Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS pentru ANODICA si FILAMENTE

nooob64

Postări Recomandate

Ca un fapt divers AKAI a construit prin anii 80 un amplificator cu tranzistori alimentat cu +/- 40v dintr-o sursa in comutatie inchisa intr-o incinta din aluminiu de 4 mm grosime, capac etanseizat cu garnitura elastica din cupru, treceri filtrate etc. Preamplificatorul era separat dar avea intrare RIAA, deci nivelul minim de aproximativ 3mV si cu toate acestea zgomotul de comutatie era zero pe boxe ! Amplificatorul functioneaza si astazi ireprosabil...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 264
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

137

• nooob64

21

• blue

10

• mila

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

schemele smps tip flyback necesita intrefier? cat ? e vreo formula ptr. determinarea cel putin aprox. a grosimii, depinde evident de tipul de miez , frecventa si altele?daca am un miez la care nu cunosc caracteristicile prin experimente practice pot determina ceva din caracteristici? si intrebare...complect...daca am un miez E ferita cu o ramura sparta se poate lipi pentru a salva ceva?

Raspunsul este da, are nevoie de intrefier. Din pacate nu exista o formula simpla, daca doresti sa te documentezi poti incepe cu asta:http://focus.ti.com/lit/ml/slup127/slup127.pdfSi da poti determina caracteristicile din experimente dar nici asta nu e foare la ureche, trebuie sa te documentezi.
Link spre comentariu

Nu cred ca ar fii problema ecranarea sursei SMPS , ci frecventa la care ea lucreaza , pe forum sunt vreo 2 scheme de alimentare SMPS pentru tuburi care nu par avea cine stie ce filtraraj(cel putin asa am observat eu) iar din spusele constructorilor brum = 0 .

Pentru mila "si intrebare...complect...daca am un miez E ferita cu o ramura sparta se poate lipi pentru a salva ceva?" daca il prinzi bine nu ar avea de ce sa nu mearga , din cite stiu interfierul apare la transformatoarele din sursele flyback dar nu stiu cit de gros trebuie sa fie , in orce caz ~~ 0.3-0.5 mm .

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Grea limba ceha?! si goagalu' traduce cum il taie capu noroc ca schemele si pozele sunt aproape in romaneste :rade: Referitor la montajele care apar aici http://danyk.wz.cz/impulz3.html sunt flyback? transformatorul necesita intrefier la acest tip de montaje?

Da. la traful meu am lipit pe lateralele unuia dintre E-uri si 2 folii de intrefier (niste coala de hartie de calc). Daca nu este pus intrefierul, situatia se incinge cam tare :nebunrau:
Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

@nooob64 intr-adevar, filtrarea tensiunii anodice se face foarte usor si eficient. In domeniul audio brumul este "pafum". Problemele apar in momentul in care, pe langa sursa respectiva se mai afla si un radioreceptor. O idee buna ecranarea completa in carcase de aluminiu, dar atunci dam de problema disiparii caldurii. Eu inca nu am gasit o soltie convenabila si sursa o folosesc doar pentru depanari deparece o receptionez pana in UUS. :cry:

Link spre comentariu

schemele smps tip flyback necesita intrefier? cat ? e vreo formula ptr. determinarea cel putin aprox. a grosimii, depinde evident de tipul de miez , frecventa si altele?daca am un miez la care nu cunosc caracteristicile prin experimente practice pot determina ceva din caracteristici? si intrebare...complect...daca am un miez E ferita cu o ramura sparta se poate lipi pentru a salva ceva?

Raspunsul este da, are nevoie de intrefier. Din pacate nu exista o formula simpla, daca doresti sa te documentezi poti incepe cu asta:http://focus.ti.com/lit/ml/slup127/slup127.pdfSi da poti determina caracteristicile din experimente dar nici asta nu e foare la ureche, trebuie sa te documentezi.
Asa e! Este necesar intrefierul la flyback pentru ca trafo lucreaza ca acumulator de energie, fie ca merge in discontinous or continous mode(curent care ajunge la zero sau nu). Eu nu am gasit o formula de calcul a intrefierului, dar acesta se poate regla ca dimensiune, astfel incat sa satisfaca inductanta, cel putin minima, rezultata din calcul pentru infasurarea primara. Eu asa am procedat si functioneaza perfect, adica nu se ajunge la saturatii, altfel periculoase pentru elementul de comutatie. Recomand pentru Flyback, current mode (ceva ca UC7843..7845, sau cam toate CI de la Power Integration) si nu voltage mode!
Link spre comentariu

UC7843? cred ca ai vrut sa scri UC3842/3/4/5 :rade: cam greu sa dau o bere ca suntem departe unul de altul dar astept sa dezvalui modalitatea de desfacere a miezurilor de ferita!

Link spre comentariu

UC7843? cred ca ai vrut sa scri UC3842/3/4/5 :rade: cam greu sa dau o bere ca suntem departe unul de altul dar astept sa dezvalui modalitatea de desfacere a miezurilor de ferita!

Ai dreptate! Am citat din memorie. Surse cu seria asta de CI am facut acum vreo 12ani! Stiu ca diferenta, tot din memorie, era UVLO acceptat de fiecare diferit. Esentialul era de priceput, ca la un anumit intrefier sa se realizeze o inductanta a primarului mai mare decat inductanta minima din socoteala! Pentru socoata inductantei si a unui miez poti folosi http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html . Este cel mai usor mod de a afla elemente de circuit la orice sursa in comutatie cu acuratete excelenta.Pe vremuri aveam un calculator in MCAD de DOS. Ce vremuri si ce entuziasm!
Link spre comentariu

Pentru a demonta miezurile de ferita,(de exemplu trafuri din surse de calculator, monitoare, televizoare etc.) transformatoarele le pui la fiert in APA. Dupa jumatate de ora le iei de pe foc si le lasi in apa pina se raceste la o temperatura la care le poti tine in mina. Miezurile nu cad de la sine dar pot fi scoase usor fara sa le spargi.

Link spre comentariu

Eu am reusit sa demontez miezuri prin incalzire cu suflanta de aer cald, este adevarat ca nu am reusit intodeauna, poate ca metoda descrisa de Misa este mai buna , trebuie s-o incerc !

Link spre comentariu

Corect fierte in apa le demontez si eu...dar puse la fiert in apa rece!si astfel se incalzesc treptatAltfel eu am crepat vreo 2 cand le-am bagat direct in apa fierbinte...au aparut tensiuni termice mari in miez si au crepat!In general carcasele sunt din bachelita la transformatoarele din sursele ATX si n-au probleme cu aerul cald dar tot mai bine in apa!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări