rog ca nu e de vina integratul..Faza interesanta e ca tranzistorul isi face treaba dar de ce am tensiunea asa mica? Link spre comentariu
ari_panterra Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 gata vezi ca gasesti prin targ telecomenzi sony ,ca a ta, in jurul a 50 lei. ai reusit sa o faci terci cu metodele tale babesti.pe viitor masoara tot ce se poate masura ,verifica trasee si abia atunci poti sa treci la dezlipire ,mai ales cand sunt componente smd si nu ai scule si cunostinte necesare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 Poate or fi oxidat tastele..In nici un caz nu trebuia sa faci c-ai facut cu pieseleCa sa nu mai zic ca R47 inseamna 0,47 ohmi.... Link spre comentariu
Vizitator Bodo Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Babesti sau nu, nu stiu cum am facut dar merge (de fapt stiu si o sa va spun) De fapt de ce as avea nevoie pentru SMD-uri mai mult decat de o penseta si un varf subtire la letcon? Mi-am facut treaba cu ele foarte frumos, elegant si curat. Daca te uiti la placa si la lipituri nici nu iti dai seama ca a fost umblat pe ea. Dr.L, multumesc, am gasit si eu intre timp ce inseamna acel R47 si am gasit pana la urma si rezistenta. De verificat am verificat absolut toate traseele inclusiv ale tastelor si erau toate bune iar functionarea tastelor era ireprosabila (rezistenta aproape 0 la apasarea oricareia) deci nu era de aici. ari_panterra, din pacate am cautat pt ca aveam de gand sa imi iau telecomanda rm-x5s (tip joystick) dar am gasit un singur exemplar care semana cu a mea insa ii lipseau 2 butoane (era model 112 nu 113) si cerea omul 150 de ron pe ea asta pe langa ca arata intr-un hal de nedescris (zgarieturi, unele taste erau efectiv rupte la nivelul carcasei, pe altele nu se mai vedea nimic, etc) iar la banii aia mai puneam 50 de lei si imi luam ambele telecomenzi noi noute de pe e-bay! De masurat v-am spus ca am masurat tot ce am stiut si am fost constient de la bun inceput ca am foarte multe sanse sa o distrug de tot (ceea ce nu s-a intamplat). Inainte de toate am schimbat acel R47 care, sa nu-mi fie cu suparare, chiar dadea alte valori decat cel pe care il aveam eu pe telecomanda. Asadar, singurele piese despre care nu stiam ce si cum ramasesera acel oscilator si integratul. V-am spus ca l-am gasit pe net ca poza, apoi l-am identificat si mai apoi i-am cautat datasheet-ul. Am vazut ca era de fapt compus in mare din 2 condensatori cu un pol comun si mai era si simetric. Tot pe net am aflat ca spectrul IR poate fi "vazut" cu un webcam. Zis si facut. Luat o telecomanda care stiam ca merge, testat daca o vede webcam-ul iar apoi incercat cu telecomanda in cauza. Intensitate.. net inferioara. Inversat magaria de piesa (cum am mai spus-cu riscul de a o distruge) si testat din nou. Bingo! Urmeaza radioul! La mine inca functioneaza principiul "daca ceva nu merge bine, e nevoie de un ciocan mai mare".. si poate sunt eu prea norocos dar pana acum n-am stricat prea multe! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 Deci ai pus oscilatorul invers?Inseamna ca avea un contact imperfect. Eu intelesesem ca nu ti-a reusit operatia,dar daca acum merge,felicitari Link spre comentariu
ari_panterra Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 esti tipicar si norocos dar nu abuza de noroc cu modulul de radio.succes! Link spre comentariu
Vizitator Bodo Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Deci ai pus oscilatorul invers?Inseamna ca avea un contact imperfect. Eu intelesesem ca nu ti-a reusit operatia,dar daca acum merge,felicitariFoarte probabil ca asta sa fi fost..multumesc!esti tipicar si norocos dar nu abuza de noroc cu modulul de radio.succes!Ce sa zic.. imi place enorm mirosul de sacaz incins si desi electronica (in adevaratul sens al cuvantului) e ceva pe care sper sa ajung vreodata sa o inteleg cu toate astea, nu ma dau inapoi de la a mesteri ceva.. orice, chiar si cu riscul de a distruge.Am stricat cateva la viata mea dar am dat de cap la mult mai multe (evident nu chestii prea complexe) iar satisfactia cred ca o stiti cu totii si compenseaza toate neajunsurile.Oricum multumesc pentru urare!Dar ca sa termin cu off-topicul, as vrea sa revin la problema cu radioul.Aseara l-am luat in casa, l-am desfacut si am masurat componentele mai simple dar fara sa le dezlipesc. Stiu ca nu asa se face dar recunosc ca mi-a fost putin frica.Cat am reusit sa verific pe acolo (modulul ala de radio e pus perpendicular pe main-board si e destul de incomod sa ajung la componente si e si mai incomod sa apropii lupa ca sa vad ce scrie pe fiecare) - apropos de asta am gasit o metoda care nu credeam sa dea rezultate dar a fost cat de cat ok.. am luat aparatul foto, am luminat componenta cu o lanterna si apoi am dat zoom la aparat pana am reusit sa descifrez..Anyway, ce am putut, am masurat asa pe circuit si dadea bine, mai mult nu mai stiam ce sa fac si l-am reasamblat, l-am cuplat la o baterie de UPS si i-am dat drumul.Rezultatul a fost ca nu gaseste semnal doar pe FM.Pe MW, LW si ce mai are el, prinde posturile foarte bine (chiar si daca scot antena) si nu le pierde de niciun fel.Pe FM in schimb nu gaseste nimic. Am incercat cu cautarea automata iar apoi am luat-o eu manual sa caut pe fiecare frecventa. Absolut nimic. Nici pe FM1 nici FM2 si nici FM3. Aveti cumva idee ce ar trebui sa caut sau sa verific mai intai? Uite, acum imi pare rau ca nu am facut o poza cu modulul ala ca poate ati fi inteles mai bine ce e acolo si poate ati fi putut sa ma indrumati putin.Oricum apreciez orice sugestie sau sfat..Multumesc.Later edit: Faptul ca pe FM nu prinde nimic iar pe celelate benzi prinde nu stiu daca era dinainte sau de dupa dezasamblare. Inainte, sincer sa spun, nici nu mi-a trecut prin cap sa verific asta.. Link spre comentariu
Vizitator Bodo Postat Aprilie 8, 2010 Partajează Postat Aprilie 8, 2010 I-am dat de cap!Nu avea nimic modulul radio..L-am luat din nou in casa si de data asta nu am mai folosit antena improvizata de data trecuta (folosisem o sarma de ~1.5 m).De fapt am observat ca dupa ce l-am pus inapoi in masina si am cuplat iarasi toate matzele pe acolo, din nou nu mai prinde pe nici o banda. Atunci mi-a venit ideea sa scot antena si ce sa vezi .. prindea din nou pe MW si LW.Am pus multimetrul pe antena si era in scurt centralul la masa :(.Nu stiam sigur daca e normal sau nu dar neavand prea multa activitate am luat vreo 2,5m de coaxial din casa si l-am inlocuit pe cel de pe masina!Acum merge foarte frumos .Oricum, multumesc pentru sustinere.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum