bogdan666 Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 As vrea sa-mi fac o placa cu led-uri 49 am socotit eu ca ar fi bine sa pun direct la priza cu o punte redresoare. ce ziceti ar merge sau ar trebui sa fac altfel ??? Link spre comentariu
bogdan666 Postat Martie 14, 2010 Autor Partajează Postat Martie 14, 2010 am uitat sa mentionez. legate in serie bineinteles Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Le arzi instant asa...Pune un condensator 330nF/400V,serie pe bunul din bratele de alternativ~ al puntii, pe celalalt brat de alternativ~ al puntii in serie un 100 ohm/1W apoi pe bratele + si - a puntii, doua diode zenner de 110V in serie, si alimentezi cele 49 LED-uri albe sau albastre de la bornele + si - ale puntii. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Martie 14, 2010 Autor Partajează Postat Martie 14, 2010 sincer n-am inteles deloc. poti sa faci te rog o schema ? Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Capacitatea de 330 nF e pentru un curent de 20mA, formula de calcul e XL=159/f x C , frecventa se da in kilohertzi(adica 0,05=50Hz), capacitatea in microfarazi, iar XL va rezulta in ohmi.159 e constanta. O banala reactanta capacitiva. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Martie 14, 2010 Autor Partajează Postat Martie 14, 2010 ok mersi mult inca ceva, am socotit bine 49 nu ? daca e nevoie dau mai multe detalii despre led-uri Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Poti pune cate LED-uri vrei, chiar si numai 1, doar dioda zenner o modifici-daca pui 20 LED-uri albe sau albastre 20 inmultit cu 3,2V=64V, deci pui doua diode zenner de 32V in serie, de ex. PL32Z sau orice alt zenner de 32V.Am facut peste o suta de ghirlande si beco-led-uri bazate pe schema asta si nu am ars nici un LED in 8 ani cu ea!Scopul zenner-ului este sa limiteze excursia de tensiune, implicit depasire tensiunii inverse pe LED-uri, fara zenner tensiunea s-ar duce la 320V.(230x1,41) Link spre comentariu
bogdan666 Postat Martie 14, 2010 Autor Partajează Postat Martie 14, 2010 acum cateva saptamani am inteles cum functioneaza un tranzistor astazi am invatat despre diode zenner imi place din ce in ce mai mult :)mersi tare mult pentru raspunsuri Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Succes si ai grija sa nu te"zgaltzai"-asta e rostul rezistorului de 1 Megaohm in paralel cu cond. de 330nF, sa-l descarce dupa ce scoti ghirlanda din priza, sa nu te scuturi daca pui mana pe stecher. Link spre comentariu
LostCell Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Sau poti face o redresare monoalternanta cu o dioda iar dupa dioda pui un condensator de filtrare(de prin surse atx) dupa redresare o sa ai 170V tensiune continua,daca vrei sa ai 3V/led o sa fie 170/3=57led-uri inseriate.si astfel nu te scutura stecheru. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 Sau poti face o redresare monoalternanta cu o dioda iar dupa dioda pui un condensator de filtrare(de prin surse atx) dupa redresare o sa ai 170V tensiune continua,daca vrei sa ai 3V/led o sa fie 170/3=57led-uri inseriate.si astfel nu te scutura stecheru. Wrong!Daca face o redresare monoalternanta cu o singura dioda, pe bornele condensatorului va avea nu 170V, ci tot 320V ca si la o redresare bialternanta! Si limitarea de curent cine o va face???LED-urile?...nu pt. mult timp... Link spre comentariu
LostCell Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 cum sa fie tot 320v??? pai daca ii pusa dioda,nu trec ambele alternante nu(trece doar jumate de sinus)?trece una singura cea pozitiva sau negativa(depinde cum pui dioda) nu uita ca 240v~ e tensiunea medie iar tensiunea varf la varf e 240*1,41=338,4V.Daca pui o dioda inseriata trece o singura alternanta fie pozitiva fie neagtiva,in functie de cum e asezata dioda,adica jumate din 240,120V*1.41=169.2V cc daca dupa dioda ai pus condensator electrolitic(Umin 200V) altfel o sa ai o tensiune pulsatorie de 120V.Limitare de curent hmmm fiecare led are o rezistenta interna care ii constanta, daca pui led-ul la o sursa de tensiune stabilizata(tensiunea variaza in functie de led) iei un led alb si il alimentezi si urmaresti variatia tensiuni si a curentului o sa vezi ca ledul nu se arde la 3V cu toate ca nu ii limiteaza nimeni curentu(cu un rezistor extern sau altfel)daca ii dai mai mult de 3v care ar fi tensiune lui de lucru(de asemenea si curentul(legea lui ohm)) acesta se va arde(resitenta constanta,tensiunea creste=>curentul prin led creste si el).Daca pui 2 leduri ele vor avea nevoie de 6V 3leduri 9V si tot asa.ce vreau sa zic,ca ledul are rezistenta lui interna si aceasta limiteaza curentul,daca cineva zice ca un led are nevoie de 20mA si nu precizeaza tensiunea de lucru atunci pui ledul pe o sursa de tensiune reglabila si ii dia de la 1.5V cresti treptat tensiunea si urmaresti curentul ce trece prin led,cand o ajuns la 20ma te opresti si citesti tensiunea,aia ii tensiuena de lucru a ledului la care nu se arde,sa zicem ca ai 20mA la 3V, la 170V o sa ai nevoie de 170V/3V per led leduri adica 56.6leduri(57) daca le inseriezi acestea nu o sa se arda pt ca pe fiecare led cad 3V exact cat este necesar. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 si va face POC acel cond din sursa de pc :violent2: incearca sa te convingi. Link spre comentariu
LostCell Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 mihaita explica de ce o sa faca poc?nu am specificat tensiunea de lucru minim 200V(varful tensiunii redresate nu e 170V?cam atat au cele din atx-uri de la intrare in sursa,din partea primara a sursei.FACE POC DACA IL POLARIZEAZA INVERS!!!(banuiesc ca stie polarizarile) Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2010 Partajează Postat Martie 14, 2010 fiecare led are o rezistenta interna care ii constantaComplet gresit...LED-ul nu are o rezistenta interna constanta, ci una neliniara, se va ambala termic fara rezistor serie sau sursa curent constant...trecand mai mult curent prin jonctiune, aceasta se va incalzi, incalzindu-se va permite trecerea unui curent mai mare, ceea ce va incalzi....ambalare termica, adica.Condensatorul de la sursa PC va face "poc" deoarece acestia sunt in general la 200V. Cat despre tensiunea care apare pe un condensator , fa experimentul, o dioda 1N4007, un condensator de orice valoare 47-1000uF la 400 V, masori cu un multimetru tensiunea de la bornele condensatorului si vei gasi 320V.La sursele PC sunt inseriati DOI condensatori de 330-470uF/200V, asa ca impreuna rezista la 400V. Restul sunt aberatii, nu te supara te rog, LostCell, dar mai e de invatat...LED-urile se alimenteaza numai in curent, de exemplu iata o sursa de curent constant, 20mA: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum