Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon 60W prea puternic?

Vizitator Brainteaser

Postări Recomandate

Vizitator Brainteaser

Am cumparat un letcon de 60W (CIOCAN DE LIPIT 60 W - VELLEMAN) pentru a-l folosi la facultate pentru un proiect. Am de lipit diferite componente (diode, rezistente, tranzistori etc.) si ma intereseaza sa stiu daca nu cumva e prea puternic si as putea sa le stric in momentul cand le lipesc. Pe majoritatea care i-am intrebat mi-au zis ca e cam puternic si ca ar fi trebuit sa imi cumpar unul de 30-40 W. Va intreb daca e bun ca sa nu dau banii degeaba pe unul nou.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

2

• cirip

1

• Depanatoru

1

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Brainteaser

Nu ma pricep foarte bine la electronica, asa ca as vrea sa stiu daca il pot folosi fara sa stric ceva fara sa atasez altceva la el prin care sa ii variez puterea

Link spre comentariu

Daca vrei sa-i reduci puterea la jumatate, pune in serie cu el fie o dioda 1N4007(in felul acesta rezistenta letconului va fi alimentata doar cu o semialternanta), sau tot in serie, un bec de 60W, de exemplu chiar becul de la lampa de birou(va lumina cam "chior").

Link spre comentariu

Daca vrei sa-i reduci puterea la jumatate, pune in serie cu el fie o dioda 1N4007(in felul acesta rezistenta letconului va fi alimentata doar cu o semialternanta), sau tot in serie, un bec de 60W, de exemplu chiar becul de la lampa de birou(va lumina cam "chior").

Apropo de solutia ta, mi-am amintit ca am citit pe undeva chestia asta; pe acel suport se adapteaza un microcontact care inseriaza ceva (bec, dioda) atunci cand se asaza letconul pe suport. Solutia cea mai la indemana si eleganta totodata ramane aceea cu alimentarea letconului dintr-un regulator ieftin de iluminat (cum s-a scris mai sus de catre cirip).
Link spre comentariu

Eu as vrea sa stiu daca este prea puternic si daca imi va afecta componentele atunci cand le lipesc.

Pai numai d-ta poti sa apreciezi..depinde ce lipiti si pe ce lipiti; pana la urma depinde de stilul fiecaruia.. si de tensiunea de la retea (la mine e cam mica!). :ras:
Link spre comentariu
Vizitator Brainteaser

Deci sa inteleg ca e posibil sa stric anumite componente atunci cand le lipesc. Nu mi-am format un stil anume ca sa lipesc pentru ca dupa cum am zis sunt incepator si de asta am intrebat daca pot folosi letconul de 60 W sau trebuie sa imi iau altul de putere mai mica.

Link spre comentariu

Ceea ce conteaza e temperatura varfului , care nu e legata de puterea electrica neaparat . Un letcon chinezesc de 30W-40W se incalzeste in gol de nu mai sta cositorul pe varf , dar cand vrei sa topesti ceva serios se raceste prea mult . Probabil Velleman este mult mai bun , dar nu te poti astepta la performante excelente decat de la o statie de lipit termostabilizata .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pai e letcon. Daca nu e termostatat, temperatura depinde de cat il tii in priza. La 60W se va incalzi destul de repede un varf subtire dar asta nu e neaparat un lucru rau. Eu am lucrat pe placi de baza cu pistolul de lipit romanesc de 100W... Trebuie doar indemanare si anse subtiri.

Mai recent am un letcon rusesc de 25W caruia i'am prelucrat varful, si il folosesc pe ala la lucruri mai sensibile. E mai usor asa ca nu mai rup anse. Vreau totusi sa'i adaptez si un senzor de temperatura (sau sa masor temperatura si pur si simplu sa ii fac temporizare) ca sa nu mai umblu tot timpul la priza. De 60W am unul pentru cositorit tabla, cu varf imens. La ala adorm pana se incalzeste.

La un letcon termostatat puterea de fapt determina perioada de timp in care varful ajunge la temperatura de lucru, si de aici dimensiunile maxime ale piesei care se poate lipi cu el. La unul simplu, fii si tu atent la varf, daca incepe sa se oxideze (se innegreste) temperatura e prea mare.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Adica, mai pe direct: poti strica si cu 25W, sau poti face lipituri smd cu 100W. Nu puterea e esentiala ci temperatura, care depinde de masa partii (impropriu numita "varf") de incalzire, corelata cu puterea de incalzire. Pistolul (ala cu anse) are puterea reglabila prin grosimea ansei (ansa subtire=putere mica); acolo se mai dozeaza incalzirea si prin manevrarea "tragaciului". La un "letcon", termostatarea, similar cu stabilizarea compenseaza consumul de caldura (lasat pe suport se pierde un minim de caldura incalzind aerul; lipind, functie de masivitatea pieselor pierderea de caldura poate raci masa de incalzire pana la imposibilitatea topirii aliajului (60W e mult prea putin pentru lipit tabla! mai degraba 600W!) Nu-ti recomand reducerea puterii de incalzire (cu exceptia unor perioade de repaus prelungit, cand un contact care scurtcircuiteaza o dioda, actionat de letconul pus pe suport, asigura mentinerea unei temperaturi mai reduse, "de asteptare"); efectul unui asemenea montaj va fi incapacitatea letconului de a topi mai mult decat o bobita de cositor...Fabricantul coreleaza puterea rezistorului de incalzire cu fluxul termic prin masa de lipire, asa incat acesta sa nu se raceasca excesiv la incercarea de a lipi o masa ceva mai mare (sarme mai groase sau pe insula mare de cablaj, desi cuprul imprimat avand doar 35-50 microni, "fura" destul de putina caldura).Succes!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Am un letcon şi vreau sal folosesc la cositorirea tablei dar nu ştiu ce putere W are ,am măsurat cu un ohmetru şi îmi arată 757 ohmi deci ce putere are

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări