Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rog asistenta pentru un proiect legat de comunicatii GSM

Vizitator severika

Postări Recomandate

Vizitator severika

Salut,

Incerc sa fac o automatizare simpla care implica trimiterea de informatii prin GSM.

Concret, la un capat al legaturii se afla un PC, la alt capat un montaj cu microcontroler.

Folosesc doua modemuri GSM Wavecom Fastrack M1306B.

Modemurile primesc comenzi AT pe seriala, si de la PC si de la microcontroller.

Ma intereseaza ce comenzi AT trebuie date pentru a realiza o legatura (Dial-Up sau GPRS) intre cele doua dispozitive.

Cei de la Vodafone (unde am cartelele de pe modemuri) habar nu au, mi-au activat Mobile Internet si gata.

Mentionez ca nu ma intereseaza sa trimit SMS-uri, este o solutie insuficienta.

Platesc 100E pe loc celui care imi arata cum sa fac legatura asta (ce comenzi sa dau pe seriala)

Multumesc.

Vasile , scuze, si te rog sa nu te mai implici altadata (oricum nu se mai intampla), inainte de a citi in mare despre ce e vorba.

Doar doua topicuri erau active, si contineau informatii interesante, distincte, discutate public, iar intr-unul erau deja prezentate scuze :ciuda:

inainte de a fi intrerupt in mod primitiv, spuneam ca maine o sa cer Orange activarea acestei optiuni :

http://orange.ro/abonamente-date/faxdata-ro.html

Este oare suficienta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• nana

3

• mosfet

1

Top autori în acest subiect

Vizitator severika

Dupa mult stress a telefon, mi-am activat optiunea "Data GSM" pe doua cartele prepay.

Asftel am reusit sa realizez legatura cu pricina.

Beleaua e ca in afara de datele utile (cateva cuvinte) care apar OK, mai apar si o gramada de caractere ASCII (garbage), ca si cum nu ar fi sincronizat la baudrate ... caracterele apar aleator, fara vreo actiune din partea mea ...

totusi, imi arata pe ambele modemuri (in HyperTerminal) CONNECTED 9600 ...

Any suggestions ?

Exemplu :

ATS0=1

þ˜‹ü˜Â® ÜË ¢° í×Ûî,ÛÏv «þ ØëÉóƒ×mþì‹ Œnøì ýï—ÜlÊðþ|¥É©ªµl[‹3.¥É©þ¶ìn ¸üö«

÷íÆ3ãý׉‡þýÅñ

OK

Link spre comentariu
Vizitator severika

Dragi colegi de forum , iata solutia :1. cumparati doua cartele Orange Prepay - cat mai repede, Orange este singurul operator roman care mai accepta CSD2. Activati serviciul DATA GSM (daca nu este deja activat implicit)3. ca si comenzi AT (pentru acest modem) se vor da (cautati singuri ce inseamna, este simpla treaba) : ATS0=1 AT+FCLASS=0 AT+CBST=7,0,1 ATDnnnnnnnn4. Done. PS - daca sunteti interesati de fenomen, cumparati si activati cat mai rapid cartelele si serviciul DATA GSM, nu se stie cat mai o sa ramana activ, dupa care, am pus-o, ramanem doar cu SMS-uri si GPRS.PPS - treaba costa bani, cam 10-15 EC pe minut, so watch it !PPPS - premiul de 100E se raporteaza pentru cine imi arata aceeasi treaba cu GPRS + AVR sau ARM :da

Link spre comentariu

Nu stiu cat si daca te ajuta si poate spun lucruri pe care deja le stii: astia de la UTI fac niste softuletze (multi fac, astia de la UTI mi-au venit in minte) care se pot instala si pe PC si in memoria unui modem GSM, care exact automatisme d-astea fac. Au nevoie doar de user, parola si APN care sunt standard si furnizate de operatorul de telefonie, pentru conectarea la net prin GPRS. Softurile de care am auzit sunt facute la comanda dupa cerintele clientilor.Pe partea de programare/cod sau comenzi, habar nu am.POS-urile bancilor merg cu SIM-uri de date (GPRS) cam pe acelasi principiu.

Link spre comentariu
Vizitator severika

sunt facute la comanda dupa cerintele clientilor

Nu stiam treaba asta, dar nici nu vreau sa ma gandesc la ce preturi au ... :nebunrau: Si in afara de asta am o parere proasta despre firmele de "softvare" romanesti ... din experienta.Multumesc de info.
Link spre comentariu

Nu stiu cum merg modemurile GSM eu am reusit sa fac conexiunea cu niste modemuri clasice de la Cermetek(parca asa se numeau) la care le-am simulat o linie cu o impedanta de 600 omi si un condensator si o sursa de tens de 12V. si am avut conexiune stabilita perfect. O sa iti trimit maine cand ajung la servici mai exact comenzile care le-am dat. Stiu ca am modificat si niste registri pe acolo ca sa nu mai faca controlul erorilor si sa scot autonegocierea dintre cele 2 modemuri. Oricum majoritatea modemurilor sunt identice cel putin din punct de vedere al comenzilor AT.Oricum problema a fost destul de spinoasa ca mi-am batut capu cu ea vre-o luna de zile pana am reusit sa le fac sa comunice intre ele. Ideea era ca eu nu aveam semnal purtator tot timpu pe linie si cand incetam sa transmit date imi dadea disconnected pana l-am setat sa fie tot timpu off the hook, insa la tine nu merge chestia asta pentru ca inseamna sa menti tot timpu linia activa ceea ce duce la costuri imense.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator melcu_codobelcu

vad ca ai evoluat destul de rapid cu alea, daca te mai intereseaza ceva cu avr + modem gsm iti dau ce-am facut eu vara trecuta (sau daca intereseaza pe mai multi, postez aici undeva..)

overall hw e asa:

mcu: atmega162

gsm: siemens S25 (deci presupun ca ar trebui pigulit ceva ca eu tin minte ca foloseam niste particularitati ale astuia.. mai mult enervante decat utile, gen nu-mi dadea mesaj +CLIP cand venea un data call si doar asa il puteam diferentia de un voice call)

gps: trimble lassen sk ii

storage: un sd card legat pe spi

iar ca sw:

fat32 R/W, scrie fisiere, directoare, poate sa le scrie imprastiate (in functie de unde gaseste clusteri liberi)

face gps logging in niste fisiere text pe card

trimite sms-uri la anumite evenimente

accepta incoming data calls

respinge incoming voice calls, iar daca call-ul e de la un numar cunoscut (unul din primele 2 de pe sim) face ceva

teoretic ar putea sa si primeasca sms-uri (pt configurare sau prostii) da n-a mai fost loc in flash pt asta :d (exista procedura da e comentata)

NU initiaza data calls (si nici voice calls, for that matter) dar nu cred ca ar fi mare lucru de implementat asta.

acum sincer evenimentele nu mai tin clar minte care erau, sau toata logica dracoveniei, eu il facusem ca un proof of concept pt un sistem de alarma pt motor..

e scris in c si optimizat, pe cat m-am priceput, "sa incapa".. deci pe alocuri nu e teribil de lizibil..

later edit:

acum am vazut ca ziceai GPRS.. asta nu stie, evident. Daca te intereseaza vezi un arm gen SAM7 de la atmel cu un sistem de operare care sa stie el si sa vb cu modemul si TCP/IP (ca asta te-ar omori).. eu n-am folosit decat nut/os si trebuie sa recunosc, nu pt GPRS

anyhow, http://www.ethernut.de/en/firmware/index.html

Link spre comentariu
Vizitator alxgan

Salut.

Ce vrei sa faci cu comunicarea nu e lucru curat.

Faptul ca folosesti GSM/GPRS/3G ect e dat de performanta modemului si a operatorului.

Pentru o comunicare standardizata iti trebuie:

- nivelul fizic de comunicare (cablu/wireless); in cazul tau: sa te conectezi la un APN (deja furnizat de operator)

- nivelul de lagatura. in general PPP la modemuri. MAC la retelele cablate.

- si acum trebuie trimise date intr-un format acceptat de echipamentele de routare. Nu cred poti trimite date "chioare" fara sa fie incapsulate intr-un protocol de comunicare precum TCP/IP.

- nivelul aplicatiei poate fi Telnet sau SNMP (daca iti permite operatorul).

Deci ai avea nevoie de un driver PPP, IP, SNMP pentru AVR sau ARM. Cred ca merge un Atmel SAM cu linux compilat cu toate protocoalele de comunicare.

Am vazut ca pe site-ul modemului iti pune la dispozitie un sistem de operare pentru aplicatii embedded. Parca OpenAT OS. http://www.wavecom.com/modules/movie/scenes/products/index.php?fuseAction=article&rubric=products&article=products_openAT

Daca dezvolti o astfel de aplicatie... poate o impartasesti si cu restul

Spor la munca

Link spre comentariu
Vizitator severika

Daca dezvolti o astfel de aplicatie... poate o impartasesti si cu restulSpor la munca

Merci pentru suport.Deoarece am o presimtire ca transferul CSD nu mai are zile multe in Rromania, am decis sa ma ocup 100% de GPRS.Deocamdata am cumparat un modem suparat care, teoretic ar suporta multa din complicarea software legata de GPRS.Dar practic, inca ma mai rog de furnizori sa imi dea niste documentatie tehnica buna, ma chinui cu update-uri de firmware, etc ...Tineti aproape :)
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări