Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cambridge audio Azur 840A

Vizitator titone

Postări Recomandate

Vizitator titone

cineva a ascultat o scula ca asta?a patentat o clasa noua de final "XD".e o speculatie foarte eleganta si desteapta.chestia e "cum cinta frate ?"astept cu interes pareri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sk24bpo

5

• zal

4

• remus68

3

• danzup

2

Top autori în acest subiect

Asta cu ''cum cîntă frate?'' e cam de după blocuri. Pune o schemă să vedem ce a patentat chinezul acolo, că dacă e să mă iau după fratele mai mic (640A), un TDA are schema mai complexă decît ampliful ăsta plin de răşini. Probabil că pe ''HIFI &...'' găseşti impresii. :nas:

Link spre comentariu

Peste o schema clasica AB ei conecteaza in paralel un tranzistor in clasa A pe partea negativa ca sa-i dea pulsuri de curent prin difuzor comandate de asa zisul lor montaj XD .Ce crap de schema, ce crap de idee patentat de ingineri care au fumat prea multa iarba !Orice schema asimetrica in audio nu-mi prea place decat daca e total in clasa A .In AB sa faci asa ceva .....Macar daca comutau partea de sus (pozitiva) sa devina un generator de curent pentru partea negativa care sa amplifice in clasa A tot mai era ceva !

Link spre comentariu

Mie nu mi se pare deloc o idee rea, mai ales ca e scoasa de Douglas Self. Scheme asimetrice sunt cu gramada, sa ne gandim numai la slew-rate care in 90% din amplificatoare este asimetric.

Link spre comentariu
Vizitator titone

domnule DANZUP nu ai inteles nimic din schema. nu da pulsuri decit in imaginatia domniei voastre. ar trebui sa mai studiati doar putina electronica. ce daca e simpla ? e clasa A la niveluri mici, adica exact unde trebuie, unde urechea are sensibilitate mare. si asa pentru unii pare de neinteles. daca ai impresia ca generator de curent este doar acela pe care l-ai vazut sau ti s-a povestit sa stii ca te inseli amarnic. las-o balta cu opiniile daca nu ai cunostinte si experienta in domeniu. oricum eu intrebam cum se aude. ce e incorect aici ?

Link spre comentariu

domnule DANZUP nu ai inteles nimic din schema. nu da pulsuri decit in imaginatia domniei voastre. ar trebui sa mai studiati doar putina electronica. ce daca e simpla ? e clasa A la niveluri mici, adica exact unde trebuie, unde urechea are sensibilitate mare. si asa pentru unii pare de neinteles. daca ai impresia ca generator de curent este doar acela pe care l-ai vazut sau ti s-a povestit sa stii ca te inseli amarnic. las-o balta cu opiniile daca nu ai cunostinte si experienta in domeniu. oricum eu intrebam cum se aude. ce e incorect aici ?

- domnule titone eu nu am precizat la ce nivel de semnal e in clasa A !- iar cand am spus ca-i da pulsuri sistemul XD nu ma refeream la un regim de functionare in impulsuri ci doar ca intre anumite nivele de semnal e in clasa A si la alte nivele de semnal trece in clasa AB adica exact asa cum descrieti dvs . functionarea !- cat priveste cunostintele mele de electronica va asigur ca nu sunteti dvs cel in stare sa le apreciati .- e adevarat ca proiectarea si functionarea unei scheme nu da nici un "hint" despre cum suna un amplificator .- la fel de adevarat este ca m-am "bagat in seama" aiurea deoarece mie nu-mi plac amplificatoarele cu tranzistoare de nici un fel . Toate acestea fiind zise , scuze ca mi-am spus parerea in acest thread (...cateva ganduri spontane la vederea unei scheme care nu mi-a placut )!Va asigur ca nu mai postez in acest thread .
Link spre comentariu

Lasati cearta ca nu e buna. Revenind la subiect smecheria celor de la CA e de fapt o idee implementata de Nelson Pass in amplifurile sale si pe care o gasiti explicata in First Watt. Se baga ampliful in clasa AB cu ambii tranzistori de iesire, dupa care se mai trage un curent suplimentar dintr-o singura ramura, in cazul de fata cea negativa ceea ce face sa mute punctul de crossover de la 0V , recte de la punctul unde inchide un tranzistor si preia celalalt. In plus cei de la CA controleaza acest curent suplimentar functie de muzica astfel incat sa creasca eficienta si sa scada distorsiunile.Ideea e buna, rezultatele sunt bunicele si ele, e un pas inainte, dar nu reuseste sa ajunga la calitatea unei clase A. Deci are distorsiuni mici in clasa AB in zona de clasa A, dupa care trece in clasa B nu mai ramane in clasa AB, astfel incat distorsiunile de crossover sunt ca la clasa B, deci mai mari, dar pentru ca sunt de frecventa mai mica , reactia negativa le controleaza mai bine, fata de distrsiunile de crossover de la clasa AB care sunt mai mici dar mai sus in frecventa, reactia negativa nemaiputand face fata.

Link spre comentariu

Superdioda e normală, nu cu control variabil (gen ''optical class A'' de la Yamaha, sau în trepte ca la alţii), deci polarizarea trz finali se modifică tot cu temperatura radiatorului, din clasa A (dacă asta e la rece) spre AB.Restul, cu controlul racordării... sînt gărgăuni de reclamă. Fac pariu că nu a împerecheat nimeni trz din amplif, singura şansă ca să scape de distorsiuni e să-i deschidă de tot, în clasă A, cum au făcut japonezii în anii 80-90, bine că s-au lăsat de sportul ăsta. Mai făcuse şi NAD o scamatorie cu care cică controla dist de clipping, un simplu filtru la ieşire, sigur că nu se simţea nimic la urechi. Periodic apar astfel de ''descoperiri''.Asta ca să nu mai mă leg de cîteva chestii şi valori din schemă.

Link spre comentariu

Zi-le zi-le Zal, nu are rost sa-i menajezi, mai invatam si noi din greselile altora. Si totusi Zal cred ca iti scapa ceva. Supedioda regleaza odata ambele ramuri dar in plus mai exista un circuit suplimentar , un CCS numai pentru tranzistorii din ramura negativa, CCS controlat functie de semnal, un CCS-push-pull

Link spre comentariu

Schema e asimetrică, în funcţie de etajul pilot, la multe din ele trz de pe una din ramuri au ''avans'' faţă de ceilalţi, probabil că asta se încearcă să se compenseze acolo. Fără măsurători nu pot să speculez mai multe.

Link spre comentariu

Am trăit s-o văd şi p-asta: 50% randament la clasă A şi 78% la clasă B. :nebunrau: Mai jos în tabel o lasă mai moale cu exagerările, dar tot e prea mult.Ăştia n-au auzit de clasa AB? La cîţi trz au stricat acolo, mai bine făceau o schemă simetrică şi era mai cinstit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări