Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intare analogica


ovy_pas

Postări Recomandate

Am vazut in unele scheme ca semnalele analogice erau convertite in digital de niste circuite specializate ADC care apoi mergeau 4 fire la 4 pini ai unui PIC. Exista si posibilitatea preluarii semnalului analogic la un pin al PICului si convertit in digital cu ADC din interiorul PICului. Care este diferenta intre cele 2 ADC?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • francezu

    11

  • ovy_pas

    10

  • puiu

    3

  • Rabulea Sergiu

    2

Top autori în acest subiect

Da, se pot converti semnale analogice in format digital cu PIC-urile care au incorporat in ele si un convertor analog-digital. Vezi PIC16F628, PIC16F877, etc.Nu cred ca este vreo diferenta intre cele 2 ADC-uri, doar numarul de pini folositi si rezolutia lor.

Link spre comentariu

Convertoarele ADC externe cred ca au o rezolutie mai buna ca altfel nu vad rostul lor sa consume mai multi pini decat cele interne.Asa este? Care este tensiunea maxima acceptata de ADC intern, ce se intampla daca depasesc acesta tensiune?

Link spre comentariu

Convertoarele externe au in primul rand viteza de conversie mai mare. Tensiunea maxima acceptata de ADC la intrarea acestuia (pentru care rezultatul conversiei este maxim=2^n-1, unde n este rezolutia in biti) este data de tensiunea de referinta; aceasta referinta pentru majoritatea pic-urilor poate fi luata de la pinul VDD(alimentare) sau de la pinul VREF (tensiune furnizata extern). In oricare din cazuri aceasta nu poate depasi 5,5V,limita maxima de tensiune admisa pe oricare din pini. Pentru a masura o tensiune mai mare se foloseste un divizor rezistiv.

Link spre comentariu

Ce se intampla daca pe un ADC intern al pic ului depasesc cei 5V? De exemplu alimentez intrarea analogica de la un circuit operational si tensiunea ar depasi din anumite motive 5V.Nu ma refer la cazurile cand nu se foloseste divizor de tensiune. Ma refer la cazuri accidentale. In sensul ca .. se poate arde intrarea sau chiar pic ul, este necesar un circuit de protectie pe intrare?

Link spre comentariu

PIC-urile au de obicei diode de protectie pe fiecare din pini (vezi poza). In functionarea normala acele diode sunt polarizate invers. Daca tensiunea la pin scade sub VSS sau creste peste VDD una din diode incepe sa conduca limitand acea tensiune. Daca totusi tensiunea la intrare insista sa creasca dioda se defecteaza, adesea prin strapungere, si pin-ul respectiv devine inutilizabil. Cel mai simplu se poate proteja intrarea cu o dioda Zener.

Posted Image

Link spre comentariu

Cel mai simplu se poate proteja intrarea cu o dioda Zener.

... sau cu o rezistenta serie care limiteaza curentul la maxim 10mA in cazul cel mai defavorabil. Specificatia zice ca Input Clamp Current poate sa fie +/-20mA, dar eu nu as depasi jumatate, pentru siguranta. De acolo am scos limita de 10mA.
Link spre comentariu

Cu o rezistenta serie si o dioda zener ar fi si mai bine nu?Dar rezistenta are caracteristica liniara nu ar influienta forma de semnal analogic insa intrebarea care apare ... la folosirea diodei zener nu exista posibilitatea de distorsiuni ale semnalului analogic?

Link spre comentariu

1. Pentru situatile clasice in care se cam stie valoarea maxima analogica se adopta o schema exterriora care sa faca acel semnal sa fie in domeniu. Nu prea am vazut situati cand intrarea analogica este protejata in plus cu o dioda zener si o rezistenta. 2. Mai bine ar trebui sa se dea exemplu concret unde se vrea aceasta protectie.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Un PIC poate procesa o tensiune sinusoidala 50Hz la o intrare analogica (ADC intern)?Exemplu controlul unghiului de deschidere al unui tiristor alimentat in CA.Picul ia valoarea tensiunii instantanee pentru comanda tiristorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări