Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Debit benzina la un autoturizm

nickrvl

Postări Recomandate

Am cautat pe forum dar nu am gasit cu toate ca parca s-a mai vorbit.Am un Fiat Punto din `96 si tare mi-ar place sa-i vad consumul in timp real, acesta are calculator dar nu cred ca e capabil sa citeasca debitul benzinii, sau poate stie si nu stiu eu? daca e vreun cunoscator in ale Fiatului...Asa ca recomandati-mi "ceva" pe care sa-l pun pe furtunul care baga benzina in carburator si care sa convertesca debitul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

2

• remus68

1

• alexmirica

1

Fiat Punto din 96 nu e pe injectie? Sigur e cu "perfuzie"? Daca e pe injectie e simplu.Detaliez pentru cazul cu injectie:Se ia una bucata microcontroller si la o intrare se aplica semnalul dat de ECU la un injector (fie ca e monopunct sau multipunct, nu conteaza - dar neaparat sa fie conditionat si filtrat, ca poti parli controllerul), si acel microcontroller masoara impulsul dat de ECU (cu o rezolutie cat mai buna, de ordinul microsecundelor), se scade timpul de deschidere al injectorului (care uzual e cam de 1,2ms, trebuie cautat in catalogul de la Bosch in functie de ce tip de injector ai) si ai astfel timpul efectiv de injectie cu combustibil. Astfel vei sti cat a fost injectorul deschis in unitatea de timp, si inmultesti cu debitul injectorului (tot in catalog gasesti) si ai consumul pe ora. Daca la o alta intrare aplici semnal de la vitezometru (daca e digital - daca e pe cablu, faci un traductor cu optocuplor, cum erau la taximetrele de tipul vechi), masori distanta parcursa si cu o simpla matematica poti determina consumul la 100km. Si cu pinii nefolositi poti pune un LCD HD44780 si astfel ai un computer de bord tare fain.Daca e cu perfuzie... e mai scump. Trebuie sa pui un debitmetru pentru combustibili pe tur (dar si pe retur, daca ai asa ceva - sigur ai, altfel ti s-ar ineca motorul), masori debitele, le scazi si ai consumul de carburant.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator stoicavsl

Legat de masurarea consumului de benzina, cu aproximatie, lucrurile stau asa cum a precizat cineva pe unul din posturi.

Din pacate, la masinile cu injectie, lucrurile sunt ceva mai complicate decat se spune si, din pacate, metoda de masurare prin masurarea timpului de injectie e una imprecisa, deci orientativa.In plus, orice modificare in timp a caracteristicilor injectoarelor sau a presiunii din rampa de injectie(care oricum nu e foarte constanta deoarece este stabilizata cu un regulator de presiune mecanic, destul de imprecis pentru a asigura o masurare precisa, dar suficient de bun pentru o functionare corecta a motorului) sau, un chip tunning, duce la compromiterea masurarii.

Evident, in cazul in care asa ceva e montat pe masina din fabrica lucrurile sunt in regula, in sensul ca nu ai de ce sa te plangi: asta ai platit asta ai.

Daca insa doresti o masurare corecta(mai ales in cazul in care doresti monitorizarea consumului la masini de firma(statii taxi, scoli de soferi amatori, etc)), asta nu se poate face decat cu un aparat(calculator de bord), cu debitmetru montat inainte de rampa de injectie.

In conditiile in care exista o firma care ofera asa ceva la un pret foarte bun pentru ce stie sa faca si ofera si documentatie excelenta de montare, utilizare, va recomand sa intrat pe site-ul firmei(www.lirast.com ) si sa studiati documentatia(la liber), eventual sa contactati firma pentru informatii suplimentare.

Din fericire, aceasta varianta functioneaza atat pe masinile cu injectie(nu se masoara diferential, e o solutie mai simpla si mai precisa, vezi site-ul) cat si la cele cu carburatie.

Aparatul are un traductor inteligent cu microcontroler(masoara debitul, culege datele despre viteza, temperatura, etc) si afiseaza informatiile pe un telefon mobil cu Bluetooth, montat in suport.Evident, telefonul dvs trebuie sa aiba Bluetooth(un Nokia 2330 e excelent).

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator stoicavsl

Scuze!Am intrat din intamplare pe forumul dvs si am dat de acest subiect.Nu ma intereseaza sa fac publicitate, pur si simplu am dorit sa fac un bine forumistilor interesati de subiect.Asta pentru ca nu am vazut un raspuns corespunzator.Probabil ca o sa ma mai uit putin pe forum dar, deoarece nu am timp, o sa fie foarte rar.Deci nici de gresit n-o sa mai gresesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări