Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vintage Tube Amplifier PP 6P3

hpavictor

Postări Recomandate

Am gasit o schema a unui amplificator PP, care merge si cu 6P3 ca finale , iar ca particularitate se dau datele de constructie la trafo out de buna calitate , sper sa ajute la mai buna intelegere a functionarii amplificatoarelor cu tuburi....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

3

• hpavictor

3

• 89-CEC

2

• blue

2

Top autori în acest subiect

Victoras,Nu esti cuminte deloc:tot dai oamenilor de lucru!Vazand schema, mi-am adus aminte ca un prieten bun, care canta intr-o formatie studenteasca, construise amplificatorul in dublu, pentru pick-up si il folosea si pentru chitara. Unele componente ridicau probleme de procurare (10 micro/600V PIO).Eu am utilizat EF80, EF86 la vremea respectiva.Cu grilele ecran la anod prin rezistente, suna mai deschis. (multe amanunte nu mai retin dupa aproape 40 de ani).Transformatorul de iesire pe tole rusesti E+I din trafo Rubin ce se gasea in comert, atunci cam scump, apoi, prin anii '80, soldate la 25 lei.

Link spre comentariu

Da asa-i... Victoras cand simte ca se 'nmoaie forumul baga o "constructie de calitate" si nu avem decat sa o rumegam... de e foarte bine si asa...@VTP: mai toti din zona au si zdranganit cate ceva cu chitara... nu-i ciudat? Incerc sa caut niste poze sper sa se vada si amplificatoarele...

Link spre comentariu

Nimic nou sub soare , toate-s vechi si noua toate .....dupa cum ati remarcat , primarul are 80 Henry , exact ca la modernismele actuale ( sau peste , la realizari de exceptie ) , pacat ca s-au pierdut majoritatea informatiilor legate de realizarea unor amplificatoare cu adevarat de calitate , si ne chinuim sa reinventam roata.....cativa dintre noi , cu o experienta de viata mai bogata , avem multe lucruri in comun , nu doar pasiunea pentru muzica de calitate , interpretata sau ascultata , amplificata cu mijloace proprii home made ( poate VTP sa ne descrie si noua , in premiera pe forum , modul de constructie al unor doze de chitara , si alte amanunte ale anilor 70 - 80 , cand in ROMANIA se creau aparate ce rivalizau cu cele mai performante scule de pe glob , si asta la nivel de constructii home made ? Sper , ca undeva sa mai existe cate ceva din proiectele de atunci ! ) Nu cred sa se nu fi pastrat fizic , in colectia fiecaruia dintre noi , asemenea " moaste de inchinat " care ne-au umplut sufletul cu satisfactii chiar mai tari ca sexul de calitate , si daca cumva ( mai ) aveti cu ce sa va mandriti , va invit sa descrieti si / sau sa atasati imagini , proiecte , schite de lucru , amanunte constructive , articole din presa vremii cu produsele creatiei si indemanarii Dvoastra din perioada respectiva ! Va multumesc anticipat si va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

... trafo out de buna calitate ,....

__Expresia "buna calitate" fiind chiar modesta-(in opinia mea)-pt. trafo out.(sint totusi aprox. 4000sp in primar/12cm_patrati = raspuns garantat bun la joase ! ,si nu numai !...).

__"The 6BW6 was most common in radio transmitters for the audio power stages of the amplitude modulator. In the latter application, with 315 Volts on the anodes, a pair would produce 30 Watts in class AB1." ,un pasaj interesant extras de aici: http://www.r-type.org/exhib/aaa0343.htm

__6BW6 foarte apropiata de EL84-chior sau 6P14P http://www.r-type.org/pdfs/6bw6.pdf ...tot 12w disipat anod , Ia0-45mA/250V(ceva mai putin decit EL84/Ia0-48mA/250V) ,Ra=5k/250V ,panta mai mica 4,1mA/V pt 250V(mai puturoasa aceasta finala 6BW6 decit EL84-chior sau 6P14P) ...

__Asadar eventuali "candidati la schema" prezentata @hpavictor pot folosi cu succes 6P14P sau EL84(singura modificare necesara fiind micsorarea rezistentei comune din catozi finale de la 250_ohmi la circa 150-160_ohmi=EL84/6P14P necesitind negativare mai mica decit 6BW6 pt a obtine acelasi regim/clasa/etc).

Link spre comentariu

Atasez inca doua scheme , mai deosebite , care sper ca va vor starni interesul , si cu siguranta puteti folosi idei din aceste proiecte , evident pentru a le imbunatati pe ale Dvoastra , daca nu cumva le cunoasteti , din pacate nu sunt pentru incepatori....si nu detin amanunte constructive....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate

Link spre comentariu

A doua schema este de exceptie , am studiat-o cu atentie, ma mir ca i-a scapat-o lui valderama, nu am rezistat si am facut nenumarate teste si am ajuns la concluzia ca mai am mult de invatat... aceasta acum doi ani !

Link spre comentariu
Vizitator viobio

A doua schema este de exceptie , am studiat-o cu atentie, ma mir ca i-a scapat-o lui valderama, nu am rezistat si am facut nenumarate teste si am ajuns la concluzia ca mai am mult de invatat... aceasta acum doi ani !

da schema este foarte buna dar are o hiba!ESTE PSEUDOTRIODA!nu este trioda 100% ,6L6 este pacalita sa functioneze ca triodao pseodotrioda o sa se auda ceva ca intre pentoda/triodadeci nici cal nici magar,va fi catirschema imi place pina la partea finala,daca se vor inlocui 6L6 cu triode adevarate ,ar fi totul OK!eu nu sunt adeptul conectarii tetrodelor sau pentodelor ca triode,mi se pare pacalealaam incercat si eu aceasta conexiune si in afara de pierderea unei parti din putere nu am obtinut nimic bunsunetul pseudotriodei nu este foarte diferit de cel al pentodeisunt numai parerile mele
Link spre comentariu

Bravo... viobio am asteptat remarca asta asa, este... chiar constructorul si experimentatorul schemei a fost cam nemultumit (si in versiunea UL) cu distorsiunile...Se pare ca nu exista o "plaja" de posibilitati de a acorda sarcina difozurului la tub ci mai degraba un optim foarte atent studiat...

Link spre comentariu

da schema este foarte buna dar are o hiba!ESTE PSEUDOTRIODA!nu este trioda 100% ,6L6 este pacalita sa functioneze ca triodao pseodotrioda o sa se auda ceva ca intre pentoda/triodadeci nici cal nici magar,va fi catirschema imi place pina la partea finala,daca se vor inlocui 6L6 cu triode adevarate ,ar fi totul OK!eu nu sunt adeptul conectarii tetrodelor sau pentodelor ca triode,mi se pare pacalealaam incercat si eu aceasta conexiune si in afara de pierderea unei parti din putere nu am obtinut nimic bunsunetul pseudotriodei nu este foarte diferit de cel al pentodeisunt numai parerile mele
O pentoda (tetroda) nu poate fi comparata cu acelasi transformator in cazul pseudotriodei, fiindca difera Ra destul de mult ca sa ai o redare a frecventelor joase deficitara si impreuna cu puterea mai mica rezulta un sunet mai rece tipic pentodelor, concret am incercat un 6080 vs EL509 ambele cu un transformator de 1,2K/8 ohm si cel putin mie mi-a placut mai mult pseudotrioda fiindca avea dinamica parca mai buna sau sunetul mai cald. Totusi nu exclud sa apara factori subiectivi , greu de controlat iar o adevarata trioda cu incalzire directa este dupa parerea mea redutabila, pt acest lucru nu renunt la proiectul cu OT100
Link spre comentariu

Nu mai stiu daca am specificat la celalat topic (cel cu trioda): atenuarea triodei este considerabila la "reactia" difuzorului... reducand drastic efectul de rezonanta a acestuia...La tetroda/pentoda acest efect poate este suparator...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări