Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imi poate explica cineva o schema?

Vizitator robi09

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

2

• remus68

1

• susanu_pisu

1

Top autori în acest subiect

Imi poate explica cineva aceasta schema :

Posted Image

Ce piese trebuie ?

Ce se intampla acolo ?

Multumesc .. Noroc !

E un oscilator de relaxare. La cuplarea tensiunii baza lui T1 (asa l-am botezat pe primul tranzistor din partea stanga a schemei) este negativata pt. ca electroliticul (condensatorul) de 10 microfarazi se incarca prin rezistorul de 330k (-) si 22 ohmi (+); (T1 si T2 blocati). Cand tensiunea ajunge in baza lui T1 sa fie pozitiva (fata de emitor) conduce si deschide si pe T2 (ii vine minusul in baza) aprinzandu-se led-ul; in acelasi timp se descarca si condensatorul electrolitic negativand baza lui T1, led-ul se stinge si procesul se reia.

Incearca T1=BC107 si T2=BC177.

Link spre comentariu

Imi poate explica cineva aceasta schema :

Posted Image

Ce piese trebuie ?

Ce se intampla acolo ?

Multumesc .. Noroc !

E un oscilator de relaxare. La cuplarea tensiunii baza lui T1 (asa l-am botezat pe primul tranzistor din partea stanga a schemei) este negativata pt. ca electroliticul (condensatorul) de 10 microfarazi se incarca prin rezistorul de 330k (-) si 22 ohmi (+); (T1 si T2 blocati). Cand tensiunea ajunge in baza lui T1 sa fie pozitiva (fata de emitor) conduce si deschide si pe T2 (ii vine minusul in baza) aprinzandu-se led-ul; in acelasi timp se descarca si condensatorul electrolitic negativand baza lui T1, led-ul se stinge si procesul se reia.

Incearca T1=BC107 si T2=BC177.

De fapt este un oscilator astabil.
Link spre comentariu

Ce piese trebuie?

Poti folosi orice tranzistor NPN respectiv PNP, chiar cu Uce mica (NPN: BC108, 109, 170, 172, 173, 238, 239, 338, 413, 548, 549 respectiv PNP: BC178, 179, 250, 252, 253, 308, 309, 328, 415, 558, 559). Restul pieselor sint notate pe schema.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări